Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Terör Tehlikesi Türkiye ile Rusya Federasyonu Aras


wherthus

Önerilen İletiler

Terör Tehlikesi Türkiye ile Rusya Federasyonu Arasındaki Turizmi Etkiler mi?

 

Rus haber ajansı Regnum'un ve gazeta.ru'nun 31 Mayıs 2004'te internet sayfalarında terör örgütü PKK'nın ateşkesi sona erdirdiği ve aktif terör faaliyetlerine yeniden başlayacağı haberine yer verilmiştir.

 

Basın organlarına yapılan özel açıklamada: "PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutuklanmasından sonra ve beş yıl önce hükümetle yapılan anlaşma şartlarının, Türk tarafının Kürt militanlarına yönelik yürüttükleri operasyonlar yüzünden anlamını yitirdiği belirtildi. Şu anda Kürdistan Halk Kongresi adını taşıyan PKK, turistleri planladıkları Türkiye gezilerini iptal etmeye; yatırımcıları da, Türk ekonomisi için planladıkları yatırımları gözden geçirmeye davet etti"ifadelerine yer verilmiştir.

 

Hatırlanacağı üzere, 1993 yılında terör örgütü PKK özellikle yabancı turistlere yönelik silahlı saldırılar düzenlemişti. Bu nedenle, Rus haber ajansı Regnum, Batı Avrupalı turizm acentaları müşterilerinin Türkiye'ye yönelik seyahatlerinden vazgeçeceklerini bildirdiğini; ancak Rus turistlerin böyle düşünmediğini, hatta Rusların, bu şartlarda Türkiye'de yapılacak tatilin maliyetinin düşeceğini umduğunu belirtmektedir.

 

1990'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından itibaren Türkiye, Rus turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri durumuna gelmiştir. SSCB döneminde Rusların geleneksel tatil bölgesi SSCB'nin Karadeniz kıyılarıydı, Rusya Federasyonu döneminde ise Türkiye ve özellikle Antalya bölgesi vazgeçilmez tatil bölgesi haline gelmiştir. Böylece, Rus turistler Türk turizmini ayakta tutan "sigorta" haline gelmiştir.

 

Moskova'da 23-26 Mart 2004 tarihleri arasında düzenlenen Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı (MITT)'de de bu yıl 2500 m² alanın Türkiye'ye ayrılması, Rusya Federasyonu'nda Türk turizmine verilen önemin işareti olmuştur.

 

2003 yılında Türkiye'ye gelen turistler açısından Almanya ve Bulgaristan'dan sonra Rusya Federasyonu üçüncü sırada yer almıştır. Önümüzdeki 5 yıl içinde Rus turist sayısının Almanları geçerek muhtemelen birinci sıraya çıkacağı tahmin edilmektedir.

 

Vize kolaylığı, coğrafi yakınlık, fiyatların görece ucuz olması, tesislerin yeni ve kaliteli olması Rus turistlerin Türkiye'yi tercih etmelerine sebep olmaktadır. Rusya Federasyonu'nda yapılan anketler ve istatistikler, Türkiye'nin artık bir "alışkanlık" haline geldiğini göstermektedir.

 

Son üç yılda, Akdeniz çanağı ülkeleri içinde Türkiye'nin Rusya Federasyonu pazarındaki payı rakipsiz olarak birinci sıradadır. Günümüzde Türk turizmi Rus turizm pazarının dörtte birini elinde tutmaktadır. Rusların tüm dünya çapındaki tatil tercihlerine bakıldığında, 2003 yılında Türkiye için yüzde 18,3'lük pazar payı tahmini yapılırken, bu rakam yüzde 27,9 ile rekor bir orana ulaşmıştır. Türkiye'den sonraki en popüler tatil ülkesi olan Mısır'ın payı ise sadece yüzde 8,2'dir. Daha sonra yüzde 7,7 ile İspanya, yüzde 5,8 ile Hırvatistan gelmektedir. 1999 yılında Rusya Federasyonu'ndan Türkiye'ye gelen turist sayısı 438.719 kişi, 2000 yılında 676.958 kişi, 2001 yılında 757.446 kişi, 2002 yılında 945.000 kişi olmuştur. 2003 yılında ise Rus turistler beş yılda sekiz kat artarak 1 milyon 258 bine ulaşmıştır. 2005 yılı için beklenilen Rus turist sayısı ise 2 milyondur. Türkiye'nin Rusya Federasyonu'ndan sağladığı turizm geliri yaklaşık olarak 1 milyar dolar seviyesindedir. Günümüzde ticaret hacmi 550 milyar dolara ulaşan dünya turizm sektöründeki Türkiye'nin payı 1980 yılından itibaren sürekli artarak yüzde 1,7 oranına ve en fazla turist çeken 12. ülke durumuna yükselse de söz konusu oranlar tatmin edici olmaktan uzaktır.

 

Sonuç olarak, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki turizm sektörünün hızla geliştiği bir dönemde, PKK tehdidinin veya muhtemel bir terörünün iki ülke arasındaki turizme çok fazla etki edeceği beklenilmemektedir.

 

Nitekim, Rus basınının da beklentisi bu yöndedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.