Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Büyükler de Hiperaktif Olabilir!


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

Geçmiş yıllarda sadece çocuklarda görüldüğü düşünülen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) erişkinlik döneminde de devam ettiği belirtildi.

DEHB olan çocuklar tedavi görmedikleri zaman ergenlik ve erişkinlik dönemlerinde başka psikiyatrik bozukluklar açısından daha riskli hale geliyor.

 

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi (BRSHH) Psikiyatristlerinden Dr. Umut Mert Aksoy, geçmiş yıllarda sadece çocuklarda görüldüğü düşünülen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) erişkinlik döneminde de devam ettiğini söyledi.

 

DEHB’in kişilerarası ilişkilere, okul ve iş yaşantısına yansıyan çeşitli olumsuz etkileri açısından toplumun önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirten Aksoy, DEHB'in aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluk olduğunu açıkladı.

 

DEHB olan erişkinlerin motivasyonu eksik, başarısız ve tembel kişiler olarak nitelendirildiğini aktaran Dr. Aksoy, “DEHB olan erişkinler, neyi nereye koyduklarını sık sık unuturlar.İş yapabilme becerileri yetersiz ve verimleri düşüktür. Ev idaresinde ve çocuk yetiştirmede sorunlar yaşarlar. Bu kişiler randevularına sadık kalmakta ve eşyasına sahip çıkmakta zorluk çekerler. Alınganlık, aşırı hassasiyet, güvensizlik, sıkılganlık, ani öfkelenme, kontrol kaybı gibi belirtiler de gözlenir. Tehlikeli araba kullanma, maddi konularda karar almada yetersizlik, düzensiz aşk ilişkileri, sık iş değiştirme, sosyal adaptasyonda zorlanma ve evlilik problemleri, yaşadıkları diğer sorunlar arasında sayılabilir” dedi.

 

Dr. Aksoy, şöyle devam etti: “DEHB olan yetişkinlerin % 75'inde başka psikiyatrik rahatsızlıklar görülebilir ve çoğunlukla kişiler bu rahatsızlıkları ile psikiyatriste başvururlar. DEHB’li yetişkinlerde alkol sorunları kaygı bozuklukları ve depresyon sık görülen durumlardır ve etkili şekilde tedavisi ancak altta yatan DEHB’in tanınıp tedavi edilmesine bağlıdır.”

 

Dr. Aksoy “ DEHB'li çocukların ergenlik ve yetişkinlikte de takip edildiği çalışmalar, DEHB'nin sıklıkla kalıcı olduğunu ve sonraki yaşamda belirgin bir etkisi olduğunu göstermektedir” dedi.

 

Tedavi edilebilir bir hastalıktır

 

DEHB’li hastalara BRSHH Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Polikliniği’nde Cuma günleri hizmet verdiklerini belirten Aksoy, “DEHB, başarılı bir şekilde tedavi edilen psikiyatrik rahatsızlıktır. Buna karşılık ülkemizde hem klinisyenler hem de toplum tarafından DEHB yeterli bir şekilde tanınıp tedavi edilememektedir” diye konuştu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.