Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ORMAN YANGINLARI


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

ORMAN YANGINLARI

Genel tanımıyla ifade edecek olursak; serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliğine katılan canlı ve cansız bütün yanabilir varlıkları yakıp yok edebilen ateşe "orman yangını" denmektedir.

Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınları gelmektedir. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine baktığımızda, yıldırım gibi doğal nedenlerin % 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu görmekteyiz... Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın "İNSAN" olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız.

 

 

 

 

YANMA NEDİR?

Yanma basit bir kimyasal olaydır. Daha açık bir ifadeyle yanma; kimyasal bir oksidasyon olup, yüksek sıcaklık derecelerinde meydana gelir ve fotosentez yoluyla depo edilmiş olan ısı enerjisini açığa çıkarır.. Tutuşma sıcaklığı oksijen ve yanıcı madde yeterli miktarda bir araya gelirse yanma olayı meydana gelir. Yanmayı meydana getiren bu üç faktörün oluşturduğu üçgene "YANGIN ÜÇGENİ" denir.

Yangın üçgenini oluşturan üç unsurdan herhangi biri olmazsa veya yeterli miktarda bulunmazsa yanma olayı olmaz.. Herhangi bir orman yangınının türünü, şiddetini ve yayılma özelliklerini bu üçlünün miktar ve niteliği belirler.

Yangın söndürme çalışmalarında izlenen temel yol bu yangın üçlüsünden herhangi birisinin üçgen dışına çıkarılmasını sağlamaya yöneliktir. Bu amaçla şunlar yapılır;

 

1- Yanıcı madde yangın yerinden uzaklaştırılır veya devamlılığı kırılır,

 

2- Su, toprak ve kimyasal maddeler kullanmak suretiyle oksijen - yangın bağlantısı kesilmeye çalışılır,

 

3- Su, toprak ve kimyasal maddeler kullanmak suretiyle yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığına ulaşması önlenir,

Orman yangınlarının çıkmasına yol açan birinci faktör, ilk kıvılcımın yol açtığı tutuşma ısısıdır. 260-400 C° arasında tutuşma meydana gelir. Bu tutuşmayı başlatan % 95-99 oranında insan elidir... Ve bu insanın elini tam anlamıyla bu işten caydırmak maalesef mümkün olamamaktadır. Bu amaçla insanların bilgilendirilip eğitilerek bilinç sahibi olmasına gayret gösterilmektedir...

Yangın üçgenindeki ikinci faktör olan oksijen; havada ve orman yangını olabilecek ortamlarda % 20 - 21 oranında, her yerde ve bolca bulunan bir elementtir. Yanma ortamında oksijenin % 15 oranının altına düşürülmesi halinde yanma olmaz. Geniş alanlarda bunu sağlamak pek mümkün değildir.

Yangın üçgeni içerisinde yer alan yakıt (yanıcı maddeler), yangın savaşçılarının üzerinde en çok durduğu ve önem verdiği faktördür. Orman yangınlarında tutuşma ve alevlenme; yakıtın tipine (istihsal artığı, ham humus, ölü veya yeşil örtü gibi..), yakıtın devamlılığına, yakıtın ısısına bağlıdır. Yangın üçgenini kırmak için doğru kararlar almak, yakıtın çok iyi bilinmesine bağlıdır. Ormandaki yanıcı maddelerin yangın şeritleri gibi müdahaleler yada tedbirlerle devamlılığının kırılması yangın üçgenini bu noktada bozar ve yangın orada durmak zorunda kalır.

 

 

ALINTIDIR...

 

-http://web.ogm.gov.tr/diger/yanginhareket/Sayfalar/ormanyanginlari.aspx-
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ORMAN YANGINININ ÇIKIŞ NEDENLERİ

 

İhmal-dikkatsizlik: İnsanların ormancılık, tarımsal, seyahat v.b. gibi her türlü sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucunda orman yangınlarına sebep olan dikkatsiz davranışları, yangınların çıkmasını önleyecek tedbirleri ihmal etmeleri sonucunda ortaya çıkan yangın nedenleridir.

 

Nedeni bilinmeyen: Nedeni bilinmeyen ve çıkış nedeni hakkında hiçbir bilgi edinilmemiş çeşitli yangın nedenleridir

 

Kasıt İnsanların zarar verme istekleri, kötü niyetleri, isteyerek ve bilerek orman yakmaları sonucu ortaya çıkan yangın nedenleridir.

 

Yıldırım: Doğal olarak meydana gelen yangın çıkış nedenidir.

 

Orman yangınlarının çıkış sebebi incelendiğinde anız, bahçe temizliği, enerji nakil hatları, çöplük, demiryolu, yazlık, mesire yerleri, tatil siteleri, devlet kampları, sigara ateşi, piknik ateşi, çoban ateşi ihmal ve dikkatsizlik olduğu görülmektedir.

 

Ülkemizde anız yakılması yasak olmasına rağmen yaygındır. Kontrollü olarak yakılmadığı takdirde özellikle vatandaşlar rüzgarın kuvvetli olduğu zamanı beklemekte tarlasından uzak alana ateş atarak kaçmaktadır. Bu durum büyük orman yangınlarına sebep olmaktadır. Bu nedenle ormana yakın veya bitişik alanlarda kontrollü olarak anız yakılmasına izin verilmelidir.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.