Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MÜRVET SARIYILDIZ - İki Cami Arasında Aşk


gloria

Önerilen İletiler

İKİ CAMİ ARASINDA AŞK

 

Yazar: Mirvet Sarıyıldız

Yayınevi: Mola Yayınları

Sayfa: 255

 

Arka Kapak Tanıtım Yazısı

 

18 yaşında kendi arzusu ile devşirilip payitahtta getirilen Sinan, Karaboğdan Seferi sırasında gördüğü Mihrimah Sultan'a aşık olur. Bu aşk, Sinan'a önce Prut Nehrini on üç günde geçilecek köprüyü yaptırır.

 

Payitahtta dönüşte Mihrimah Sultan'ın evlendirilmesine karar verilir. Sinan ve Rüstem Paşa aday olur. Hürrem Sultan, siyasi nedenlerle kızı Mihrimah'ı Rüstem Paşa ile evlendirir.

 

Elli yaşında ve evli olan Sinan, bu evlilik üzerine kendini sanatına verir. Sarayın baş mimarı olur. Aşkını payitahtta yaptığı hanlar, hamamlar ve camilere yansıtır. Özellikle de aşkını Edirnekapı ve Üsküdar'da yaptığı iki cami arasına gizler.

 

Dünyaca ünlü mimar, Mimar Sinan'ın ve büyük aşkı Mihrimah Sultan'ı anlatan sürükleyici bir roman.

 

ikicamiarasindaask.png

 

Kitap Hakkındaki Düşüncelerim:

 

Kitabı henüz okumadım ama en kısa sürede okumak istediğim kitaplardan birisi... Ahmet Ümit "İstanbul Hatırası" adlı kitabında da Koca Sinan'ın büyük aşk duyduğu Mihrimah Sultan için inşa ettiği bu iki camiden bahsetmişti. Hatta kitapta o bölüm şu şekilde anlatılmıştı:

 

"Kimileri Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a aşık olduğunu söyler. Ama bir mimar parçasının sultan kızına gönlünü kaptırması olacak iş değilmiş. Zavallı mimar da aşkını kalbine gömmüş, içinde yanan bu gizli ateşi kimseye belli etmemeye çalışmış. Bu arada Kanuni Sultan Süleyman, çok sevdiği kızını Rüstem Paşa adında biriyle evlendirmiş. Başına devlet kuşu konan adam, bir anda saltanatın önemli bir sadrazamı olup çıkıvermiş. Ama sadrazam olunca da işleri artmış tabi. O işlerin çokluğunda adamcağız karısına nasıl vakit ayırsın? Hadi o vakit ayıramıyor, Mihrimah Sultan kocasından kime dert yansın? Çaresiz kalan Mihrimah Sultan kendini hayır işlerine adamış. Kimsesizlerin kimsesi olmaya çalışmış, yoksullara yardım etmiş, şehrin imarı için çaba harcamış. İşte içindeki aşkı dile getirme fırsatını o zaman yakalamış Mimar Sinan. Çünkü Mihrimah Sultan ondan bir cami yapmasını istemiş. Ve Sinan büyük maharetini göstererek, Üsküdar iskelesinin karşısındaki camiyi yapmış ama bu yetmemiş, ikinci bir cami daha istemiş güzel sultan. Bunun üzerine Sinan ikinci Mihrimah Sultan Camii'ni de Edirnekapı'ya yapmış. Ama bu iki caminin Mihrimah Sultan'ın ismine gönderme yapan bir özelliği varmış. Mihr, güneş demekmiş, mah ise ay, yani sultanın ismi güneş ve aymış. Sinan güneşin battığı yere bir cami, ayın doğduğu yere bir başka cami yaparak sultana olan sevgisini en anlamlı biçimde dile getirmiş. Ve Mihrimah Sultan yılda bir kez, günbatımında, Edirnekapı'daki caminin minaresinin arkasında güneş batarken Üsküdar'daki caminin minarelerinin arasından doğan ayı izlermiş. Hatta aynı söylenceye göre, Mihrimah Sultan burada yattığı için kendi türbesini de Süleymaniye'ye yapmış Sinan." (Ahmet Ümit-İstanbul Hatırası adlı kitaptan alıntıdır.)

 

İnsan merak ediyor, Ahmet Ümit sadece bir paragrafla dahi bir aşkı ancak bu kadar güzel özetleyebilmişti, Mürvet Yıldız bunu romanının konusu yaparak nasıl bir başarı elde etmiş olabilir diye... Okuyan varsa fikirlerini almak isterim smile.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Oldukça ayrıntılı bir inceleme buldum ..

 

İki Cami Arasında Aşk (Mürvet Sarıyıldız)

 

Son zamanlarda oldukça fazla karşıma çıkan bu romanı; Osmanlı dönemi merakımdan dolayı okumadan edemedim.

 

Yarısı boş bir Mimar Sinan romanı… Manen söylemiyorum bunu; gerçekten de kitabın sol tarafındaki sayfalar komple boş. Bir de yazıların en az bir punto büyük ve sayfa çerçevesinin de geniş olduğunu görmezden gelmeyince (tekrarlı anlatımları saymıyorum bile); normalde 70 sayfalık bir kitap büyüklüğünde ki bu kitabı, bize 255 sayfa olarak sunduklarını gormüş oluyoruz.

 

Yalın, süssüz ve imla hatalarıyla dolu bir anlatım… Mimar Sinan’ın böyle basit bir dille anlatılması pek yakışmamış.

 

Yazar; Mimar Sinan’ı sadece yaşadığı aşkıyla değerlendirmiş. Romanda, Koca Sinan’ın; Kanuninin ve Hürrem’in kızı olan Mihrimah Sultan’a Aşık olması ve bu aşkın Sinan’ın hayatının kalanını nasıl etkilediği anlatılıyor.

 

Kitabın finali, hikayeyi bilmeyenler için biraz vurucu olabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkürler inceleme için... Eğer öyleyse gerçekten elde böyle güzel bir malzeme varken değerlendirememek ilginç olmuş gerçekten de :( Benim umutlarım vardı bu kitapla iligli olarak...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Birkaç gün önce aldım kitabı, daha başlamaya fırsatım olmadı ama burayı okuyunca hevesim kırıldı doğrusu..:(

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hiç boşuna hevesini kaçırma canım, bence eleştirilere takılmamak gerek, belki sen çok seveceksin, sonuçta senin bu kitaptan beklentilerinle eleştiriyi yazan kişinin beklentileri farklı olabilir, çok da sevebilirsin...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.