Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

The Passion Of Christ


DuyarliSorumsuz

Önerilen İletiler

Oldukca ses getiren bir film bu yuzden tartismaya deger bence. Mel Gibson'un hiper-tutucu kisiligi malum zaten ancak bu film bence haddini asarak cok ciddi bir acitasyon ve propaganda amacini tasiyor. Film'i izlerken salondaki diger insanlari tepkileri dikkatimi cekti. Bayanlarin neredeyse hepsi aglamaktan yorgun dustuler (not: film'i ingilterede izledim) ve insanlar gercekten irkildi. Bu yuzden bence bu film sanattan ote, tamamiyle insanlari yonlendirme amacli bir propaganda filmi. Ancak su da bir gercek, artik Mel Gibson kilisenin destegini aldi. ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

izlediysen "The Last Temptetion of Christ" filmi'de ayni konuyu isliyordu (cok daha genis bir zaman dilimini kapsayarak). Ancak bu filmde Isa, yerlerden yerlere vurulan, kesilmedik yeri kalmayan ve insan ustu bir varlik olarak degil, tam tersine hata yapan, sehvetine yenik dusen bir insan olarak betimleniyor. Propaganda yapilmadigi gibi, film dinin otesinde psikolojik acilimlar getiriyor ve izleyiciyi gereksiz dini soylemlerle yormuyor. Benim dusuncem bu...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benim açımdan film, son derece etkileyici ve düşündürücü.....Gerçekten tüm bunlar yapılmış ise;*********..... hangi düşünce veya inanışlarda yapılırsa yapılsın, tek kelimeyle vahşet.Ben insani boyutundan bakıyorum.

Eğer o dönem de yaşamış olsaydım ve bu oluşumlara şahit olsaydım; büyük bir ihtimalle, saf değiştirebilirdim.

Demekki; kişisel ihtiraslar, siyasi beklentiler, "cemaat çıkarları" insanların gözünü döndürebiliyor.

"Gücü" kaybetme korkusu, gücü insanı yok etmeye amaçlı kullandırmaya yönlendirebiliyor.

Aslında çıkarılacak çok ders var. sadece dini gözle bakmadığımız takdirde..... :o:(:angry:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Anlamadigim birsey var ne demek gercekten bunlar yapildiysa. Tabiki yasandi bunlarin hepsi hicmi kitap okumuyorsunuz anlamiyorum. Hem bu yapilanlanlarin daha kotusu binlerce insana yapildi HITLER tarafindan yahudilere yapilanlari hicmi duymadiniz yada izlemediniz. Yada ilk muslumanlara yapilan iskenceleri bunlari hepimiz biliyoruz ama konusmak icin birisinin film yapip onumuze koymasini bekliyoruz. Filmi izlerken goz yasi dokuyoruz irkiliyoruz ama yanibasimizda Irak'da olanlara ses cikarmiyoruz. Yillarca Turkiye'de yapilan iskencelere olumlere sadece haber izlerken sinirleniyoruz kufur ediyoruz. Bunlari kimseyi elestirmek icin soylemiyorum cunku hepimiz boyleyiz keske herseye karsi daha duyarli bilgili olabilseydik.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

izledim.çekimler, anlatım herşey çok güzeldi.ama bana biraz hristiyanlığa özendirme çabaları var gibi geldi.bu amacın yerine oturduğunu filmden sonra filme girmemesi gerekn 12 13 yaşındaki çocukların sözleriyle anladım.birbirlerine hadi gidip haç alalım fln diolardı.bu da üzücü bişey bence...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Pelinciğim, "gerçekten yapılmışsa" derken;yalan olduğunu söylemedim. Sadece, ozamandan, bu zamana kadar gelen herhangi bir resmi kayıt yok.Görüntü yok.

Zaman içinde anlatılan ve buna dayanarak yazılanlara abartı katılmış olabilir, demek istemiştim. Kİ; bir çoğunun doğru olduğuna da inanıyorum.

Hitlerin, musevilere yaptıklarının hem görgü tanıkları var, hemde resmi belge ve görüntüleri var.Abartının karışması imkansız.

insanları okumamakla suçlamak yerine, belki sende biraz araştırırsın.

Neticede güzel bir film olmuş.

Hıristiyanlık propagandası yaptığınada inanmıyorum.Hitlerin vahşetini gösterdiklerinde, musevilik propagandası oluyormu ki?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Birincisi,kutsal kitaplarda böylesine ayrıntı yok,

İkincisi, kutsal kitaplarda kitap halinde inmedi,bizim gibi ölümlüler zaman içinde kitaplaştırdı.

Son olarak, hiç bir kutsal kitabın orjinal yazımı bulunamadı.

Oysa Hitlerin katliamlarının,kendi çekimleri olan görüntü belgeleri var, üzerinde doğrumu-değilmi diye tatışılamaz bile....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Olayi sanirim biraz karsilikli tartismaya cevirdik Saadetcigim. Hitler i ornek olarak verdim cunku bu olay bize insanlarin ne tur vahsetler yaptigini gosteriyor yani bunu yapan insanoglu neden Jesus Christ'i carmiha germesin. Kutsal kitaplara gelince herkesin gorusu farkli ben kendi adima konusursam bence degismemis tek kitap Kur'an dir. Incilin de ilk versiyonu Vatikan'da bir muzede. Ha bu kitaplar olumluler tarafindan yazilmis diyorsun evet haklisin ama yazdiranida dusunmek lazim bu biraz inanc meselesi herkese gore degisir ve herkes istedigini dusunmekte ozgur. Ayrica Incil' de carmih olayina genis yer ayirilmisdir acik acik anlatilir onu kim yazmis dersen bilemem senin dedigin gibi degistirilmisdir. Islam'da boyle bir inanc yok carmiha gerilen Hz.Isa degil islama gore ona ihanet eden arkadasidir. Bu konular beni asiyor dini bilgim tam yeterli degil arastiriyorum!!! benim bilgim yeterli diyorsan paylasirsan sevinirim.Bildiklerim bundan ibaret hadi saglicakla kal kardes ***

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
Bu yuzden bence bu film sanattan ote, tamamiyle insanlari yonlendirme amacli bir propaganda filmi.

Dini filmler başka hangi amaçla yapılır onu merak ediyorum?

 

Dini propaganda oldugu kadar bence ayrica insanlarin dini duygularini kullanarak para kazanmak.. Somuru..

 

Sevgiler, saygilar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

The Passion of Christ, herseyden once, bilindigi halde pek uzerinde durulmayan ve adeta bastirilan bir gercegi ayrintilariyla isledi. Incil'de de gectigi gibi, Isa Roma devletinden cok kendi kavminden, yani yahudilerden cekti. Yine Hristiyanlik tarihinde de Isa'nin carmiha gerilmesinin tek sorumlusu olarak kendi kavmi gosterilir. Mel Gibson bu gercegi isleyerek, yahudilerin oldukca etkin oldugu Hollywood sinema tarihinde onemli bir degisime imza atmis oldu.

 

Savas filmlerini isleyen klasik Hollywood filmlerini hepiniz cok iyi bilirsiniz. Vietnam Savasi, Korfez Savasi, Somali operasyonu vb gibi oldukca kirli islerin dondugu olaylari nasil tarafli ve seyirci psikolojisini yonlendirmek amaciyla bu tur filmlerin yapildigini akli basinda her kisi gorebilir. Hitler'in yaptigi katliam yuz kat abartan, yahudi dusmani birini dahi hislendirecek derecede duygu somurusu yapan yapimcilar, ondan milyon kat hazin olan, yuzbinlerin olumlerini, acisini, fakirligini... islemezler konularinda. Isledikleri zaman da yine vermek istedikleri asil mesaja seyirciyi yonlendirmeye calisirlar. Konuyu uzatmadan sizden sadece Vietnamla ilgili sonradan ortaya cikan Amerikan katliamina dair gercekleri ve Vietnam'i konu edinen filmleri ayni anda dusunmenizi istiyorum. Sanirim aradaki korkunc farki ve yalani gorememek kor olmak demektir. Iste Mel Gibson, herhangi bir siyasi cikar gutmeden dindarliginin geregini yaparak bence cesaretli bir adim atmistir.

 

Filmle birlikte suregiden tartismalardan birisi Isa'nin gercekten oldurulup oldurulmedigi idi. Bazi kaynaklarda Isa'ya benzer baska birisinin carmiha gerildigi soylenir. Muslumanlar da Isa'nin olmedigine inanirlar, O'nun Allah'in katina cekildigi soylenir. Kur'an'da Isa'nin olumuyle ilgili genis bir aciklama bulunmamakla birlikte, bazi rivayetlere dayanilarak Isa'yi sikayet eden arkadasinin Allah tarafindan Isa sekline sokulduguna ve o kisinin carmiha gerildigi iddia edilir. Dogrusu hangisi bilemiyorum ama Isa'nin olup olmedigi bir tarafa birakildiginda, kavminin kendisini yogun iskencelere maruz biraktigi konusunda Hristiyan ve Islami kaynaklar hemfikirdir.

 

Filmin gosterimi sonucunda ortaya atilan bir baska dusunce de Hristiyan inanisini ve dinle siyaset iliskisini sorguluyordu. Bu tartismayi ortaya atanlar hakli olarak su gercegi dile getiriyorlardi: "Roma Devleti sadece siyasi suclulara, yani devlet duzenine, rejimina karsi olanlara carmiha germe cezasini uyguluyordu." Gunumuz tabiriyle siyasi suclulara. Bundan hareketle aslina Isa'nin siyasi bir kisilik oldugu, gunumuz Hristiyan inancindaki gibi sadece hosgoruye dayali ibadi bir yonu olmadigi dile getirildi.

 

Bunlara sonradan filmin kirdigi gise rekorlari ve isledigi temayla vermek istedigi dinsel mesajlar gibi maalesef forum uyelerinin de belirttigi ve benim oldukca anlamsiz buldugum tartismalar da eklendi. Her seyden once, parasal yonun bir tarafa birakilarak bir filmin olusturulamayacagi gercegini bilmek gerekiyor. Elbette bu hesaplar yapilacaktir her yapimda oldugu gibi. Mesaja gelince... Isa'yi isleyen bir sinamadan mesaj beklemek, duygu somurusu beklemek son derece dogal. Kaldi ki tersi dusunceleri ifade eden ve baska yonuyle Isa'yi anlatan filmler de mesaj iceriklidir ve onlarda da psikolojik yonlendirme had safhadadir. Ote yandan icerigi itibariyle mesajdan yoksun, sadece ekonomik amacla yapilmis cok az film gosterebilirsiniz. Onlarda bile satir aralarinda, cogu kisinin farkinda bile olmadigi birtakim mesajlar vardir. Bu tur elestiriler basariyi golgelemez. Ve bana sorarsaniz, filmde yahudilerle ilgili islenen konu boylelikle golgede birakilmak istenmistir bu tur soyut tartismalarla...

 

Sonuc itibariyle, izledigim basarili calismalardan birisiydi diyebilirim. Iskencenin slkca on plana ciktigi sahneler de konusulmali ama bir de tarihi arka plana ve gunumuz gerceklerine de bakilmali ve ona gore degerlendirilmeli. Mel Gibson cok para yapti ve hak etti bence.

 

Selam ile..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Film eskidi ama tartışması devam ediyor sanırım.İstanbula yeni döndüm ve ancak okudum.

 

Filmi beğendiğimi zaten söylemiştim ve tarih içinde buna benzer hatta daha vahşet sayılabilecek olayların katliamların yaşandığını söylemek zor olmasa gerek.....

 

Ben filmin sonu ile ilgili ruhani yorum yapmaktan ziyade somut araştırmalara dayalı yorumları yazmak istiyorum.

 

Son bilgiler ışığında, İsa'nın kanlı kefeninin üzerinde yapılan kimyasal analizlere göre;İsa'nın çarmıhtan indirildiği sırada hala sağ olduğudur.

 

Ve okuduğum birkaç kaynak kitaba görede; İsa'nın çarmıhtan indirildikten sonra Enesis rahipleri tarafından gizlice tedavi edildiği ve daha sonra Hindistanda değişik kimlikle yaşadığı,ruhani yaşamına orada devam ettiği ve öldüğüdür.

 

İsa'nın siyasi kimliğine gelince;O dönemin koşullarına göre insanları etkilemenin ve onları yönetmenin yolu,bilinmezlerin yarattığı korkuları,inanç sistemi içinde eritmekti.Böyle oluncada, bana göre her peygamberin siyasi bir kimliği vardır.

 

Dejerenasyona uğrayan toplumun bozulan yapısına karşı çıkış, bir başkaldırıştır.Bu;hem siyasi, hemde toplum psikolojisi,sosyolojisi açısından böyledir.

 

Kaldıki; o dönemlerde dini örgütlenmelerde birer siyasi otoriteydi.Halkı yönetmeyi ve yönlendirmeyi hedefleyen her hareket ve birlikteliğin siyasi bir kimliği vardır.

 

Ferfecir;Amerikan filmlerinin hepsinin yanlı olduğuna inanmıyorum, Vietnam konulu birçok filmde yapımcılar, vietnamdaki Amerikan politikasını acımasızca eleştirmişlerdir.Bunun yanısıra, Kızılderili katliamlarına da yapımlarında yer vermişlerdir.Arada bir iki fanatik görüş yansıtan filmlerin olması Amerikan filmlerinin yanlı olmasını göstermez sanırım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...

bilmiyorum ama ben filmi seyrederken aglmaktan kendimden gectim ne olursa olsun bir insana o kadar aci o kadar izdirap cektirilirmi evet müslümanim gurur duyuorum dinimle ama bi hiristiyan olsada yada baska bi dinden yinede icim acir elimden geldigi kadari ile aci cekmesini engellemek isterdim engellerdimd kim olursa olsun ne olursa olsun herzaman insan insandir benim icin belkide cok duygusal oldugumdan boyle yaziyorum ama film haftalardir aklimdn cikmadi cok etkilendim yani.benim herkesin gorusune saygim var sevgiler saygilar.....

 

 

 

 

Hz. isa bedeniyle göge yükseltildiginden, Kur'an-i Kerim'de bildirilen "ölümden evvel" (en-Nisa, 4/159) ve "ölecegim güne ve diri olarak ba's edilecegim güne" (et-Tevbe, 9/34) mealindeki ayetler Hz. isa'nin nüzûlünden sonraki ölümünü anlatir. Hz. isa gökten Arz-i Mukaddes'e inecek, elinde bir kargi olacak; Afik denilen bir yerde ortaya çikacak ve Kargi ile Deccâl'i öldürecek ve sabah namazinda Kudüs'e gelecektir. imam kendi yerini ona vermek isteyecek fakat o imâm'in gerisinde Hz. Peygamber (s.a.s)'in seriatina uygun olarak namazini kilacaktir. Sonra domuzu öldürecek ve haçi kiracak, sinagoglar ve kiliseleri yikacak ve kendisine iman etmeyen bütün hristiyanlarla savasacaktir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.