Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ABD üniversitelerinden Türk öğrencilere burs tüyoları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

ABD üniversitelerinden Türk öğrencilere burs tüyoları

 

Amerika'ya her yıl dünyanın birçok ülkesinden öğrenci geliyor. Türkiye de Amerika'ya en fazla öğrenci gönderen ilk 10 ülke arasında.

Peki bu öğrencileri Amerika’daki üniversitelere gelirken nasıl bir başvuru süreci bekliyor? Başvurunun püf noktaları neler? Ne zaman, hangi okullara başvurmak gerekiyor. Bu soruları Voice of America'dan Melek Çağlar, Binghamton Üniversitesi Uluslararası Öğrenci ve Akademik Hizmetler Direktörü Ellen Badger’a yöneltti.

 

Melek Çağlar- Amerika’da yüksek öğrenim görmek isteyen Türk öğrencilere vereceğiniz ilk öneriler ne olurdu?

 

Ellen Badger - İlk önerim öncelikle tercihlerini en aza indirmeleri. Amerika’da seçebilecekleri binlerce okul var. Bunlar arasında en doğru olanı bulmak için yapılacak ilk şey Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki eğitim danışmanlığı merkezlerini ziyaret etmek olacaktır. Eğitim danışmanlık merkezleri hem İstanbul, hem de Ankara’da var. Tüm dünyada bu merkezlerin sayısı 400’e yakın. Merkezler aday öğrencilerin bütçelerine, akademik hedeflerine ve coğrafi yerleşim tercihlerine göre seçim yapmalarını kolaylaştıracaktır. Eğer Ankara veya İstanbul da yaşamıyorsanız -www.educationusa.info- adresindeki siteden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Melek Çağlar - Amerika’da okumak isteyen bir öğrencinin okul masrafları için ne kadarlık bir bütçe oluşturması gerekir?

 

Ellen Badger- Böyle bir bütçe elbette okuldan okula çok değişir. Ama mesela eyalet üniversiteleri için yılda en az 30 bin Dolar’dan bahsediyoruz. Özel üniversitelerde bu rakam, yılda 50 bin Dolar’a kadar çıkabiliyor. Tabii bu rakamlara hem okul masrafları hem de öğrencilerin yeme, içme ve kalacak yer masrafları da dahil. Elbette öğrencilerin kitap, gezme gibi küçük masrafları olacağını da unutmamak lazım.

 

Melek Çağlar - Yabancı öğrenciler Amerika’da burs alabilir mi?

 

Ellen Badger - Eyalet okullarından yabancı öğrencilerin burs alması zor. Ancak özel üniversitelerde başarılı öğrenciler yabancı da olsalar burs alabilirler. Özellikle uluslararası öğrenci çekmek isteyen özel üniversiteler tam veya yarım burs verebiliyor. Yabancı öğrenciler Uluslararası Yabancı Öğrenciler Enstitüsü’nün Internet sitesinden bu konuda bilgi alabilirler. Yabancı öğrenciler akademik başarılarıyla olduğu gibi spordaki başarılarıyla da burs bulabilir.

 

Melek Çağlar - Community College adıyla bilinen iki yıllık eyalet okulları da yüksek öğrenim vizesi veriyor mu? Yoksa bu vize sadece dört yıllık üniversitelerle mi sınırlı?

 

Ellen Badger - Evet, bu iki yıllık okullar da öğrenci vizesi veriyor. Ama elbette yine bu konudaki nihai karar vize memurunun. Bu görevli öğrenci adayının sadece eğitim amacıyla gittiğinden emin olursa ve öğrenci de 4 yıllık okul yerine neden iki yıllık bir kurumu seçtiğini yeterince iyi açıklayabilirse ve ödemeyi hangi kaynaklardan karşılayacağını belgelerse vize konusunda bir sorun olmaz. Çok sayıda yabancı öğrenci daha ucuz olduğu gerekçesiyle bu iki yıllık okulları tercih ediyor.

 

Melek Çağlar- Öğrenciler Amerika’daki okullara belirli bir tarihe kadar mı başvurabiliyor?

 

Ellen Badger - Bu harika bir soru. Her okulun başvuru prosedürü farklı, bu yüzden de tek bir başvuru tarihi yok. Bazı okullar yıl boyunca başvuru kabul ediyor, bazıları bu kadar esnek davranmıyor. Onun için okulların Internet siteleri bu konuda en doğru bilgilerin yer aldığı kaynaklar oluyor.

 

Melek Çağlar - Peki bu durumda öğrenci adaylarının planlama açısından ne kadar zamana ihtiyaçları var? Bu durumda öğrencileri nasıl bir süreç bekliyor?

 

Ellen Badger - Başvuru ve kabul aşaması bir yılı aşan bir süreç. Çünkü önce TOEFL gibi bazı standart sınavların alınması lazım. Diyelim ki Ağustos ayında süreci başlattınız-- ki genelde çoğu öğrenci böyle yapıyor-- öğrenci vizesi alma aşamasına Nisan veya Mayıs ayında geliyorsunuz. Özetle, hedeflediğiniz akademik yılda okula başlamak istiyorsanız bu tarihten en az bir yıl önce hazırlıkları başlatmanız gerekir. Bu süreye altı aylık okul arama dönemini de eklemek doğru olur, dolayısıyla bir buçuk yıllık bir süreçten bahsediyoruz.

 

Melek Çağlar - Gerekli belgeler açısından, aday öğrencilerden belirli bir banka mevduat hesabı belgesi mi isteniyor, yoksa sadece okul masraflarını nasıl karşılayacağını gösteren bir belge yeterli mi?

 

Ellen Badger - Bu önemli bir konu. Vize görevlileri öğrencinin dört yıllık masrafları karşılayacak kadar bir birikim belgelemelerini istemiyor. Bir yıllık birikim yeterli ama vize memurunun öğrencinin son üç yılı nasıl ödeyeceği konusunda ikna olması gerekiyor. Bunun için de öğrencinin ya da ailesinin bu gelir potansiyeline sahip olduğunu kanıtlaması gerekiyor.

 

Melek Çağlar- Yabancı bir öğrenciye Amerika’daki okula geldiğinde ilk ne tavsiye edersiniz?

 

Ellen Badger - İlk önerim daha ilk baştan öğrenci danışmanlarıyla iyi ilişkiler kurmaları. Bu şekilde başları sıkıştığında her zaman kendilerini şahsen tanıyan bir danışmanın yardımı daha etkili olacaktır. Ayrıca öğrencilerin bazı zorluk ve sorunlarla karşılaşmanın doğal olduğunu anlamaları gerekiyor, her öğrencinin karşılaşabileceği farklı sorunlar olabilir ve öğrenci danışma merkezleri de bunun için var.

 

Melek Çağlar- Amerika’da okuyan Türk öğrencilere ne tavsiye edersiniz?

 

Ellen Badger - İlk önerim, kendi aralarında kümeleşmek yerine başka ülkelerden gelen öğrencilerle vakit geçirerek İngilizcelerini ilerletmeleri. Bu daha sonra iş bulmak

açısından da çok yarar sağlıyor. Bir de tabii okul dönemi boyunca derslere ayrılan zamanla özel yaşama ayrılan süre arasında denge kurmak da çok önemli. Farklı yerlere seyahat etmek güzel ama burada denge gözden kaçırılmamalı.

 

Melek Çağlar - Teşekkür ederim

 

Ellen Badger - Ben teşekkür ederim. (VOA)

 

Kaynak: Radikal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.