Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitesi Olan Çocuklara Öğretmenin Tutumu Nasıl Olmalı?


köşeyastığı

Önerilen İletiler

DEHB olan çocuklar okulda sıklıkla sıralarına oturamayan veya otursalar bile uzun süre aynı konumda kalamayan çocuklardır. Sürekli konuşan, bağıran, başkalarını rahatsız eden, sınıf düzenine uyum sağlayamayan ve herkesi yaptığı işten alıkoyan, dikkatini toplamada ve sürdürmede güçlük çeken çocuklardır. Düzensiz olma ve gerekli eşyalarını unutma, kaybetme eğilimindedirler. Sınıf ortamında etkili öğretim ve eğitimi sağlamaya çalışan öğretmenler genellikle bu tür davranışlar sonunda sinirlenirler. Sınıf ortamında diğer çocuklar bu durumu eğlenceli bulup ilk zamanlar kabul etseler bile DEHB olan çocuklar özelliği gereği, arkadaşlarına impulsif bir şekilde ataklıkla saldırmaya ve öğrenmeden alıkoymaya çalışınca, arkadaşları da bu tür davranış sergileyen arkadaşını rahatsız edici bulmaya başlarlar.

Öğretmenin görevi olan, etkili eğitim ve öğrenme ortamını sağlayabilmesi için, DEHB hakkında bilgi sahibi olmalı ve bu durumlarda karşılaşabileceği güçlükleri önceden bilmelidir. Bu tür olumsuzlukları etkin bir biçimde çözebilmesi için bilgi sahibi olduğu bu konuda etkili stratejiler geliştirmesi de daha kolay olacaktır. Öğretmenin geliştireceği ve sınıf içinde kullanacağı bu stratejiler çocuğun olumlu benlik algısını geliştirmesine yardımcı olacak nitelikte olmalı ve belirlenmelidir. Sosyal ve akademik alanlarda sorun yaşayan çocuk, olumsuz geri bildirimlerle karşılaşmaya daha açık durumdadır. Bunun için ilk başta olumlu davranışlara odaklanmalı, çocuğun yapamadığı değil yapabildikleri üzerinde durulmalıdır. Böylece olumsuz davranışların üstesinden gelebilmek öğretmen için de öğrenci için de daha kalıcı olacak ve çocuğun olumlu benlik algısı gelişmesine ve korunmasına yardımcı olacaktır. Aksi bir davranış DEHB olan çocukların ikincil sorun geliştirme riskini artırır. Kendisine güvensizlik, kendini suçlama, umutsuzluk gibi duygular daha fazla görülür.

Öğretmenler, bütün öğrencilerin aynı özelliklere sahip olmadığını, herkesin bireysel farklılıkları olduğunu göz önünde bulundurarak size, DEHB olan öğrencilerle birlikte sınıfta etkili eğitim ve öğretimi sağlayabilmeniz ve olumlu sınıf ortamını oluşturmanıza yardımcı olacak önerilerimiz şunlardır;

 

Dikkatsizlik için:

  • Öğrenciyi sürekli gözlem altında tutabileceğiniz, size yakın bir sıraya oturtun. Cam kenarı, çok ses geçiren bir duvar kenarı ya da pano yanı gibi uyarıcılara yakın olmamasına dikkat edin.
  • İsteklerinizi açık ve net bir şekilde belirtin, ayrıntıları azaltın.Çocuklailgili kural ve beklentilerinizi açıkça belirtin.
  • Yavaş ve anlaşılır bir dille konuşun.
  • Sizi dinlediğinden, dersi takip ettiğinden emin olun. Ders anlatırken omzuna dokunun, saçını okşayın. O daha çok görsel ve dokunsal uyarılardan etkilenir.
  • Somut ve dikkatini çekecek örnekler kullanmaya dikkat edin.
  • Büyük projeleri küçük ve bitirmesi kolay parçalara bölün. Her bölümü tamamladıkça mola verin.
  • Basit, anlaşılması kolay direktifler vermeye özen gösterin.
  • Dikkatinin dağıldığını fark ettiğiniz öğrenciye basit bir soru yöneltin ve dikkatini toplamaya çalışın.
  • Sözlü ve yazılı anlatımı birlikte kullanın.
  • Öğrendiklerini daha sonra hatırlayabilmeleri için küçük notlar tutturmaya dikkat edin. Bu yöntem söylenenlerin daha dikkatli dinlenmesine yardımcı olacaktır.

Dersi ufak şakalarla, görsel işitsel malzemelerle süslemek de işinizi kolaylaştıracak diğer b,r yöntemdir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan öğrencilere öğretmenlerinin nasıl yaklaşım sergilemesi gerekliliği konusunda Çocuk Psikiyatr Dr. Gökçe Küçükyazıcı'nın yol gösterici makalesi:

 

Öğretmenler öncelikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hakkında doğru bilgi sahibi olmaya özen göstermelidir. Çünkü bu öğrencilerin erken fark edilmesi tedaviyi çok olumlu yönde etkilemektedir. Şüphelendikleri durumlarda mutlaka aileyi bilgilendirmeli ve yardım alması için yönlendirmelidir. Öğrencinin sınıf içinde ön sıralara oturtulması, çocuğun çevresindeki dikkat dağıtıcı uyaranları azaltacak , çocuğun dersten daha fazla verim almasına yardımcı olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.