Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dikkatli Dinleme ve Önemli Etkileri


köşeyastığı

Önerilen İletiler

İnsanlar, diyaloglar ve konuşmalar esnasında bazen konudan kopabilirler. Bu durum tamamen dikkatli dinlememekten kaynaklanmaktadır. Dikkatli dinleme; belli bir alan içerisinde duyulabilecek düzeyde olan seslenmeleri ya da açıklamaları yeterli düzeyde takip etmektir. İnsanlar, bazı durumlardan ötürü her zaman aynı ciddiyeti yakalamayabilirler. Bu durum, beraberinde bazı olumsuz sonuçları da getirebilir. Özellikle eğitim alanında verilen dersler, seminerler ve açıklamalar esnasında dikkat toplayabilmek çok önemlidir. Bu tür durumlarda, söylenen her cümlenin; hatta her kelimenin ayrı bir önemi vardır. Bu sebeple dinleyici, tüm dikkatini bu yönde toplamalıdır. Dikkatli dinleme eyleminin gerçekleşebilmesi için bazı unsurların aynı anda bir araya gelmesi gerekir. İlk olarak aklınızdaki kötü düşünceleri ya da ekstra fikirleri silmelisiniz. O an için düşünecek daha önemli işinizin olmaması gerekir. Aksi takdirde; siz istemeseniz bile aklınız başka yerlere kayabilir. Kısaca stres, sinir, heyecan, üzüntü, psikolojik baskı gibi durumların tamamen yok edilmesi gerekir. Tüm dikkat, sadece konuşmacı ve konuşulan içerik üzerinde toplanmalıdır.

Dikkatli dinleme konusunda önemli olan bir diğer ayrıntı da bulunulan ortamdır. Eğer ortam müsait değilse, tam olarak odaklanamayabilir ve bu yüzden söylenenleri dikkatli dinleyemeyebilirsiniz. Ortamda gereksiz ayrıntıların ve gürültünün olmaması gerekir. Dinleyicilerin sadece işlerine odaklanması şarttır. Bu tür çevresel faktörler olmadığı halde dikkatli dinlemememe sorunu yaşıyorsanız, diğer psikolojik rahatsızlıkların etkisi olabilir. Genelde stres, depresyon, ruhsal çöküntü gibi rahatsızlıklar; bu durumun habercisi olabilir. Elbette dikkatli dinleyememe, sadece psikolojik etmenlerden meydana gelmeyebilir. Fiziksel bozukluklar da bu durumun tetikleyicileri arasınadır. Örneğin; fiziksel bir rahatsızlığınız varsa yaşadığınız acı, sizi diğer işlevlerinizden geri bırakabilir. Tüm bu etkenleri bir araya getirip kendi sorununuzu anlamanız pek de zor olmayacaktır. Bulduğunuz sonuç doğrultusunda kişisel tedavinizi yapabilirsiniz. Var olan olumsuz düşünce ve durumları ortadan kaldırdığınızda muhtemelen sorununuzu da çözmüş olacaksınız. Aksi durumda uzman bir psikolog ile görüşmeniz gerekebilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dikkatli Dinleyememe Sorunu İçin Uygun Çözümler

 

Dinlemek; kişisel gelişim açısından çok önemli bir eylemdir. Bazen bize anlatılan bir dersi, bazen öğrenmemiz gereken önemli bilgileri, bazen de yaşamımızı etkileyecek önerileri dikkatle dinlemeliyiz. Birçok insan, dinleme eylemini tam olarak gerçekleştirememekten şikâyetçidir aslında. Bu insanlar, dinleme esnasında akıllarının başka yerlere gittiğinden yakınırlar. Gerçekten dinlemek, sanıldığı kadar basit bir eylem değildir. Çünkü insan aklı, çok boyutlu bir yapıya sahiptir ve sürekli farklı düşüncelere ev sahipliği yapar. Bu durumda kişinin bu kadar düşünce arasında tek bir şeye odaklanması çok zordur. Eğer bir insanı dinlerken kaçırdığınız yerler oluyorsa meraklanmanıza gerek yok. Çünkü sıra dışı durumlar olmadıkça her insan, zaman zaman dinlemekten yorulabilir ya da bu eylemden kopabilir. Eğer bu durum dinleme boyunca sürüyorsa ya da her olayda tekerrür ediyorsa, işte o zaman önemsemeniz şarttır. Çünkü bu durum kalıcı bozukluklara kadar yol açabilir.

Birini dinlerken ona odaklanma durumumuz az da olsa karşımızdaki kişiden de kaynaklanmaktadır. Çünkü iyi bir konuşmacı ya da anlatıcı, kendisini dinleyenleri yeteri kadar etkileyebilir. Bu etki, kişilerin kendine dikkatle bakması ve onu dikkatlice dinlemesi için de geçerlidir. Bu sebeple bu tür insanları dinlerken isteseniz de dikkatiniz dağılmaz. Eğer buna rağmen dikkatiniz dağılıyorsa işte o zaman muhakkak iyi bir doktora görünmeniz gerekmekte. Çünkü dikkatli dinleyememe, insanları yaşamdan alıkoyar. Yaşamınız açısından önemli haberleri ya da konuşmaları kaçırırsanız, bu eksikliğiniz size pahalıya patlamış olur.

Dikkatli dinleyememe rahatsızlığı, vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilmektedir. Özellikle B12 vitamininin eksik olarak alınması, bu tür rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu türde bilinen dikkatsizlik, ileri düzeyde sakarlık, unutkanlık, halsizlik ve isteksizlik, odaklanamama gibi rahatsızlıkların temel sebeplerinden biri de bu vitaminin yetersiz alınmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple B12 vitamini kullanmaya özen göstermeli ve aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Bu şekilde kendi kendimizi tedavi etme yetisini kullanmış oluruz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • 10 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.