Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Microsoft Power Point - Sunu Programı


GeceKuşu

Önerilen İletiler

Microsoft Power Point - Sunu Programı

 

Herhangi bir konu hakkında bilgi verirken sözlü anlatım her zaman yeterli olmayabilir. Bu durumda bizim yardımımıza bilgisayar yetişir. Bilgisayar aracılığı ile anlatacağımız konulara görsellik katan programlara sunu programı denir. Bizim kullandığımız sunu programlarının başında Microsoft Power Point gelmektedir. Bizler Power Point ile resim dosyaları sunma,ses ve video yayınlama gibi bir çok işi gerçekleştirebiliriz.

 

Power Point programını çalıştırmak için sırasıyla Başlat–>Tüm Programlar–>Microsoft Office–>Microsoft Office Power Point yolunu izleriz. Power Point programının arayüzü aşağıdaki gibidir.

 

Sunu ve slayt kavramları birbirinden farklıdır.

 

Sunu: Bütün slaytların, görsel geçiş efektlerinin ve ses dosyalarının hepsinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş görsel anlatım dosyalara sunu yada sunum denir.

 

Slayt: Sunuyu oluşturan her bir sayfaya slayt denir.

 

post-2-0-41745800-1325165162_thumb.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Slaytlara Otomatik Geçiş Vermek

 

Bizlerin slaytların tasarımını yaptıktan sonra yapacağımız ilk iş slaytı kaydedip sunuyu başlatmak olacaktır.Bir sunuyu başlatmak için kullanacağımız birden fazla yöntem mevcuttur.Bunların en kolay olan yöntemler şunlardır:

 

1.Yöntem: Ana menü çubuğunda bulunan Slayt Gösterisi menüsünden Gösteriyi Görüntüle seçeneğine tıkladığımızda slayt gösterisi başlayacaktır.

 

2.Yöntem: Fonksiyon tuşlarından olan F5 tuşuna basarak sunuyu başlatabiliriz.Bu yöntem en kolay ve en kullanışlı yöntemdir.

 

Buraya kadar sunuyu nasıl başlatacağımızı öğrendik,ama sunumumuz başlayacak ama slaytlarımız kendiliğinden otomatik geçiş yapmayacak; bizim klavyeye basmamızı ya da mouse ile tıklamamızı bekleyeceklerdir.

 

Slaytların kendiliğinden otomatik olarak geçişini 2-3 işlem ile kolayca sağlayabiliriz.

İlk olarak yapacağımız iş Slayt Gösterisi menüsüne girerek oradan Slayt Geçişi seçeneğini seçmek olacaktır.

 

post-2-0-54838700-1325165188_thumb.jpg

 

Daha sonra program ekranımızın sağ tarafında slayt geçişi penceresi belirecektir.Oradan alt kısımda bulunan Gelişmiş slayt kısmı bulunmaktadır.Oradan Otomatik olarak yazısının sol yanındaki onay kutucuğunu işaretlemeliyiz ve daha sonra bir slayt için ekranda kalış süresini belirlemeliyiz.Bu olayı da hemen Otomatik olarak yazısının sağ yanındaki zaman çubuğuna tıklayarak yapacağız.

 

Eğer zaman çubuğunun yukarıyı gösteren düğmesine tıklarsak saniye saniye slaytın ekranda kalış süresini arttırabiliriz.Eğer aşağıyı gösteren düğmeye tıklarsak slaytın ekran kalış süresi saniye saniye azalır.İlla bu düğmelere tıklamak gerekmez.Zaman çubuğunun üzerine tıklayıp kendimiz direkt olarak zaman değerimizi görebiliriz.

 

Zaman değerimizi belirledikten sonra bunu bütün slaytlara uygulamalıyız.Bunu da hemen Otomatik olarak yazısının altında bulunan Tüm Slaytlara Uygula düğmesi aracılığıyla yapabiliriz. Eğer slaytlara teker teker geçiş efekti verecekseniz otomatik geçiş için zamanlama olayını efekt vermeden önce yapın. Nedeni de slaytlara geçiş efekti verip zaman ayarlaması yapıp Tüm Slaytlara Uygula derseniz en son seçili olan slayta verdiğiniz geçiş efekti tüm slaytlara uygulanır ve verdiğiniz diğer efektler için harcadığınız zaman heba olmuş olur. Buna dikkat etmenizde yarar var.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Slayta Resim Eklemek

 

Slaytımıza resim eklemek için ilk önce resim eklenecek olan slaytı seçeriz ve ardından sırasıyla Ekle Menüsü–>Resim–>Dosyadan seçeneğini seçeriz.

 

post-2-0-53855000-1325164937_thumb.jpg

 

Ardından gözat penceresi açılır.Bu pencere aracılığıyla eklemek istediğimiz resmi buluruz ve resmi seçip gözat penceresinin sağ alt köşesindeki Ekle düğmesine basarız. Bu işlemden sonra resmimiz seçtiğimiz slayta eklenmiş olacaktır.

 

Slayta Power Point programının kendi içerisinde bulunan küçük resim olarak adlandırılan çeşitli resimleri de ekleyebiliriz. Bunun için yapmamız gereken işlemler yine aynı ama sadece Dosyadan seçeneği yerine Küçük Resim seçeneğini seçmemiz gerekecektir.

 

Bu seçeneği seçtiğimiz zaman çalışma ekranımızın sağ yanında Küçük resim penceresi açılacaktır. Buradaki ara bölümünden ne tür bir resim aradığımızı yazarız. Arama sonucunda Power Point‘in içerisinde aradığımız kelimelere uygun resimler varsa gösterilecektir. Bu resimlerin üzerine çift tıklayarak slaytımıza bu resimlerden ekleme yapabiliriz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Slayta Ses Eklemek

 

Microsoft Powerpoint programında slaytlarımıza ses dosyaları ekleyerek slaytlarımızın hem göze hem kulağa hitap etmesini sağlayarak etkili sunum dosyaları oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz bir sunudaki slaytlara ses eklemek için kullanacağımız 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesinde eklediğimiz ses dosyası, sunu sadece bizim bilgisayarımızda ise çalar eğer sunuyu başka bir bilgisayara kopyaladığınız da yada başka bir kişiye verdiğinizde ses dosyasını da beraberinde vermeniz gerekecektir. Aynı zamanda slayt ses ayarları yine kopyalanan diğer bilgisayarlarda da düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Bu biraz zahmetli bir olaydır. Bu bazen bize sorun olarak geriye döner.Slaytı verdiğimiz arkadaşımız ya da kişi bize “Sunu Çalışıyor Ama Ses Çıkmıyor.Neden?” gibi soruları bize yöneltir. İşte bu sunu dosyası ile beraberinde ses dosyasının kopyalanmamasından ve gerekli ayarların yapılmamasından kaynaklanır.

 

Diğer ses ekleme yönteminde böyle bir problemimiz olmayacaktır. Yani sunu dosyasını kopyaladığımızda beraberinde ses dosyasını kopyala tekrar ayarla gibi problemler ile uğraşmayacağız ve sadece sunuyu kopyalayıp çalıştırmamız yeterli olacaktır. Ama bu 2. yöntemi kullanabilmemiz için .waw uzantılı ses doayalarına ihtiyacımız olacaktır. Şimdi bu yöntemleri sırası ile inceleyelim.

 

1.YÖNTEM: Bu yöntem ilk olarak anlattığım yani sunu dosyası ile birlikte ses dosyamızı da başka yere taşımamızı gerektiren ve gerekli ayarları yapmamızın gerektiği yöntemdir. Bu yöntem ile slayta ses eklemek için sırası ile Ekle–>Film ve Sesler–>Dosyadan Ses seçeneklerini seçiyoruz.Ardından açılan Ses Ekle penceresinden ses dosyamızı bulup seçiyoruz.

 

post-2-0-72175900-1325165995_thumb.jpg

 

Ses dosyasını eklediğimizde slaytımızın üzerinde sarı bir hoparlör simgesi belirir. Bu simge slaytımıza ses dosyasının eklendiğini gösterir. Bu ses dosyasını eklerken size otomatik mi tıklayarak mı diye soru sorar. Bizler genellikle otomatik olarak çalmasını istediğimiz için otomatik seçeneğine tıklarız.Buraya kadar herşey tamam.Bundan sonra slaytımızı başlatıp ses dosyasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeliyiz.

 

Bu yöntemde ses dosyası tamamen eklendiği slaytta çalar yani ses dosyası bitmeden diğer bir slayta otomatik geçiş yapamazsınız. Bu da birden fazla slaytınızı otomatik olarak göstereceğiniz durumlarda size sorun olacaktır. Bilindiği üzere sunu başlatmak için ya F5 kısayolunu ya da Slayt Gösterisi menüsünden Gösteriyi Görüntüle seçeneğini kullanabiliriz. Bu bizim tercihimize kalmış bir durumdur.

 

2.YÖNTEM: Bu yöntem diğer yönteme göre daha kullanışlıdır fakat beraberinde yardımcı bir program gerektirir.Bu yöntemde sadece waw uzantılı ses dosyalarını slaytımıza ekleyebiliyoruz.Mp3,track gibi ses dosyalarımızı waw uzantılı ses dosyalarına çevirmemiz gerekecektir.

 

Slayta ses eklemek için Slayt Gösterisi menüsünden Slayt Geçişi seçeneğini seçiyoruz. Çalışma ekranımızın sağında slayt geçişi penceresi açılacaktır. Sağ tarafta bulunan Geçişi Değiştir bölümünün altındaki Ses bölümünden aşağı doğru açılan listenin en altında bulunan Diğer ses seçeğini seçiyoruz.

 

post-2-0-92955400-1325165994_thumb.jpg

 

Bu aşamadan sonra Ses Ekle penceresi açılacaktır. Bu pencere aracılığı ile waw uzantılı ses dosyamızı seçiyoruz ve Tamam düğmesine basıyoruz. En son işlem olarak Ses bölümünün altındaki Sonraki Sese Kadar Dön seçeneğinin yanındaki kutucuğu seçili hale getiriyoruz. Artık ses dosyanız slayt ve sununuzda çalmaya hazır.

 

Burada şuna dikkat etmeniz gerekiyor.Ses dosyasının hangi slayttan başlamasını istiyorsanız o slayt seçili durumda iken ses dosyasını ekleyin. Aksi takdirde ses dosyanız farlı bir slayttan başlayabilir. Bu ses ekleme olayından sonra sunu dosyamızı hangi bilgisayara kopyalarsak kopyalayalım herhangi bir işlem yapmadan sorunsuz bir şekilde ses dosyası ile birlikte çalışacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.