İçeriğe atla


Fotoğraf

Mevsimlere göre sebze ve meyveler

mevsim sebze meyve

  • Lütfen cevap vermek için giriş yapınız.
Bu başlığa 1 cevap verilmiş

#1 whitecatnova

whitecatnova

    Yeni Üye

  • Φ Üyeler
  • Pip
  • 25 İleti

Gönderi Tarihi: 25 Aralık 2011 - 18:46


OCAK:

Sebzeler: Pırasa, kereviz, brüksel lahanası, kara ve kırmızı turp, brokoli, havuç, ıspanak, pazı, karnabahar

Meyveler: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt, mandalina


ŞUBAT:

Sebzeler: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp

Meyveler: Elma, portakal, greyfurt, ayva


MART:

Sebzeler: Ispanak, havuç, turp, pırasa, brokoli

Meyveler: Elma, muz


NİSAN:

Sebzeler: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, semizotu

Meyveler: Çağla, can erik


MAYIS:

Sebzeler: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık

Meyveler: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut


HAZİRAN:

Sebzeler: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.

Meyveler: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut


TEMMUZ:

Sebzeler: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi

Meyveler: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne


AĞUSTOS:

Sebzeler: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber

Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm


EYLÜL:

Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber

Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm


EKİM:

Sebzeler: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç

Meyveler: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz


KASIM:

Sebzeler: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı

Meyveler: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması


ARALIK:

Sebzeler: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana

Meyveler: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması

#2 whitecatnova

whitecatnova

    Yeni Üye

  • Φ Üyeler
  • Pip
  • 25 İleti

Gönderi Tarihi: 26 Aralık 2011 - 18:24

AYLARA GÖRE BALIKLAR:



OCAK : Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezazetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç bolca avlanır.
ŞUBAT : Bu ayda Kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, derepisisi, minekop, midye lezzetle yenir.
MART : Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.
NİSAN : Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık daha boldur.

MAYIS : İstakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar.
HAZİRAN : Bu ayda balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz’e yazlığa gitmişlerdir. Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.
TEMMUZ : Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine nefasetini devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar.
AĞUSTOS : Çingene palamutu mevsimi açar. SArdalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.
EYLÜL : Sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
EKİM : Geçici balıkların yazın Karadeniz’de beslenip Marmara’ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çesidinin bollaşması demektir.
KASIM : Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisi’nin en nefis olduğu aydır. Torik akışa başlar, lakerdası yapılır.
ARALIK : Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Tekir boldur; hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.