Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kırklareli


öznurtamtürk

Önerilen İletiler

Kirklarelİ

halkoyun1.jpg

 

GENEL BİLGİLER

 

Yüzölçümü: 6.550 km²

 

Nüfus: 890.306 (1990)

 

İl Trafik No: 39

 

Bir sınır kenti olan Kırklareli'nde Antik dönem, Orta Ça , Bizans, ve Osmanlı kültürünü yansıtan birçok eserler bulunmakta olup, kıyı turizmi, kültür, karavan, kamping ve su sporları turizmi, av ve do a turizmi gibi birçok dal için ideal bir merkez konumundadır.

 

İLÇELER

 

Kırklareli ilinin ilçeleri; Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir.

 

Babaeski: İl Merkezine 37 km. mesafededir. Cedit Ali Paşa Cami ile Babaeski Köprüsü ve Alpullu (Sinanlı) Köprüleri en önemli kültür eserleridir. Lüleburgaz: İlçedeki Sokullu Mehmet Paşa Cami ve Şadırvanı önemli bir sanat eseridir.

 

Demirköy: İl Merkezine 74 km. mesafededir. İlçede Sivriler Köyü yakınlarında XV.yy. ait İstanbulun fethi sırasında kullanılan büyük topların dökümünün yapıldı ı dökümhane bulunmaktadır.

 

Kofçaz: İl Merkezine 26 km. mesafededir. İlçe sınırları içerisinde çok sayıda tümülüs, dolmen ve tarihi yerleşim alanı bulunmaktadır.

 

Lüleburgaz: İl Merkezine 61 km. mesafededir. İlçede Sokullu Mehmet Paşa Cami ve Şadırvanı ile Mimar Sinan eseri olan Lüleburgaz Köprüsü kültürel eserlerdir.

 

Pehlivanköy: İl Merkezine 62 km. mesafede bulunmaktadır.

 

Pınarhisar: İl Merkezine 30 km. mesafede bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde çok sayıda tümülüs, nekropol ve yerleşim alanı bulunmaktadır.

 

Vize: Eski Kırklareli-İstanbul yolu üzerinde olup, İl Merkezine 56 km. mesafededir. İlçedeki Gazi Süleyman Paşa Cami önemli bir eseridir.Do u Trakyada tümülüslerin en yo un oldu u bölgedir. Şehir merkezinde 2 höyük ve Roma Dönemine ait bir tiyatro mevcuttur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KIRKLARELİ YEMEKLERİ

İl Kültür Müdürlü ü'nde Halk Kültürü Araştırmacısı olarak görev yapan Zekeriya Kurtulmuş'un çalışmasından alınmıştır.

 

Çorbalar

Terbiye yapılmamış işkembe çorbası (De irmendere), Umaç (Dolhan Köyü), Höşmel (Babaeski ilçesi Karahalil Beldesi) Bakla çorbası, Süt çorbası, Tarhana çorbası; Bıldırcın, ördek, tavşan ve üveyik çorbası.

 

Sebze yemekleri

Borani (Yo urtlu labada), Toyga (Unla pişirilmiş labada), Manca, So an aşı (Piyazlık so anlar salça ve su eklenip pişiyor, indirmeye yakın yumurta kırılıp karıştırılıyor), Tarla yeme i (Küp do ranmış patlıcan, iri do ranmış biberle az ya da pişiyor. Domates do ranıp tuz ekleniyor ve kendi suyunda pişiyor.) ve her türlü sebze yeme i ile dolma ve sarmalar.

 

Et yemekleri

Yahni (Dü ün yeme i), Papaz yahnisi (Dü ün yeme i. Bulgaristan'ın Kırcaali bölgesinden gelenler yapıyor.), Tas kebabı, Kuzu kapama (Hıdırellez kuzusu), Ci er tava, Ci er yahni, Kale (Merkez ilçe Ürünlü Köyü?nde yapılıyor. Tavuk etine lahana turşusu ve pirinç ilave ediliyor.), Tavuk bulamacı (Kavrulmuş una haşlanmış tavuk etleri ekleniyor.), Tavuk kapama (Pirincin üzerine haşlanmış tavuk eti ve tavuk suyu eklenip fırında pişiyor.), Hindi kapama, Sucuk (Kızılcıkdere).

 

Av hayvanlarından yapılan yemekler

Av hayvanlarından yapılan yemekler: Bıldırcın kapama (Pilavlı dolma), Bıldırcın, ördek ve üveyik kâ ıt kebabı, Tavşan dolması, Tavşanlı papaz yahnisi, Tavşan köftesi, Tavşanlı tarhana bulamacı, Tavşan tandır (Temizlenen tavşan derisi ters çevrilerek kor ateşe gömülüyor.), Tavşan ve ördek kandilli mantısı.

 

Balık yemekleri

Kırklareli'nin İ neada ve Kıyıköy beldelerinde halk geçimini balıkçılıkla sa lıyor. Deniz, göl ve derelerden avlanan balıkların tava, ızgara ve pilâkisi yapılıyor.

 

Otlarla yapılan yemekler

Kupriva (Pomak köylerinde ısırgan otuyla yapılan yemek.)

 

Pilav-makarnalar

Manca (Etli bulgur pilavı. Merkez ilçe Arma an Köyü'nde çocuk do unca yapılıyor.), Kuskus pilavı, Pirinç pilavı, Çimdik (Erikler Köyü'nde üçgen hamurlar haşlanıp süzülüyor sarımsaklı yo urtla yeniyor.), Erişte, Yo urtlu kulak (Karahalil Köyü).

 

Ekmek ve hamur işleri

Nohutlu ekmek, Katmer, Akıtma, Cizleme, Somun, Tuzsuz ekmek, Pırasa ve ısırgan böre i, Muhacir böre i, Kıvrım, Kabaklı kıvrım, Tatar böre i, Ispanak böre i, Kabak böre i (Tikvenik), Kandilli mantı (Babaeski?nin Karahalil beldesinde yapılıyor.), Kalın kıyı (Karahalil), Kaçamak.

 

Tatlılar

Höşmerim (Lüleburgaz), Hurma tatlısı (Karahalil), Bulama; üzüm, pancar, dut ve karpuz pekmezi; erik, kayısı ve ayva pestili, Yazlık helva, Tahin helva, Yumurta tatlısı.

 

İçecekler

Vişne, çilek, kızılcık, güvem, kuru üzüm ve kayısı şerbeti; hardaliye, ev şarabı, ve boza.

 

Şarap ve hardaliye

 

Şarap için şaraplık üzüm ezilir. So uk havalarda bata ı (tortusu) dibe oturur. Hava sıcaksa batak kesilinceye kadar kaynatılır. So uyunca tortu dibe iner. Üzerinden temiz kısmı alınıp ahşap fıçılara konur. A zı tülbentle kapatılır. Üzüm suyunun kaynaması bitti inde bidonların a zı hava almaması için iyice kapatılır. So uklar başlamadan, yani toprak donmadan şarap tekrar bir tortu yapar. Onun da dibe çökmesi beklenir. Durulan şarap içime hazırdır.

Hardaliye için çürüksüz, sa lam üzümlerin (Bütün üzümlerden yapılır ama Alfons cinsi olursa rengi koyu olur) sadece kabu u kırılacak kadar ezilir. Hardalın da kabu u çatlayacak kadar ezilip küplere bir kat üzüm, bir kat vişne yapra ı sıralamasıyla yerleştirilir. Üzerine hardal eklenir. Hardal, şıranın şarap ya da sirkeye dönüşmesini engeller. Kaynama döneminden sonra 10-15 gün içinde içilecek kıvama gelir. Hardaliye, tortusundan arındırmak için süzülür. Şarap gibi kaptan çıktı ı gibi içilmez. Hardalın acı tadını gidermek için bir miktar su eklemek gerekir.

 

Internet'te dolaşırken dikkatimi çekti ve herkezle paylaşmak istedim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tarihçe

 

 

BOZİLİDEN HERAKLİYAYA

 

 

 

Yurdumuzun kuzeybatısında ve Trakya bölgesinde yer alan Kırklarelinin, özellikle son yıllarda yapılan bilimsel kazı ve araştırmalarda elde edilen bulgulardan MÖ.. 5800lere varan, insanlık tarihi kadar çok eski bir yerleşim bölgesi oldu u görülmektedir.Kırklareli, Anadolu tipi koloni yerleşim merkezidir ve Asya-Avrupa kültürlerinin geçiş yoludur. Bu nedenle tarih boyunca buradan geçen de işik kavimler uygarlık izlerini bırakmışlar ve şehir çeşitli isimler almıştır.

 

MÖ.5000 tarihi dolaylarından başlayarak dalgalar halinde gelen göçler ile Trakyaya gelen ve yerleşen topluluklar bulunmaktaydı. Bu göçler MÖ.. 1200 yıllarına kadar çeşitli karışıklıklar ve sosyal oluşumlar devam etmiş ve yörede çeşitli beylerden oluşan Thrak Krallı ı oluşmaya başlamıştır. Bu Thrak beyliklerinden ilimiz dahilinde oturanlar arasında Ast, Madiaten,Melandit, Odris, Tin ve Tranipsa gibi beylikler bulunmaktaydı.

 

Ayrıca, tarihe damgasını vurmuş olan istilalar ve yabancı hakimiyetlerinden etkilenmiş, karışıklıklar yaşanmış ve hatta birçok yer yanmış, yıkılmıştır.

 

MÖ. 750 yıllarında Avrupadan Anadoluya geçen Trak kabilelerinden Frigyalılar Anadoluda bir devlet kurmaya başlamışlardır.

 

M.Ö. 7. yüzyılda bölge İskitlerin hakimiyeti altına girmiştir.

 

M.Ö. 513de Dareiosun İskit seferleri ile Perslerin eline geçmiştir.

 

M.Ö. 5. yüzyıl ortalarında Trak beylikleri birleşerek Odris Devletini kurmuşlardır.

 

M.Ö. 4. yüzyıl ortalarında Makedonya Kralı II.Filip, Odris Devletine son vermiştir.

 

M.Ö. 3. yüzyılın sonlarına do ru Galatlar, bölgeyi ele geçirmiştir.

 

M.Ö. 46 yıllarında İmparator Claudius zam`nında Romaya ba lanmıştır.

 

 

SARANTA ECCLESIESDEN KIRKKİLİSEYE

 

 

 

M.S. 4. yüzyıl sonlarından itibaren Roma İmparatorlu unun ikiye ayrılması ile Bizansın eline geçen Trakya, Avrupa üzerinden gelen hem savaşçı hem de bunların önünden kaçan kavimler tarafından istila edilmeye ve ele geçirilmeye çalışılmıştır. Trakya Bölgesinde, M.S. 4. yüzyılda Gotlar, 5. yüzyılda Hunlar, 4. yüzyıldan başlayarak zaman zaman 8. yüzyıla kadar Avarlar, 9. yüzyılda Peçenekler, 10. yüzyılda Macarlar, 12. yüzyıldan itibaren de Mo ollar ile devam eden bir göç yaşanmıştır.

 

9. yüzyılıda Kırklareli, Bizansa karşı Arapların yanında savaşan Peçeneklerce ya ma görmüştür.

 

913 ve 924 yıllarında olmak üzere Kırklareli iki defa Bulgarlarca istila edilmiştir.

 

1190da Haçlılar, Kırklarelini aldılar ve 1204de yöre Latinlerin eline geçmiştir.

 

1264 yılında Bulgar ve Tatarlar tarafından ya malandı.

 

1263- 1264 yıllarında, Alp Erenlerden 15-20 bin kişilik bir taraftar ile Mo olların Anadoluyu işgali üzerine Rumeliye geçmiş ve Kırklareli üzerinden Romanyada Dobruca Savaşına katılmışlardır. Bu arada daha Kırklareli fethedilmemişken ilk defa bir Türk-İslam Kolonisi oluşturulmuştur.

 

1300 lerin başında Bizansın ücretli askerleri Katalan askerleri Trakyayı ele geçirdi. 1361 yılında Kırklareli, Bizanslıların elinden Osmanlılara geçti. 1367 yılında Bulgarlarca işgal edildi.

 

Tam olarak bilinmemesine ra men 1365 ile 1370 yılları arasında I.Murat tarafından Kırklareli Bulgarlardan alınarak ikinci defa Osmanlılara katıldı ve bölgede Osmanlılar yerleşik düzene geçilmiş oldu. 24 Ekim 1912 yılında Kırklareli Bulgarlar tarafından işgal edildi. 26 Temmuz 1920de Kırklareli Yunanlılar tarafından işgal edildi.10 Kasım 1922de Kırklareli işgalden kurtarıldı.

 

 

 

KIRKKİMESNE DEN KIRKLARELİNE

 

 

 

Her ne kadar Herakliya, Vrisium, Verisse, Bozili, Nerisse, Saranta Ecclesies, Kırkkimse, Kırkkimesne gibi isimler Kırklarelinin eski isimleri olarak yazılmış olsa da do rulu u ve kayna ı kesin olarak bulunamamıştır.

 

Ancak üç-dört yüzyıllık mezar taşları ve Balkan harbinden kalan bir iki kitabede Kırkkemesne veya Kırkkimse diye yazılara rastlanmıştır. Kırklar Tepesinde bir zamanlar var olan Kırklar Baba Dergâhı nda bulunan bir kitabede şöyle yazıyordu :

 

 

 

Kırk Kimesne şehit oldu bu yerde,

 

Bu nâm ile anılmıştır bu belde.

 

 

 

Kırklarelinde yaşamış ve bilinen en eski şairlerden biri olan Hayrânî nin bir beyitinde Kırklarelinin eski adının Kırk Kimesne oldu unu ifade etmektedir.

 

 

 

Hayrânî yâr elinden oldu nâlân

 

Yalvardı ım ona geliyor yalan

Benim candan sevgili yurdum olan

 

Kırk Kimesneye Kırkkilise demişler.

 

 

 

Fakat bunlara tam bir tarih belgesi olarak bakmak mümkün de ildir. Çünkü, burası Osmanlılar tarafından alınmadan önce de Osmanlılar tarafından Kırkkilise olarak tanınmış ve anılmıştır.

 

17. yüzyıl ortalarında Kırklarelini gören Evliya Çelebi Kırkkiliseden ayrıntılı olarak söz ederek Hüdavendigar Gazi tarafından alındı ını, Edirne eyaletine ba lı sancak oldu unu, mükellef köylerinin bulundu unu, şehir bahçelerinin kenarlarında geniş ve düzlükte kat kat kiremit örtülü, mamur yüksek sarayları ile süslü bir şehir oldu unu, camileri arasında Eski Caminin en ünlü oldu unu, hamamlarından köprü başındaki hamam ile arastaya bitişik olan hamamın güzel oldu unu, şehirde yer yer sebil ve hayat sularının bulundu unu belirtmektedir.

 

Milli Mücadele sırasında Kırkkilise adının de iştirilmesi konusunda sonuç alınamayan girişimlerde bulunulmuştu. Cumhuriyet döneminde, TBMMnde bir konu hakkında söz alan Milletvekili Tunalı Hilmi, Kilise sözü üzerine yaptı ı bir konuşma neticesinde, Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat UMAY şehrin adının Kırkkiliseden Kırklareline de iştirilmesi hususunda bir yasa teklifi verdi. 20 Aralık 1924 yılında bu yasa TBMM tarafından kabul edilerek şehrin adı Kırklareli oldu.

 

Alıntıdır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

merkez ilçeye ait bazı bilgiler...

 

Kırklareli merkezinin 23 Mahalle , 4 Belde ve 41 Köyü bulunmaktadır. Toplam nüfusu 77.727 olup, 49.315'i şehir merkezinde, 28.412'si de köy ve beldelerde yaşamaktadır. Yüzölçümü 1.604 km, denizden yüksekli i 203 m.dir. Merkez'de karasal iklim hakim olup, buna ba lı olarak yazlar sıcak, kışlar ise so uk ve zaman zaman karlı geçmektedir. Ekonomi genelde tarıma dayanmaktadır. Ancak son zamanlarda İstanbul sanayisinin Trakya'ya yönelmesi neticesinde, yörede sanayi tesisleri faaliyete geçmiş bulunmaktadır.

 

demirköye ait bazı bilgiler...

 

Kırklareli'nin Karadeniz sınırında bulunan Demirköy İlçesi İl Merkezi'ne 74 km. mesafededir. 1369 yılından önce Bizans hakimiyetinde olan Demirköy, Sultan i. Murat Hüdavendigar zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1914 yılına kadar Vesilhos Şehrine ba lı Samokofçuk isimli nahiye merkezi iken, Balkan Savaşı sırasında Vesilhos'un Bulgaristan'da kalması üzerine ilçe merkezi haline getirilmiş ve adı "Demirköy" olarak de iştirilmiştir. 27 Temmuz 1920 tarihinde Yunan işgaline u rayan İlçe, II Kasım1922 de kurtarılmıştır. Yüzölçümü 945 km2, rakımı 300 m. olan İlçenin genel bitki örtüsü ormanlıktır. Orman a açları başta meşe ve kayın olmak üzere çeşitlilik göstermektedir. İlçe Karadeniz ikliminin etkisinde olmasına ra men, yazları sıcak ve kuraktır. Yıllık ortalama 1000 mm. olan ya ışlar bahar ve kış aylarında daha çok görülür. 1997 genel nüfus tespiti sonuçlarına göre Demirköy'ün nüfusu 10.781'dir. Bu nüfusun 4.744'ü ilçe merkezinde, 2.152'si İ neada Beldesinde ve 3.885' i de köylerde yaşamakta olup, toplam 15 köyü bulunmaktadır.

 

pınarhisara ait bazı bilgiler....

 

Kırklareli'nin do usunda yer alan İlçe, İl merkezine 30 km mesafede bulunmak- tadır. Pınarhisar, 1368 yılında I.Sultan Murat yönetiminde, Gazi Mihal tarafından Bizanslılardan alınmıştır. 1877-78 yılların- da çıkan Osmanlı- Rus savaşında işgale u rayan yerler arasında Pınarhisar da var- dır. Balkan Savaşının büyük bir bölümü Pınarhisar bölgesinde geçmiş ve 1912 yılında Bulgarlar burayı işgal etmiştir. Büyük bir vahşetin yaşandı ı işgal dönemi 21 Temmuz 1913' de, Pınarhisar'ın geri alınması ile son bulmuştur. I. Dünya Harbinden sonra, 25 temmuz 1920 de bu kez Yunanlılar Pınarhisar'ı işgal etti. 8 Kasım 1922 tarihinde düşmandan geri alınan Pınarhisar, Kırklareli 'ne ba lı bir bucak iken, 1911 yılın- da ilçe olmuş, ancak 1915 tarihinde tekrar bucak haline getirilmiştir. Pınarhisar daha sonra 1953 yılın- da yeniden ilçe statüsüne kavuşmuştur.

 

İlçenin yüzölçümü 581 km2, denizden yüksekli i 192 m.dir. Yazları kurak ve sıcak, kışları ise ya ışlı ve so uktur. Yıllık ya ış oranı 792 kg 'dır. İlçenin kuzey kesimleri 500-600 metreyi bulan tepeler ve kayalıklarla şekillenmiştir. Yer yer ormanlık alan mevcut olup, İlçeye ba lı 3 belediye, 13 köy ve ilçe merkezinde 4 mahalle bulunmaktadır. 1997 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam nüfusu 22.793 olarak belirlenmiş, bunun 10.202'si İlçe merkezinde bulunmaktadır.

 

kofçaza ait bazı bilgiler.....

 

Kırklareli'nin kuzeyinde, İl merkezine 26 km. mesafededir. Kofçaz, Istranca (Yıldız) Da ları'nın eteklerine ! yerleşmiş, ormanlık alanların ortasında yer almak- tadır. 1369 yılında Osmanlı topraklarına katılan ilçenin, ne zaman kuruldu u kesin olarak bilinmemektedir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde "Keşirlik" adıyla nahiye merkezi olarak idari taksimatta yerini almış ve 1959 yılında da Kofçaz adıyla ilçe olmuştur. Kofçaz, merkez Belediyesi ile ba lı 16 köyü ve 2 mahallesi bulunmaktadır. Genel olarak da lık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilçenin yüzölçümü 471.500 dekar olup, rakımı640 m.dir. ilçe arazisinden do an dereler birleşerek Kayalı Barajını beslemektedir. Tipik karasal iklim h~imdir. Kışlar so uk ve ya ışlı, yazlar ise sıcak ve esintilidir. 1997 sayımına göre toplam nüfusu 4207 olan İlçe, iş imkanlarının yetersizli i nedeniyle sürekli göç vermektedir.

 

vizeye ait bazı bilgiler....

Vize, eski Kırklareli - İstanbul yolu üzerinde bulunmakta olup, Tekirda 'ın Saray İlçesi ile İstanbul'a sınır komşusudur. 1368 yılında Türklerin eline geçen Vize, 1912 yılında yapılan Balkan Savaşı'nda Bulgarların, 10 A ustos 1920 tarihinde yapılan Sevr Antlaşması ile de Yunanlıların eline geçti.Kurtuluş Savaşı'nı müteakip 01 Kasım 1922 yılında kurtarılan Vize, 1923 yılında ilçe ve belediye olarak teşkilatlandırılmıştır. Yıldız Da ları'nın Ergene Ovası'na birleşti i yerde kurulmuş olan İlçenin, yüzölçümü 1.119 km2dir. Vize'nin, r deniz seviyesinden yüksekli i 180 m., toplam nüfusu 31.911 olup, bunun 9.803'ü İlçe Merkezi'nde, 22.113'ü r ise belde ve köylerde yaşamaktadır. İlçede 23 köy, l'i Merkez olmak üzere 4 belediye ve toplam 27 yerleşim , birimi bulunmaktadır.

 

babaeskiye ait bazı bilgiler...

D.100 karayolu üzerinde ve İl merkezine 37 km mesafede bulunan Babaeski, 1362 yılında i. Murat zamanında Bizanslılar' dan teslim alınmıştır. İsmi önceleri Baba-i Atik iken, Fatih Sultan Mehmet'in ilçeyi ziyaretinden sonra, Babaeski ismiyle anılmaya başlandı ı rivayet edilmektedir. 1919 yılında Yunanlılar tarafından işgal edilen Babaeski, 9 Kasım 1922 tarihinde kurtarılmış ve 1924 yılında ilçe olmuştur. Oldukça düz bir arazide yer alan ve yüzölçümü 65.200 hektar olan İlçe'nin akarsularını Ergene ve kollan oluşturmaktadır. Toplam ilçe nüfusu 50.525 olup, bu nüfusun 22.489'u ilçe merkezinde, 28.037'si ise belde ve köylerde yaşamaktadır. İlçe'de 31 köy, birisi ilçe merkezi olmak üzere 5 belediye ve toplam 36 yerleşim merkezi bulunmaktadır.

 

lüleburgaza ait bilgiler....

Lüleburgaz 1361 yılında, Sultan I.Murat tarafından ele geçirilerek, Osmanlı topraklarına katılmıştır. 29 Ekim 1912 tarihinde Bulgarlar, I.Dünya Savaşı sonrasında önce Fransızlar, daha sonra Yunanlılar tarafından işgal edilen Lüleburgaz, 8 Kasım 1922'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Toplam nüfusu 108.744 olup, bunun 70.111'i İlçe merkezinde, yaşamaktadır. 30 köyü, li ilçe merkezi ve 5 belde olmak üzere toplam 36 yerleşim merkezi bulunmaktadır.

 

Düz ve verimli.topraklar üzerinde yer alan İlçenin yüzölçümü 98.400 Ha. olup, arazisi Ergene ve kolları ile sulanmaktadır. İklimi genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ise so uk ve ya ışlı geçer.

 

Alıntıdır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Candan Erçetin

 

Pop Müzik

Do um Yeri : Kırklareli

Do um Tarihi : 1963

Kişisel Bilgiler : Candan Erçetin, İlk ve orta okulları Kırklarelide okuduktan sonra Galatasaray Lisesi´ne girdi. Mezuniyetin ardından, Klasik Arkeoloji dalında İstanbul Üniversitesi´nde Yüksek Lisans ö renimi gördü. 1979 yılında girdi i İstanbul Belediye Konservatuarı Şan bölümünü 1991 yılında bitirdi.

 

Kariyeri : 1986 yılında 'Halley' adlı parça ile 'Klips ve Onlar' grubunun elemanı olarak Norveç´de yapılan Eurovizyon Şarkı Yarışması´nda Türkiye´yi temsil etti. Ö renimi nedeniyle çeşitli şarkı yarışmaları dışında bir süre sahne çalışması yapmadı. Profesyonel müzik hayatına 1989 yılında Siyah & Gümüş adlı gece klübünde Ariie Antique ve Chansons söyleyerk başladı. Daha sonra Caz Bar (Paris Nights Cabaret), Küfe (Restaurant), Royal Bistro, Galatasaray Cemiyeti, Moda Deniz Klübü, Home store ve Swiss Hotel´de (La Com D´or Restaurant) uzun süreli sahne programlarını sürdürdü.

 

İşkadını

Şarkıcılı ın yanısıra, Turizm & Organizasyon, Prodüksiyon, Promosyon ve Menajerlik alanlarında muhtelif çalışmalarda bulundu. Daha sonra Kanal D´de 94 Ekim ayında başlayan ve 17 hafta süren, Kol Dü meleri adlı Erkek Magazin Programının sunuculu unu yaptı. Candan Erçetin halen Galatasaray Lisesi´nde müzik ö retmenli ini sürdürmektedir. Sahne programının önemli bölümünü Fransız Chansonsları oluşurmakla beraber, repertuarında Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Yunanca nostaljik şarkılar da yer almaktadır.Bir Şarkısı;

 

Yalan

 

Geri döndüren gördün mü geçmişi

boşa soldurdun o nazlı gençli i

bir avuç toprak için yor kendini

 

dünyada ölümden başkası yalan

yalan başkası yalan

 

zaman kendini benzetmez herkesi

hesapsız açar baharlar pembeyi

açmadı ın dalda sözün geçer mi

 

dünyada ölümden başkası yalan

yalan başkası yalan

 

sitem etme haberi yok da ların

gözlerini ellerinle ba ladın

faydası yok geç kalınmış figanın

 

dünyada ölümden başkası yalan

yalan başkası yalan

 

Alıntıdır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Türkiyenin Sorunlarına Çözüm Konferansı sonuçlarına göre, Kırklareli'nin kişi başına düşen gelir açısından Türkiye'nin üçüncü ili oldu u belirlendi. Sıralamada ilk iki sırayı, Kocaeli ve Bolu paylaştı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı ı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Gürün Konferans Genel Koordinatörlü ünü yaptı ı ve 81 ilin valileri, belediye başkanları, üniversite rektörleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları ile uzman kişi ve kuruluşların ortak çalışmasıyla 2 yılda gerçekleştirilen Türkiyenin Sorunlarına Çözüm Konferansı başlıklı araştırma sonuçlarına göre, Türkiyenin en gelişmiş ili İzmir, en az gelişmiş ili ise Hakkari olarak belirlenirken, Tunceli 81 il içinde 36. sırada yer aldı.

 

E itim, sa lık, altyapı hizmetleri, kentleşme ve daha birçok kriter dikkate alınarak yapılan de erlendirme sonuçlarına göre; okuma-yazma oranı açısından birinci sırada İstanbul yer alırken, İstanbulu Ankara ve Tekirda izliyor. Okuma-yazma oranı en düşük il ise Şırnak olarak belirlendi. Kişi başına düşen gelir açısından ilk 3 sırayı Kocaeli, Bolu ve Kırklareli alırken, en fakir il A rı oldu.

 

En yüksek kentleşme oranında, İstanbul birinci, Ankara ikinci, İzmir ise üçüncü sırada bulunurken, en az kentleşme oranına sahip il ise Bartın olarak belirlendi. Toplam suç sayısının nüfusa oranı açısından yapılan sıralamaya göre ise, suç oranı en yüksek il Gaziantep olurken, bu ili Antalya, İstanbul ve Ankara izledi. Suç oranı en az olan il ise Erzincan olarak belirlendi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

EĞİTİM

Kırklarelinde okuma yazma oranı 2000 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre yüzde 93dür. 1970de 71, 1975de 75, 1980de 80, 1985de 86, 1990da 88 olan okuma yazma oranı 2000 yılında yüzde 93e çıkmıştır. 2000 sonuçlarını ilçelere göre de erlendirdi imizde okuma yazma oranının ilçe merkezleri için Merkezde 94, Babaeskide 94, Demirköyde 92, Kofçazda 96, Lüleburgazda 95, Pehlivanköyde 94, Pınarhisarda 94, Vizede 92, bucak ve köylarde yüzde 91 oldu u görülmektedir. Genel Okul Durumu İlimizde 2005-2006 ö renim yılında toplam 299 okulda, 60.987 ö renci e itim görmekte ve 2.394 ö retmen görev yapmaktadır. Okul Öncesi E itim Okul öncesi e itimde, üç ba ımsız anaokulu, iki kız meslek lisesi bünyesinde uygulama anasınıfı bulunmaktadır. 99u da ilkö retim okulu bünyesinde anasınıfı olmak üzere toplam 104 okul öncesi e itim kurumunda 111 ö retmen görev yapmakta ve 3.140 ö renci e itim görmektedir. Okul öncesinde okullaşma oranı yüzde 26'dır. İlkö retim İlimizde 151 ilkö retim okulu bulunmaktadır. Ö renci sayılarının yetsiz olması nedeniyle 105 köyümüzün okulu kapalıdır. Bu okullarımızın ö rencileri taşımalı e itim uygulamasından yararlanmaktadır. İlkö retimde ikili ö retim yapan okulumuz bulunmamaktadır. İlkö retimde 1.401 ö retmen görev yapmaktadır. İlkö retim okulu ö renci sayısı 37.139dur. Bir dersli e 21, bir ö retmene 26 ö renci düşmektedir. İlkö retimde okullaşma oranı yüzde 96'dır. Orta Ö retim İlimizde 19u genel lise, 18i mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam 37 lise bulunmaktadır. Orta ö retim kurumlarında 801 ö retmen görev yapmaktadır.Orta ö retimde e itim ve ö retime devam eden ö renci sayısı 15.169dur. Bir dersli e 27, bir ö retmene 19 ö renci düşmektedir. Orta ö retimde okullaşma oranı yüzde 62'dir. Yüksek Ö retim Trakya Üniversitesi'ne ba lı olarak İl merkezinde Kırklareli Teknik E itim Fakültesi, Kırklareli Sa lık Yüksekokulu, Kırklareli Meslek Yüksekokulu ile Babaeski, Lüleburgaz ilçesinde bir meslek yüksekokulu, Pınarhisar ilçesinde bir meslek yüksekokulu ve Vize ilçesinde birer meslek yüksekokulu olmak üzere bir fakülte, bir yüksekokul ve beş meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bu okullarımızda toplam 81 ö retim elemanı görev yapmakta ve 5.539 ö rencimiz e itim görmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KÜLTÜR

Merkez ve beş ilçemizde 12 halk kütüphanesi bulunmaktadır. İlimiz tarihi yapılar bakımından zengin bir kültür mirasına sahip illerden biridir. Bu eserler arasında camii, hamam, çeşme, şehitlik, külliye, köprü ve türbeler yer almaktadır. Keza ülkemizde en çok tümülüs grubu ilimiz sınırları içinde, özellikle Vize ilçesinde bulunmaktadır. Ayrıca, bir çok dolmen de ilimizde yer almaktadır. Kale ve kule kalıntıları da ilimizin kültür zenginli ini arttırmaktadır. Höyük ve tümülüs kazılarına devam edilmektedir. Bu kazılar Kırklarelinin yakın zamana kadar hiç bilinmeyen erken dönemlerine ait yeni bilgileri ortaya çıkarmaktadır. Vize Çömlektepede yapılan kazıda tüm Trakyada şimdiye kadar bilinen tek antik tiyatro açı a çıkarılmıştır. İstanbulun Türkler tarafından fethi sırasında kullanılan top güllelerinin bir bölümü Demirköy ilçesinde bulunan Dökümhanede imal edilmiştir. Burada yapılan kazılar büyük bir uygarlı ı ortaya çıkaracaktır. İlimiz merkezinde bir müze bulunmaktadır. 1999 yılında 12.915, 2000 yılında 11.730, 2001 yılında 10.249, 2002 yılında 11.677, 2003 yılında 15.524, 2004 yılında da 14.723 kişi müzeyi ziyaret etmiştir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

SANAYİ

İlimizde sanayi daha çok D-100 karayolu etrafında ve özellikle Lüleburgazda yo unlaşmıştır. Kırklarelinde sanayi artan bir hızla gelişmektedir. Kırklarelinin İstanbul ve Avrupaya yakın olması bunun temel nedenlerindendir. Kırklarelide toplam 224 sanayi tesisi bulunmaktadır. Bunların yüzde 87si Merkez, Babaeski ve Lüleburgaz ilçelerinde geri kalan yüzde 13ü di er ilçelerde yer almaktadır. Merkezde 64, Babaeskide 38, Demirköyde 2, Kofçazda 1, Lüleburgazda 94, Pehlivanköyde 2, Pınarhisarda 9, Vizede 14 sanayi tesisi mevcuttur. Gıda, içki ve tütün imalatı yapan 92; tekstil, giyim ve deri imalatı yapan 58; orman ürünleri ve mobilya üretimi yapan 15; ka ıt, ka ıt ürünleri ve basım imalatı yapan 2; kimya, petrol, kömür, kauçuk ve plastik ürün imalatı yapan 13; taş ve topra a dayalı 19; metal eşya, makine ve teçhizat imalatı yapan 17; di er imalat yapan 8 tesis bulunmaktadır. Bu tesislerde 19 bin dolayında kişi çalışmaktadır. 500ün üzerinde çalışanı olan 8 tesisi bulunmaktadır. Bu 8 tesiste toplam çalışanların yüzde 37si istihdam edilmektedir. 1000 ve daha fazla kişi çalışan 2, 500-999 kişi çalışan 6, 250-499 kişi çalışan 14, 100-249 kişi çalışan 27, 50-99 kişi çalışan 16, 10-49 kişi çalışan 74, 10dan az kişi çalışan 54 tesis bulunmaktadır. Ülkemizin önemli sanayi tesislerinin bir bölümü Kırklarelinde yer almaktadır. Cam, gıda, tekstil, ilaç alanında önemli tesisler bulunmaktadır. Bunların arasında Türkiye'nin ilk şeker Fabrikası Alpullu Şeker Fabrikası, Bafsar Gıda, ACT Tekstil, Akın Tekstil, Edip İplik, Konteks Mensucat, Tüp Merserize, Zorlu Linen, Gossard Tekstil, Eczacıbaşı İlaç, Kırklareli Cam, Trakya Cam, Trakya Otocam, Trakya Çimento ve Trakya Döküm ilk akla gelenlerdir. Bu tesislerin hem ülke hem de il ekonomisine büyük katkıları olmaktadır. Üretilen mamüllerin önemli bir kısmı ihraç edilmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ulaştırma

Kırklareli il sınırları içinde 65 kilometre otoyol, 235 kilometre devlet yolu, 158 kilometre il yolu bulunmaktadır. İl İçinde karayolunun toplam uzunlu u 393 kilometredir. D-100 ve Edirne-Kınalı Otoyolu ana artelleri oluşturmaktadır. İstanbul-Edirne ba lantısını sa layan D-100 yolu ile Türkiyenin Avrupa ile ba lantısını sa layan TEM Otoyolu ilin en önemli yollarıdır. D-100 yolunun 79 kilometresi ile TEM Otoyolunun 65 kilometresi il içinden geçmektedir. Bu eksenin üzerinde Babaeski ve Lüleburgaz ilçe merkezleri, kuzeyinde ise il merkezi yer almaktadır. İldeki bir başka eksen de Silivriden ayrılan Çerkezköy-Vize-Pınarhisar-Kırklareli ve Edirne ba lantılı yoldur. Kuzey-güney ba lantılı iki ulaşım ekseni vardır. Aziziye sınırına kadar uzanan Dereköy-Kırklareli-Babaeski-Pehlivanköy karayolu Bulgaristan ile ba lantıyı sa lar. Di er eksen ise Karadeniz ile ba lantıyı sa layan İ neada-Demirköy-Pınarhisar-Lüleburgaz karayoludur. İlde bir ızgara biçimini alan iki kuzey-güney, iki de do u-batı do rulu ulaşım ekseni oluşu, tüm yerleşmelerin bu eksenlerden yararlanmalarını sa lamaktadır. Ayrıca, Büyükkarıştıran-Vize-Kıyıköy ba lantısı da kuzeydo uda Karadenize ba lanır. Bu eksen Büyükkarıştıranın biraz kuzeyinde yeniden Pınarhisara ba lanır. Kofçaz ilçesinin Kırklareli ile do rudan ba lantısı vardır. Pehlivanköy ilçesinin ulaşımı D-100 karayolundan ayrılan bir yol ile sa lanır. Kırklareli-Alpullu yakınlarında D-100 karayolundan ayrılan bir yol ile de Hayrabolu üzerinden Tekirda a ba lanır. Bunların dışında 975 kilometre asfalt, 807 kilometre stabilize ve 46 kilometre tesviye olmak üzere toplam 1.828 kilometre köy yolu bulunmaktadır. 177 köyümüzden 174ünün yani yüzde 98inin yolu asfalttır. Demiryolu taşımacılı ı Trakya bölgesinin ikinci önemli ulaşım sistemidir. Büyükkarıştıran Türkgeldiden il sınırlarına giren hat Alpullu - Pehlivanköy üzerinden Edirneye ulaşır ve Avrupa ile ba lantıyı sa lar. Alpulludan ayrılan bir hat da Kırklareli il merkezine ba lanır. Babaeski ve Lüleburgaz ilçeleri de altı kilometre dolayında birer servis hattı ile demiryolundan yararlanmaktadırlar. Demiryolunun il sınırları içindeki kısmı 110 kilometredir. İlin 60 kilometreyi bulan Karadeniz kıyılarında İ neada ve Kıyıköy deniz ulaşımı açısından önemli iki merkezidir. Kırklarelinin Karadeniz ile ba lantısı il merkezine 100 kilometre uzaklıktaki İ neada Limanından olmaktadır. İ neada Limanı balıkçı barına ı olarak yapılmış ve 1972 yılında hizmete girmiştir. İ neada Liman Tesisleri Denizcilik Müsteşarlı ına ba lı İ neada Liman Başkanlı ı tarafından işletilmektedir. Limanda iki adet rıhtım mevcuttur. Tahmil tahliye rıhtımı 150 metre, balıkçı rıhtımı 60 metre uzunlu undadır. Tahmil tahliye rıhtımında 150 grostonluk beş adet gemi yükleme boşaltma yapabilmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

MERHABA ÖNCELİKLE GERÇEKTEN HARCADIĞIN EMEK İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER..ELLERİNE SAĞLIK ...KIRKLARELİ tanıtımı için bi çok şey yazmışsın ancak ben burda bulamadığım bişey soracağım cewaplayabilrsen sefinirim..yada bilen başka arkadaşlar warsa yardımcı olursa çok sefinirim... :) kırklarelinde kocabayır diye bi yer war mış bi yer diyorum çünkü ilçe mi yoksa köy mü bu konu hakkında bi fikrim yok :(:(:( ana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.