Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir konferansta, güneşte meydana gelebilecek büyük ölçekli bir patlamanın olası sonuçları ve alınabilecek önlemler değerlendirildi.

Bilimadamları böyle bir patlamanın 2013'te gerçekleşebileceğini söylüyor.

Patlamanın yaratacağı elektromanyetik etkiyle enerji ve iletişim sistemlerinin büyük zarar görebileceği söyleniyor. Bazıları buna "Dijital kıyamet" diyor.

Bilimadamları uyarılarında ısrarlı. Güneşin, doğal döngüsündeki en enerjik aşamaya yaklaşırken tehlikenin de yaklaştığını söylüyorlar. 'Büyük bir güneş patlaması, dijital çağı sona erdirebilir' diyorlar.

Güneşin 11 yıllık bir aktivite döngüsü var. Bu, çok sıcak, manyetik bir plazma olmasından kaynaklanıyor. Bu manyetik alandaki hareketlilik artınca, enerji yoğunluğu da artıyor.

Solar Stormwatch adlı kuruluştan gökbilimci Chris Davis, "Şu anda aktivitenin düşük olduğu bir dönemdeyiz. Ama güneşin üzerinde yine lekeler belirmeye başladı. Bu lekeler, manyetik alanının güneşin yüzeyine çıkmaya başladığının göstergesi. Bu hareketliliğin 2012-2013'te en üst seviyeye çıkmasını bekliyoruz." diyor.

Bazı bilimadamları, bu zirve noktasında çok büyük ve tehlikeli bir enerjinin açığa çıkabileceğini, uzaya yüksek miktarda radyasyon yayılacağını söylüyor.

Patlama sırasında çıkan ışınlar dünyaya ulaştığında, tüm elektronik cihazları kullanılmaz hale getirebileceği, elektrik şebekesinin çökebileceği, radyo, televizyon, telsiz ve internet ileşiminin sekteye uğrayabileceği belirtiliyor.

Bu tehditler Londra'da düzenlenen Afet ve Tehditler karşısında Elektrik Şebekelerinin Durumu konulu bir konferansta tartışılıyor.

Konferansın katılımcıları sadece güneş patlamasını değil, türlü afetin şebekelere etkisini ele alıyor.

Örneğin İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Kuzey Kore ya da İran gibi devletlerin nükleer yeteneklerini sıradışı bir şekilde kullanabileceği uyarısında bulundu.

Fox'a göre, atmosferin üst tabakalarında bir nükleer patlama bir elektromanyetik darbe yaratarak, kilit sistemleri devre dışı bırakabilir.

Türlü doğal afetin olası etkilerini konuşan uzmanları en çok endişelendiren unsurların başında ise, yine güneş patlamaları geliyor.

Yüzyılda bir görülen patlamalar kapıda

 

Uzmanlar bu tür patlamaların yüzyılda bir görüldüğünü ve yenisinin kapıda olduğunu söylüyor.

 

 

 

Güneşteki patlamalar döngüler şeklinde oluşuyor

Sonuncu büyük patlama 150 yıl önce 1859'da olmuş, telgraf haberleşmesi büyük ölçüde çökmüştü.

Londra'daki konferansı düzenleyen bilimadamları teknolojinin gelişmesiyle, bu tür doğal olaylar karşısındaki zaafın da arttığını vurguluyor.

Elektrik Altyapisi Guvenlik Konseyi adlı kuruluştan Avi Schnurr'a göre elektrik şebekesi bu tür elektromanyetik radyasyona karşı daha hassas hale geldi."

"Daha fazla miktarda enerjiyi daha hızlı iletebilmesi için bu sistemi geliştirdikçe, bu hassasiyet de artıyor. NASA'yla birlikte çalışan Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi yeni bir rapor yayımladı. Raporda çok şaşırtıcı birşeyden söz ediliyor. Büyük güneş patlamasının, elektrik sistemine, modern çağda görülmemiş ölçüde zarar verebileceğine dikkat çekiliyor."

İngiltere Hükümeti bu tehlikeyi ciddiye alıyor. Konferansa katılan savunma bakanının, bilimadamları ve sektör temsilcileriyle yeni toplantılar yapacağı belirtiliyor.

Bilimadamları büyük güneş patlamasının tam zamanını bilemiyor.

Uzmanlara göre bu konuda tedbir almak için bir an önce harekete geçmeli...

"Kemer sıkma dönemlerinde bile bu tehdit görmezden gelinemez." diyen The Sun Kings kitabının yazarı Sturat Clark, "Şimdiden önlem almazsak, hiçbir elektronik mali işlem yapamayız." diye ekliyor.

Ancak en azından uydu sektörünün temsilcileri rahat. İnmarsat temsilcilsi Ruy Pinto, uyduların bu gibi olasılıklar düşünülerek geliştirildiğini kaydediyor.

Pinto "Uydular, 36 bin kilometre uzaklıkta. Oraya gidip tamir edemeyeceğimiz, kimseyi oraya gönderemeyeceğimiz için, uzayda tarih içindeki radyasyon oranına bakıp her tasarıma yeni eklemeler yapıyoruz. Uydular, bu tür olaylarla başa çıkabilecek şekilde tasarlanıyor. Bu olaylara karşı, bu tür hayati ve pahalı bir altyapıyı korumak ekonomik açıdan da gerekli." diyor.

Ancak yeryüzündeki altyapının tehlikelere daha açık olduğunu söyleyen bilimadamları, güneşin yüzeyindeki hareketlilikten erken uyarı işaretleri bulmaya çalışıyor.

Amaç önlem için en azından birkaç gün kazanabilmek. Halihazırdaki sistemlerse, bu tür bir felaket karşısında ancak yarım saat önceden uyarı gönderebiliyor.

 

alıntıdır..

-http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2010/09/100921_solar_flare.shtml-
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.