Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

YAŞAMA DAİR;


GeceKuşu

Önerilen İletiler

***

 

OLASILIKLAR...

 

Bir zamanlar yaşlı ve bilge bir adamın yaşadığı bir köy varmış. Köylüler ne zaman bir konuda çıkmaza girseler, kaygıya kapılsalar, bu adamın yanına koşarlar ve onun açıklamalarıyla tatmin olurlarmış. Bir gün köyün çiftçilerinden biri büyük bir telaş içinde bilge adama gelmiş. Bilge adam, bana yardım et. Korkunç bir şey oldu. Öküzüm öldü, tarlamı sürecek başka hayvanım yok. Söyle bana, bundan daha kötü bir şey olabilir mi?

 

Bilge adam cevap vermiş: “OLABILIR de OLMAYABILIR de.”

 

Adam bir koşu köye dönmüş ve komşularına bilgenin aklını kaçırdığını söylemiş. Tabi ki ona göre, başına gelenden daha kötü bir şey olamazmış. Bilge adam bunu nasıl göremiyor diye düşünmüş. Ne ki, ertesi gün çiftçi çiftliğinin yakınlarında başıboş gezen genç ve güçlü bir at görmüş. Adamın artık bel bağlayacağı öküzü olmadığı için, aklına bu atı yakalayıp ölen hayvanin yerine kullanmak gelmiş ve atı yakalamış. Bu duruma çok sevinmiş. O güne kadar tarla sürmek hiç bu kadar kolay ve keyifli olmamış. Yanıldığını söyleyip, özür dilemek için bilge adama gitmiş.

“Haklıymışsın bilge adam. Öküzümü yitirmek olabilecek en kötü şey değilmiş. Eğer başıma bu gelmeseydi yeni atimi yakalamazdım. Sen de kabul edersin ki, bu da olabilecek en güzel şey.” Demiş.

 

Bilge adam bir kez daha “OLABILIR de, OLMAYABILIR de” demiş.

 

Eyvah diye düşünmüş çiftçi bu adam gerçekten keçileri kaçırmış. Oysa çiftçi yine olacaklardan habersizmiş. Birkaç gün sonra oğlu ata binerken düşmüş. Bacağı kırıldığı için artık tarlada babasına yardım edemeyecek duruma gelmiş. Açlıktan öleceğiz diye hayıflanmış çiftçi ve bir kez daha bilge adama koşmuş.

 

Bu kez ona “atı bulmanın olabilecek en güzel şey olmadığını nasıl bildin?” Diye sormuş. “Bir kez daha haklı çıktın. Oğlum sakatlandı ve tarlada bana yardım edemez hale geldi. Bu kez artık bundan daha kötü bir şey olamayacağına eminim. Herhâlde sen de kabul edersin.”

 

Ne var ki bilge adam yine sakin bir ifadeyle çiftçinin yüzene bakmış ve onun üzüntüsünü paylasan bir sesle “OLABILIR de OLMAYABILIR de”, demiş.

 

Bilge adamın bu denli cahil oluşuna öfkelenen çiftçi hışımla tekrar köyüne dönmüş. Ertesi gün köye askerler gelmiş ve yeni patlayan savaş için ne kadar eli ayağı tutan erkek varsa götürmüşler. Köyde bıraktıkları tek genç adam çiftçinin oğluymuş. Böylece orduya alınanlar büyük ihtimalle ölecekken, oğlanın hayati kurtulmuş.

 

BU HİKAYECİKTEN ALINACAK EN ÖNEMLI DERS; Gelecekte ne olacağını tam olarak bilemeyecek olmamızdır....

SADECE, tahminlerde bulunur ve bunların gerçekleşeceğine inanırız.

ÇOĞU ZAMAN, ufak bir şeyi büyütme eğilimindeyizdir.

İleride korkunç şeyler olacak diye kafamızda olmadık senaryolar üretiriz.

VE ÇOĞU ZAMANDA YANILIRIZ.

Sakin kalıp,çeşitli olasılıklara açık olabilsek, eninde sonunda “HER ŞEY YOLUNA GIRER.” Aslında.

 

UNUTMAYALIM Kİ: Yaşamımızda oluşabilecek her değişim, olasılıklara bağlı olarak “OLABILIR de, OLMAYABILIR de.”

 

***

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.