Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Hayit meyvası östrojen ve progesteron içerdigi için erkeklerin kullanması iyi bi sonuc vermez diye düşünmekteyim.. kullanılması durumunda adet düzenleyici ve adet sancısını azaltıcı etki gösterir..

 

Hayıt (vitex agnus-castus); el şeklinde yaprakları olan,yaz aylarında morumsu çiçekler açan, çalı görünüşünde 1-3 metre yüksekliğinde bir ağaççıktır. yarim cm' lik küre şeklinde, acımsı meyveleri vardır. rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. fransa, italya, yugoslavya, yunanistan, suriye, lübnan ve türkiye' de akdeniz ile ege bölgelerinde yaygın olarak yetişir. yapılan araştırmalara göre meyve ve tohumları; % 4-6 oranında eterli uçucu yağlar (1-8 cineole, p-cymene, ß-caryophyllene, a-terpineol, citronellol, castine, a- ve b- pinene, linalool, limoneen, ledol, y-cadinene, camphene, sabinene), alkaloit (viticin), %1 oranında flavonoidler (casticin, isovitexin, kaempferol, quercetin, orientin, isoorientin, penduletin, luteolin-7-glucoside, quercetagetin, isorhamnetin), %1-3 oranında yağ asitleri (palmitic acid, linoleic acid, linolenic acid, eicosapentanoic acid, oleic acid, stearic acid), iridoid-glikozitler (% 0,3-1,1 aucdubin ve % 0,5 agnuside), steroidler (progesterone, testosterone, 17- a-hydroxyprogesterone, androstenedione), vitaminler (folic acid, thiamine, pyridoxine, riboflavin, cholecalciferol, tocopherols, tocotrienols), tanen ve rezin içerir.

 

Adet öncesi sendromlar (pms), adet zorlukları ve menopoz kadınlık tarihi kadar eski problemlerdir. kadınlara bu konularda yardımcı olmak için çok çeşitli çareler araştırılmıştır. şüphesizki doğal terapi yöntemleri bu alanda da yol göstermektedir. bu naturel terapilerden birisi özellikle göze çarpmaktadır: hayıt meyvesi veya tohumu. hayıt meyvesi veya kısaca hayıt her yaştaki kadın için ebedi bir bitkisel çaredir. m.ö 450' de hayıt' tan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen hipokrat' tır (hippocrates). o zamandan beri geleneksel herbalistler hayıtı yüksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma için ama en önemlisi günümüzde de devam eden şekliyle "kadın hastalıkları" için tavsiye etmişlerdir. adet öncesi gerginlik (pmt), genellikle östrojen (oestrogen) ve progesteron (progesterone) hormonları arasında dengesizliğe neden olur. progesteron' un göreceli noksanlığı; adet gecikmesi, göğüslerin hassasiyeti, sancı, kramp ve depresyon gibi semptomlardan sorumlu rahatsızlıklara yol açar. hayıt bu semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkilidir. hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjetik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. bilindiği gibi hipofiz bezi pekçok vücut hormonunun dengesinden sorumludur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

 

* Hayıt tohumu, aynı zamanda hem kadınlarda cinsel istek arttırıcı, hem de cinsel istek azaltıcı özelliğe sahiptir. Yani, cinselliğiniz çok fazla ise azaltır, az ise isteği çoğaltır.

* Hayıt tohumu, yumurtlama periyodunu düzenler, hamile kalma şansının artırır.

* Hayıt tohumu, doğum kontrol hapı kullanımına son verildikten sonra vücudun tekrar doğal dengesine kavuşmasına yardımcı olur.

* Hayıt tohumu, hem erkeklerde hem de kadınlardaki hormon dengesizliğinden kaynaklanan kıllanma (tüylenme) ve sivilceler için de tedavi edici özelliğe sahiptir.

* Doğumdan sonraki ilk 2 hafta içinde, hayıt meyvesi alındığında, anne sütü belirgin derece de artar.

 

Hayıt Tohumunun Erkeklere Faydaları :

* Hayıt Tohumu, erkeklerde, cinsel isteğin artmasına sebep olmaktadır.

* Hayıt Tohumu, erkeklerde, depresyona bağlı iktidarsızlık durumlarında kullanılır.

 

Hayıt Tohumu Nasıl kullanılır? Nasıl Yapılır?

Yarım çay kaşığı olacak şekilde, Hayıt tohumu ezilir. Bir su bardağı suyun içine, yarım çay kaşığı ezilmiş, hayıt tohumu, atılır ve kaynatılır. 10-15 dakika demlendirilir. Süzülür ve ılık ılık içilir.

Hazır hayıt çayı ise, 1 Fincan sıcak suyun içine, 1 sallama çay atılır, 5 dakika demlendirten sonra içilir.

 

 

Hayıt tohumunun çayını yapmak yerine tohumlarını ezip yoğurdun yada balın içine karıştırarak da tüketebilirsiniz.Her gün yarım tatlı kaşığı yeterli olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...
  • Co-Admin

Uyarı: Hayıt tohumu, hormonal sistem üzerinde uzun vadede etki gösteren dengeleyici bir bitkidir. Adet öncesi sendromu ya da adet düzensizliği gibi sorunlarda, 4-6 ay boyunca kullanılması gerekir. Hormonlar üzerindeki etkileri nedeniyle mutlaka bir hekimin onayı ile kullanılmalıdır. Gebelikte ve kanser hastalarında kullanımı önerilmez. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Yaklaşık 6-7 yıl  hayıt tohumu kullanabilirmiyim.Erken menapoz yaşıyorum bir yıldır tam anlamı ile günü gününe adet oluyorum ama uzun vadede bu otun beyinde dopamin  salgılama sürecine zarar vereceği söyleniyor korka korka kullanıyorum .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.