Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kadınlar başarılı birer lider olmak için birer erkek gibi mi davranmalı?


Radya

Önerilen İletiler

Her başarılı lider ille de 'erkek' mi olmalı?

Son zamanlarda farklı enstitü ve araştırma grupları tarafından yapılan araştırmalar gösteriyor ki üst düzey yöneticilerin cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadın oranı her geçen gün artıyor. Bunun altında yatan ana neden ise hepimizin sandığı gibi ‘kadınların daha iyi empati kurabiliyor olmaları, olaylara daha şevkatli ve adil yaklaşabilmeleri ve buna benzer özellikleri yüzünden değil. Aksine, çoğunlukla erkeklere has olan sonuca odaklı ‘agresiflik’ ve kaybetmeye olan tahammülsüzlükten. Yani üst düzey yöneticilerin arasında daha fazla kadın görmemizin nedeni, bu kadınların (hepsi öyle değil tabii) çoğunluğunun iş yerinde tipik bir ‘erkek’ yönetici gibi davranması.

 

Londra Üniversitesi’nden Prof. Dr. Paula Nicolson; kadınların kendilerine özgü doğal içgüdülerini tam anlamıyla kabul etmeleri gerektiğini, bu konuda kendilerini kökten değiştirme gayretine girmek yerine bu içgüdülerini duygusal zekaya çevirebileceklerini söylüyor ve böylece başarılı birer lider olabilme yolunda önemli adımlar atabileceklerini ekliyor. Prof. Dr. Nicolson sözlerine şu şekilde devam ediyor; ‘’ Birçok kadın iş hayatında başarılı olabilmenin erkek liderlerin etkin karakteristik özelliklerinde gizli olduğunu sanıyor, liderlik kelimesini ‘erkeklik’ ile özdeşleştiriyor. Toplumun bundan önceki liderleri ‘erkek’ olduğu için bundan sonrakilerinin de ‘erkek’ ya da ‘erkek gibi davranmaya çalışan kadınlar’ olması beklenmemeli.

Toplumun genel olarak kadının iş hayatındaki rolü ve önemine eski yıllara göre daha fazla önem vermeye başladığı günümüzde son derece önemli kadın CEO, yazar, iktidarda olan liderler, politikacı ve idareciler var. Kadın lider yetiştirme stratejisi uygulanıyor ve liderlik adına önemli eğitim grupları oluşturuluyor. Erkeklerin egemen olduğu dünyaya şöyle bir baktığımızda, sizce de kadın liderlere biraz daha fazla şans verilmesi gerekmiyor mu? Toplum olarak atacağımız ilk adım, TBMM’de daha fazla kadın milletvekili tarafından temsil edilmek istedeğimizi beyan etmek olabilir örneğin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.