Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sarılmanın iyileştiren gücü


Radya

Önerilen İletiler

Kucaklaşmayla ilgili olan nedir; onu bu kadar stresssavar yapan, hatta tamamen yabancı birinden gelse bile?

Kötü hissettiğimiz zamanlarda, kibar bir sıkıştırmadan daha rahatlatıcı bir hareket yok. Kucaklaşma üzerine terapi uygulamaları bile var.

 

İnsanlar sosyal canlılar olmasına rağmen, bugün fiziksel temasdan utanıyoruz. Kimi kültürler daha yakınken, bazıları kişisel alana çok önem veriyor, yanağa konan bir öpücük yerine el sıkışmayı tercih ediyor. Gerçi en sıcakkanlı ırklardan biri olarak etiketlenen bizler de selamlaşma şekli olan öpüşmeyi gerçekleştirirken genelde havayı öpmüyor muyuz?

 

Hayatımızdaki bu dokunma eksikliği sağlığımızı da etkiliyor. Bir şeyle bağlı hissetmek için fiziksel temasa ihtiyacımız var, özellikle de yalnız hissettiğimiz zamanlarda. Oysa kötü ya da üzgün hissettiğimizde bu ihtiyacımızı yemek yemek, içki içmek ya da televizyon izlemekle geçiştirmeye çalışıyoruz.

 

Eğer sarılmanın sosyal kabullenirliğini merak ediyorsanız, zor bir günün sonunda patronunuza ya da komşunuza teklif etmenizi öneririm!

 

Halbuki yapılan pek çok araştırmaya göre, sarılmanın stres seviyesini düşürdüğü ve ruh halini her şeyden çok iyileştirdiği ispatlandı. North Carolina Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, stres altındayken salgılanan kortizol hormonunun en az 20 saniye süren bir sarılmadan sonra deneklerde (özellikle de kadınlarda) düştüğü keşfedildi.

 

Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, sarılmak oksitosin adlı bağ kurma ve sarılma hormonu olarak da bilinen hormonu üretmemizi sağlıyor ve sevgi ve önemseme duygularını harekete geçiriyor. Bazı çalışmalara göre kan basıncını da düşürüyor. Hatta kan testleri yapılırken bebeklere sarılırsanız kalp atışları sakinleşiyor ve daha az ağlıyorlar. Yani sarılmak kalp krizi dahil pek çok hastalıkla bağlantılı olan kan basıncı için de iyi olduğundan sağlığımızı da koruyan bir davranış şekli aslında.

 

Psikolog Virginia Satir’e göre, “Yaşamaya devam etmek için günde 4 kucaklaşmaya ve büyüyüp gelişebilmek için 12 kucaklaşmaya ihtiyacımız var”.

 

Pek çoğumuzun doğru beslenme, egzersiz ve bakım için enerji ve para harcadığımız malum ama iş gündelik fiziksel temas ihtiyacına gelince çok hevesli değiliz. Günde bir elma yemenin ne kadar sağlıklı olduğu tüm dünyada konuşulurken aynı şeyin günde bir kucaklaşma için de geçerli olduğunu unutmamalıyız. Daha parlak ve neşeli bir güne ve güçlü bir kalbe ulaşmak için kollarınızı açmaya hazır mısınız?

 

Milliyet

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.