Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Tükenmeden tatil"


Radya

Önerilen İletiler

 

"Çok yorgunum... Dinlenmek istiyorum" diyenlere... Tatil yaparken "doğanın" sesine kulak vermenin yolları...

happy-512-x-384.hlarge.jpg

"Bütün bir yıl çok yoruldum... Artık dinlenmek istiyorum... Deniz istiyorum... Lezzetli yemekler istiyorum..." Bunlar çok doğal istekler... İşin sırrı bu isteklerimizi yaşarken başka canlıların "yaşamını" tehdit ediyor muyuz? Kumsalda güneşlenirken belki de bir caretta caretta yuvasının tam üstündeyiz ve yumurtaları eziyoruz, farkında mıyız? Ya da sürdüğümüz güneş kremleriyle tıpkı Ölüdeniz'de iddia edildiği gibi denizi ve içinde yaşayan tüm canlıları kirletiyoruz farkında mıyız?

 

Peki ne yapmalı, hem tatil yapıp hem de dünya üzerindeki yaşama zarar vermemek mümkün mü? Bu soruyu bir bile danıştık... Fethiye Yanıklar Köyü'nde, tamamen doğayla uyumlu yapılarda çalışan Pastoral Vadi'nin üyeleri sorularımızı yanıtladı...

 

 

- Tatil Yaparken zarar vermemek için nelere dikkat etmek gerekir?

 

Gidilen tatil yeri, kentsel dönüşüme uğramamış henüz betonlaşmamış, tarımın ve hayvancılığın, gelenek ve göreneklerin biyoçeşitliliğin ve kırsal yaşamın devam ettiği bir yer ise, kentsel yaşamın getirdiği tüketim alışkanlıklarının bu yere taşınmaması gerekir. Nitekim, geçmiş yıllarda, kentlilerin kırsal dokunun alabildiğine devam ettiği bakir yerleri keşfetmesiyle birlikte, kent yaşamından getirdiği talepler doğrultusunda, hem doğa yapısı kaybedildi hem de bölge halkı kültürel erezyona uğradı. Bunun sonucunda, şimdiye kadar üretici olarak yaşayan köylü, kent yaşamına uyum sağlamaya çalışıp tüketici konumuna geçti. Böylelikle üretken kırsal alanlar da tüketici odaklı kentsel dönüşüme ve betonlaşmaya uğramış oldu. Yıllar öncesinde Ege ve Akdeniz’de yer alan şirin tatil kasabaları, tatil kentlerine dönüşmüş oldu. Bunun sonucu pek çok kültürel miras yok oldu. Artık bu yerlerde inekten sağılan süt yada tarladan alınan domatesi bulmak çok olanaklı olmamaktadır.

 

- Tüketmeden tatil yapmak mümkün mü?

 

kir%5B1%5D.standard.jpg

 

Üretici köylülerin yaşadığı kırsal dokuların sürdürülebilirliği için,bu doğallığını yitirmemiş alanlarda doğal yapıyı bozmadan tatil yapabilmek için, gidilen bölgeler de tatilcinin yerel ürünleri tercih etmesi gerekmektedir. Örnekler vermek gerekirse, hediyelik eşya olarak yerel el sanatlarını desteklemek, üretilen tarım ürünlerini büyük marketlerden değil de yanıbaşlarında yaşayan köylüden almaları gerekir.

 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin 2004 yılında, birleşmiş milletler fonundan destek alarak ortaya koyduğu ‘Ta-Tu-Ta( Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü İşgücü ve Bilgi Takası) Projesi’ , tamda bahsettiğimiz turizm biçimine, ülkemize model olabilecek niteliktedir. Böylece gönüllülük ağıyla dünyanın her tarafından gelen gönüllüler üretim için emeğini ve bilgisini ortaya koyarak tatil yaparken, turist olarak gelen misafirler ise bu hizmeti ve ürünleri satın alarak, EKOLOJİK TATİL ve YAŞAMA maddi katkı sağlamaktadırlar. Böylece tatilci tüketici konumdan, bir nevi üretici konumuna geçmiş olmaktadır. TA-TU-TA (tarım turizm takas) projesine dahil olan Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği yıllardan beri Fethiye’nin Yanıklar Köyünde yukarıda bahsi geçen turizm modelini uygulamak ve geliştirmek için dünyanın her tarafından gelen gönüllüleri ve konuklarını çiftliğinde yerel halk ile buluşturmaktadır.

 

2011 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansına yazdığımız ‘Yanıklarda Sürdürülebilir Yaşam Modeli’ projesi destek görmüş ve proje gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Proje kapsamında, yeni yapılar yerine Yanıklarda ki yerel halkın atıl olan evleri turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Pastoral Vadi çiftliğinde sürdürülebilirlik için alternatif enerji ve geri dönüşüm sistemlerinin faaliyete geçirilmesi de proje kapsamındaki yer almaktadır.Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği misafirlerine ayrıca alternatif eğitimler de sağlamaktadır.

 

13-14 Ağustos: Permakültüre Giriş Eğitimi

Eğitimci:Türkiye Permakültür Araştırma Enstütüsü (Mühendis Murat Akhuy)

 

15-16 Ağustos: Permakültür Ugulamaları

Pastoral Vadi ( Gıa Müh. NEBİ CİHAN Çankaya)

 

20-21 Ağustos: Ekolojik Mimari (Yeşil Oteller)

Eğitimciler: Prof. Dr. Semih Eryıldız ve Prof. Dr. Demet Eryıldız

Ekolojik Mimari Uygulama

Ahşap Karkaslı Kerpiç Ev Yapımı(Yüks. Mimar.Ahmet Kizen)

 

22-23 Ağustos Ekolojik Restorasyon ve Eko - Turizm

Eğitimci: Emet Değirmenci

 

24-25 Ağustos Transition Towns(Geçis Kasabaları) (Türkiyede İlk Defa)

Eğitimciler: Inez Aponte and Gerri Smyth26 Ağustos Festival, kumpanya

 

 

 

 

ntvmsnbc

 

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.