Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ehliyet ve vergiden muaf araba


Radya

Önerilen İletiler

Kilometrede 5 kuruş yakacak

 

Ehliyet ve vergiden muaf olacak araç projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.

 

 

110728-muafaraba.hlarge.jpg

 

 

Melikşah Üniversitesi'nin bir şirketle hazırladığı elektrikle çalışan kent içi ulaşım aracı projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı. Kilometrede 5 kuruş elektrik harcayacak araç, saatte 45 kilometre hızı geçmeyecek şekilde tek ve iki kişilik tasarlandı. Araç ehliyet ve vergiden muaf olmayı da sağlayacak. Melikşah Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, fosil esaslı yakıtların tükenmeye yüz tutması, dünyadaki enerji ile ilgili bütün şirketler ve otomobil devlerinin alternatif arayışlar içerisine girmesi nedeniyle projeyi geliştirdiklerini söyledi.

 

ImageOtomotiv sektöründe alternatif enerjilerle çalışan araçlarla ilgili arayışların sürdüğünü anımsatan Yılmaz, kent içinde ulaşımı rahatlatan, çevre dostu enerji kullanan elektrikli bireysel taşıtla ilgili çalışma başlattıklarını kaydetti.

 

ÜRETİMİNE BAŞLANACAK

Yılmaz, araç projelerini tek ve iki kişilik tasarladıklarını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan proje doğrultusunda 1 Ekim'den itibaren üretim çalışmalarına başlayacaklarını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

 

''Tek kişilik araçta 3 teker, iki kişilikte 4 teker bulunuyor. Elektrikle çalışacak araç, istenildiğinde veya zorunlu hallerde pedal sistemiyle de hareket ettirebilecek. Aracın hızını saatte 90 kilometreye kadar çıkarmamız mümkün ancak 45 kilometreyi aşmayacak şekilde tasarladık. Bu sayede ehliyet gerektirmeden kullanılabilecek ve vergiye de tabi olmayacak. Kilometrede 5 kuruş elektrik harcayacak. Tek kişilik olanı 5 bin liradan, iki kişilikleri 8 bin biraya piyasa sürmeyi düşünüyoruz. Bir yıl içinde prototipini üretmeyi, iki yılda da kent içi ulaşımda kullanılacak şekilde piyasa sunmayı planlıyoruz.''

 

Yılmaz, açılır ve kapanır tavanıyla her mevsim kullanılabilecek, normal bir otomobilin park ettiği alana 3 tanesi sığabilecek şekilde tasarlanacak araçların, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren istasyonlarda şarj edilebilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

 

 

 

 

ntvmsnbc

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.