Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nasıl Bir Sendika


AsilRuh

Önerilen İletiler

KÖLELEŞMEK YERİNE ÖZGÜRLEŞMEK

Her bireyin, her birimin nasıl görevleri var ise Sendikanın da çok önemli bir görevi vardır. Sendika eğitir, insanca yaşam mücadelesi verir, bireylere haklarını öğretir, sorunları çözer veya en azından çözüm yolu gösterir, sorunların kaynağını gösterir, bilimin önemini anlatır, toplumu örgütler, temel hak ve hürriyetlerin önemini topluma benimsetir, demokrasinin önemini kavratır, özgür bir birey yaratmak için çabalar, ücret ve maaş artışlarında güçlü bir ses çıkartır, güç oluşturmak için insanların bölünmelerden korur ve tek çatı altında ayrımlara müsaade etmeden birleştirir, sosyal hukuk devleti için mücadele eder.

 

Eğitimli ve üreten bir sendikal hareketin çözüme ulaşması çok basittir. Değişime açık ilerici ve esnek bir kafa ile yönetilen sendikalar sorunları temelinde çözüme kavuşturur. Memur ve işçilerin çalıştığı ortamlardaki sorunların çoğu aynıdır. Bu ortak noktada mücadele için birleşip tek ses olmak var iken gruplara bölünüp zayıflamak çağ dışı bir harekettir. Ortak noktalarda buluşup cinsiyet, mezhep, köken ve siyasi tabakadan uzaklaşıp temel hak ve hürriyetler çerçevesinde birleşmek, birlikte hareket etmek gerekir. Sonuçta bizler farklı olabiliriz, bu farklılık bize yasalar doğrultusunda farklımı yansıyor. Yasalar farklılıklara göremi işliyor? Maaşlarımız farklı düşünüyoruz diye farklımı ödeniyor? Oysaki tek amaç kapitalizme karşı güçlü bir duruş sergileyip, mücadele başlatmaktır..

 

Yakınmakla, isyan etmekle sorunlar bitmez. Direnmeyi öğreneceğiz, haklarımızı koruyacağız, demokrasinin önemini kavrayacağız. Özgürlük diyorsak ,özgürlüğe giden yolda bunlardan vazgeçemeyiz. Baskıları püskürtmenin tek yolu özgürlüktür. Köleleşmek yerine özgürleşmek tek yoldur. Bütün farklılıkları bir kenara bırakıp haklarımız için mücadele etmek, direnmek ve hakkımız olanı almamız gerekir. Haklarımızı almak içinde güçlenmek yani birlikte hareket etmemiz gerekir.

 

Gelişmeyen demokrasi yapılarda özgürlükler servet sahiplerinin ve patronlarındır. Kölelik de geriye kalanlarındır. Sesimizi güçlendirirsek işte o zaman devlet her şeyi bizden beklemez. Artık işverene dönebilir. Alamadığı borçlarını tahsis eder, vergilerini düzenler ve görmezden geldiği usulsüzlüklerine son verir. Kamu sektöründe ücret ve maaş artışlarına ve iyi çalışma koşullarına karşı olan IMF’ nin de dayatmaları karşısında her yaptırımı işçi ve memura uygulamaktan vazgeçer. Zamanı geldiğinde de IMF’ yi elinin tersiyle iter. Zarar görmekten bıktığı dış sermayeyi zarara uğratır

 

Sendikaların siyasi partilerle ilişkisi elbette olacak olmalıda. Ancak siyasi partilerle ilişkilerinde sınırlar çizecek. Öyle ki muhalefetini her zaman yapabilmeli. Çıkarları doğrultusunda siyasi partilerle yakınlaşma sağlandığında köleleşme başlar. Kendi dilini unutup parti propagandasına malzeme olur. Öyle an gelir ki ne söylenirse yapar hale gelir. Sus denir susarlar, konuş derler konuşurlar artık uzaktan kumanda mekanizmasına kendilerini kaptırmışlardır. Böyle çalışan temsil edilmez, sendikanın asli görevi hak ve özgürlükleri benimseyerek çalışanların helal haklarını savunmaktır. Bir partinin arkasına takılması sendikal hareketi böldüğü gibi demokrasiyi de ortadan kaldırır. Siyasi görüşmeleri çalışanların ücretlerinin artması, kesintilerin azaltılması, çalışma sürelerinin düzeltilmesi, iyi çalışma ortamlarının sağlanması gibi konular da olmalı. Siyasi arenaya çıkarken gücünü hissettirebilmeli ve çalışanların çıkarları doğrultusunda hareket edebilmeli. Çalışanların sömürülmemesi, ezilmemesi, insanca yaşaya bilmesi için önce kendisinin bağımsız olması gerekir. Kendi içlerinde de anti-demokratik davranışlardan kaçınılmalı, her türlü sese açık olmalı. Aynı zamanda sadece belirli meslekten gruptan olana değil kavradığı bütün kitleye açık ve şeffaf olmalı. Kendi içindeki demokrasi kavramını oluşturmalı, temelini eşitliklerle doldurmalıdır. Amaç çalışanları denetim altında tutup, iktidarların güdümünde olan sendikalar zaman içerisinde kaybolup gitmeye mahkumlardır. Sendika üyelerinin eşit haklara sahip olması, yönetimin tabanla ilişkilerinin sıcak olması, üyeler arası dayanışma sağlanması, herkese ifade özgürlüğü tanınması başarı için kaçınılmazlardandır. Bunun sonucundan oluşan güven başarı ile birebir ilişkilidir. Kendi içinde güven unsurunu sağlayamayan sivil toplum örgütleri sürekli iç hesaplaşmalar yaşayıp, kendi sorunlarıyla uğraşmaktan toplumun sorunlarıyla ilgilenmeye fırsat bulamamaktadır. Güven kaybının yarattığı rahatsızlık ile kendi üyeleri arasında huzursuzluk artacak ve ilişkiler kısıtlanacak hatta bitme noktasına gelecektir. İşte bu nedenle sendikal oluşumda “güven” en önemli ve asla göz ardı edilmeyecek değerlerden biridir.

 

Mevcut sendikalarda görülen en büyük adaletsizlik, sendikaları birer aile şirketi gibi kullanmaktır. Yönetimin yaptığı usulsüz davranışlar sonucunda belirli isimler her zaman yönetimde görev alarak yıllarca haksızlık yapmışlardır. Kendi içlerinde muhalifleri sindirici politikalar geliştirip, gerekirse bu insanları iş başından uzaklaştırmaya kadar yeltenmişlerdir. Diğer üyelerin hiçbir görüşüne başvurmadan gelirleri istedikleri gibi kullanmışlardır. Hiçbir zaman kendi içlerinde oto kontrol mekanizmasının çalışmasına izin vermemiş, denetim mekanizmalarını da kendine hizmet eder hale getirmişlerdir. Yani sendikal demokrasinin gerçekleşmesi ve kuvvetlenmesi içi çaba sarf etmek bir tarafa o yönde eğilimleri olanları da pasifize etmişlerdir. Kendilerine olan güvenle birlikte toplumun genelinin sendikal faaliyetlere uzak kalmasına neden olmuşlardır. Oysaki en alttan en üste herkesle fikir alışverişi yapılmalı, düşüncelere getirilen kısıtlamalar kaldırılmalı ve saygı duyulmalı. Tüm üyeler arasında dayanışmayı pekiştirmeli ve güven duygusunu hat safaya çıkartmalı. Onların yaşamlarını kolaylaştıracak, sosyal hayatlarını geliştirecek ve eğitimlerini artıracak aktiviteler gerçekleştirmelidirler. Sendikanın önemini ve anlayışını kavramaları için toplantılar düzenleyip, sendikasız bir hayatın zorluklarını gösterecek seminerler düzenlemek gerekmektedir. Demokrasinin herkes için olduğunu anlatmalı ve mücadelenin onlarsız olamayacağını iyice kavratmak ve göstermek önemlidir.

 

 

 

www.ogretmensen.org

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.