Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

YÖK NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR ?


AsilRuh

Önerilen İletiler

Hoşgeldiniz!...

 

 

 

YÖK BİR UCUBEDİR

 

Üniversiteler yapısı gereği bilim üreten, gerçeğin peşinde koşan kurumlar olmalıdırlar. Sadece ders ve araştırma yapılan yerlerin üniversite diye adlandırılmaları doğru değildir. Üniversite üyesi, zihnindeki zihninde ki her türlü soruya cevap arar, bu amaçla o yalnızca gerçeğin peşindedir. Yegâne misyonu gerçeği açığa çıkarmak, gerçeğin üstünü örten perdeyi kaldırmak, yalanı teşhir etmektir. Bu amaçla, geçerli paradigmayı, geçerli kabulleri, peşin doğruları, resmi gerekçeleri, her türden tabuları sürekli sorgular. Gerçeği ararken hiçbir dayatmaya, hiçbir otoriteye, hiçbir yasağa itibar etmez. Üniversite üyesinin asli misyonu abu üretmek, yalana kılıf aramak değil, yalanın üzerine gitmektir. Üniversite üyesi, entelektüel bağımsızlığı konusunda kıskanç, tutarlı ve onurlu bir duruşu, haysiyetli bir tavrı göstermek zorundadır.

 

Üniversite doğası gereği özerk olmak durumundadır. Özerk değilse üniversitede değildir. Özerk üniversite ise özerklik bilincine sahip olan insanların varlığını zorunlu kılar. Bilim insanı gerçekten bilim insanıysa, doğası ve misyonu gereği gerçeğin peşine düşüyorsa o yalnızca özgürlüklerin yanında yer alabilir. Üniversite üyesinin bir tek tarafı vardır o da gücü elinde bulunduranların baskı ve zorbalıklarına karşı, halkının düşünme, inanma ve bunları ifade ve yaşam hakkının ve özgürlüğünün yanında yer alma tavrıdır.

 

Bu bilgiler ışığında, Türkiye üniversitelerine baktığımızda durum tam bir faciadır. Bağnaz resmi ideolojinin, MGK’nın ve benzeri cunta yapılandırması kurumların yönlendirdiği, tipik bir militer işleyiş ve yapıya sahip YÖK gibi bir ucubenin olduğu yerde üniversitelerin varlığından söz etmek mümkün değildir. Bizde MGK’nın brifingleriyle açıklamalar yapıp tavır üreten YÖK, gerçeğin peşine düşmek değil, gerçeğin peşine düşenlerin peşine düşüyor. Farklı, aykırı görüş ileri sürenleri bir engizisyon mantığıyla yargılayıp mahkum ediyorlar. Gerekçeleri de “bilimsel düşüncenin dışına çıktı, siyasallaştı” oluyor… Bu, koskoca bir yalan… Oysa asıl siyaset yapan, asıl siyasallaşan, bilimi katleden, bilimsel misyonlarına ihanet eden kendileridir. Cunta şeflerine fahri doktora ünvanı verebilecek kadar, cuntacıları önlerinde el pençe divan durup tebrik edebilecek kadar, “darbe isterükçülük” yapabilecek kadar, bilimden ve onun değerlerinden kopuk bir kara cübbeli güruhun bu ülkede; demokrasinin özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün yanında yer alabilmeleri, bu değerlerin gelişimi için onurlu bir duruş göstermeleri beklenebilir mi?

 

Maalesef mevcut üniversiteler bir özerklik bilincine sahip olmadıkları gibi tam tersine özerklik düşmanıdırlar.

 

Türkiye’de halen kendisini modern kurumlar ve söylemlerle gizleyip dayatmayı başaran yarı-totaliter bir rejim yapısı mevcuttur. Üniversite denilen kurumlarda bu yarı-totaliter rejimin bir parçası ve hizmetçisidir. Bilimsel hiçbir başarının altına imza atamayışlarını nasıl izah edebilirler? Halkın temsilcileri ne kafa tutmaları, milli iradeye karşı saygısız ve pervasız bir tutum içinde olmalarını nasıl açıklayabilirler?

 

Kendi “güvenlikli odalarından” bakmayı alışkanlık etmiş, ayrıcalıklı, imtiyazlı bir sınıf olarak kendilerini görenler, milletin gözleriyle kendilerine bakmayı başarabilseler, ne kadar da kof ve zavallılık içinde olduklarını görürler. Özgürlük ve demokrasi düşmanı olmanın, halkın temsilcilerine ve milli iradeye karşı saygısız ve fütursuz olmanın Yüce Milletin gözünde ki değeri ne olabilir, acaba?

 

Binlerce onurlu ve şerefli bilim adamını “evrensel değerlerde bilim üretmek için mi” üniversitelerden uzaklaştırdılar. En kaliteli bilim adamalarını engizisyon mantığıyla yargılayıp, resmi ideolojiden farklı düşünüyorlar diye atmak hangi bilimsel gerçekliğin bir ifadesi olabilir?

 

Başörtüsü yasaklarıyla, katsayı zulümleriyle halkın çocuklarını üniversitelerden atmak, önleri kesmek bilimsel tavrın değil ancak zorbalığın bir gereği olabilir.

 

YÖK devletin ideolojik aygıtı olmaktan çıkarılmalı ve özerkleştirilmelidir. Bütün namuslu ve erdemli bilim adamlarını, bütün demokratik ve özgürlükçü sivil toplum örgütleri 12 Eylül ucubesine karşı onurlu bir mücadeleye çağırıyoruz. Oligarşik bürokrasiye, millete ve onun temsilcilerine ve milletin değerlerine saygı öğretmemiz ciddi bir özgürlük kazanımımız olacaktır.

 

www.ogretmensen.org

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

YÖK bi ucubedir katılıyorum ama aynı zamanda bi şekilde varolmalıdırda (bizim yüzümüzden) öncelikle sana sunu sormak isterim gercek nedir? eger sırf eğitim acısından gerceği arıyosan ben varım hep beraber arıyalım... ama konu politize olmaktan geciyosa (sagcisi solcusu bence aynı) yani politik siyasal bi gerceklik arıyosak onun yeri üniversiteler değil... eger yok e sırf politik nedenlerden karsıysan bence yök kalmalı.. yok ben gercekten entellektüel bagimsizlik arıyorum bi gercek varsa onu özgürce aramak istiyorum diyosan evet yök bi ucubedir.. ayrica bazı düşüncelerine katılmasamda basörtüsü konusunda kalben ruhen fiziken yanındayım... bi insanın eğitim hakkını elinden alıyosan yasam hakkınıda elinden alıyosun demektir.. üniversitelerde basartüsüne yasak getirmek insan haklarına aykırıdır.. ( ama bunun yanında devlet memurunun basartüsü takmasına karsıyım) bence eğitim hakkı verilmeli.. ondan sonrada basörtülü arkadasımız kendi için secim hakkını kullanmalı.. ya basörtüsü ya da devlet memurluğu.. bence oldukce demokratik...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.