Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KÖK HÜCREDEN İŞLEYEN BEYİN DOKUSU YAPILDI...


GeceKuşu

Önerilen İletiler

 

Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan çalışmayla normal işleyen beyin dokusu artık laboratuvar ortamında yapılabilecek.

 

İlk kez kök hücrelerden, işleyen bir beyin dokusu yarattıklarını açıkalayan Japon bilim adamları insan embriyonundan alınan kök hücreleri beynin ana kontrol bölgesi olan serebral korteks dokusu yaratmak üzere kullandı.

 

Kök hücreden üretilen bu dokular insan fetüslerinde görülen yapıya çok benzer bir şekilde dört ayrı bölgeye ayrılıyor ve elektrik sinyalleri iletmek gibi sinirsel aktiviteleri yönetebiliyor.

 

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda kök hücrelerin farklı hücrelere ayrıştırılabileceği görülmüştü ancak şu ana kadar çalışan farklı dokulara dönüştürülmemişti.

 

Japon bilim adamlarını gerçekleştirdiği bu ilk bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.

 

Zira, basit hücre nakilleriyle sadece belli sayıda hastalıklar tedavi edilebilirken dokuları nakletme aşamasına gelindiğinde çok daha ağır vakaların tedavi edilebileceği öngörülüyor.

 

Bilim adamlarını verdiği bilgiye göre kök hücreden üretilen dokular, Alzheimer hastalığının nedeni gibi konuları araştırma ya da aşı geliştirme gibi çalışmalar için de minik organlar görevini görebilecek.

 

Kaynak: www.cnnturk.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İNSANOGLUNUN ÖLÜMSÜZLÜK HAYALİ GEREÇEKMİ OLUYOR ?

Kök Hücre Nedir ? (kısa genel tanımı)

 

Kök hücreler vücudumuzda bütün dokuları ve organları oluşturan ana hücrelerdir. Henüz farklılaşmamış olan bu hücreler sınırsız bölünebilme ve kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahiptir.

 

Genel olarak 3 tür kök hücre vardır. Bunlar totipoent, multipotent ve pluripotent kök hücrelerdir. Bir hücrenin totipotent olması bütün vücudun tüm organ ve dokularına dönüşebilmesi anlamına gelir. Bu hücreler plasenta ve amnios kesesi zarları gibi embriyo dışı dokulara da farklılaşma yeteneğine sahiptirler. Totiptent hücreler gelişmenin ileri evrelerinde pulirpotent hücrelere dönüşebilirler. Pluripotent hücreler totipotent hücreler gibi vücudun bütün hücrelerine dönüşmezler. Pluriptent bir hücre vücudun birçok hücresine dönüşebilecek yetenektedir. Multipotent hücreler gelişmenin daha ileri evresine ait hücrelerdir ve özelleşmiş hücre tiplerine farklıklaşabilirler. Örneğin, multipotent bir kan hücresi diğer özelleşmiş kan hücrelerine dönüşebilme kabiliyetine sahiptir.

 

Bu açıklamaya bir örnek verecek olursak, totipoent hücreler ilkokul öğrencileri gibidir, gelecekte her türlü mesleğe yönlenebilirler. Pluripotent hücreler üniversite öğrencileridir hangi okulda okuyorlarsa o mesleği yapmak üzere hazırlanmaktadırlar. Multipotent hücreler ise üniversiteden mezun olduktan sonra bir meslek gurubunda alt dallara ayrılan uzmanlara benzetilebilir.

 

Totipotent hücreler embriyonun en erken evresindeki kök hücrelerdir. Pluripotent hücreler embriyonun blastokist evresinden itibaren ve fetusta bulunabilen hücrelerdir. Multipotent hücreler ise kordon kanı ve yetişkin kök hücrelerdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.