Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin
Bazılarımız kedi ya da köpeğini öpmüş, bazılarımız ise bunu yapan birilerini görmüşüzdür. Evcil hayvanlarını öpenler için bu sevgilerinin göstergesi iken, bu duruma şahit olanlar bu öpücükleri hayvanseverliğin aşırı hali ya da sağlıksız bir davranış olarak değerlendirmektedir. Sevgi dolu olduğu şüphe götürmeyen bu öpücüklerin zararlı olup olmadığı tartışmaları herzaman olmuştur.

Evcil hayvanları öpme konusunda hep birtakım efsaneler olmuştur. Bazı kişiler evcil hayvanlarının ağızlarının sıradan insanlardan daha temiz olduğunu iddia ederken, bazıları köpek ve kedilerin tükürüklerinde bir dezenfektan olduğunu ve kendilerini bu sayede temizlediklerini düşünmektedir. Bazıları bu davranışı çok sakıncalı bulmakta ve hastalıklara davetiye olarak yorumlamaktadır. Peki bunların hangisi doğrudur?

 

Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde görev yapan sağlık merkezi direktörü Paul Maza bu konuda şöyle diyor: “Kedi ve köpeklerde bulunan bakterilerin çoğu insanlarda bulunanların farklı türüdür. Evcil hayvanların ağızları muhtemelen bizimki kadar kirli değildir.” Dr. Maza evcil hayvanların ağız hijyenine uymayan, dişlerini düzenli fırçalamayan kişilerin ağızlarından daha temiz olduğunu söylemektedir. Evcil hayvanlarda bulunan bakteri ve virüslerin insanların ağzında bulunanlardan daha az sayıda bulunabileceğini söyleyen hekim, temiz bir şekilde bakılan evcil hayvanların öpücükle hastalık bulaştırma risklerinin, yine öpücükle insanlardan hastalık kapma risklerinden daha düşük olduğunu ifade etmektedir.

 

Batı ülkelerinde çok yaygın olan ve ülkemizde de gittikçe artan evcil hayvanların nadiren de olsa zoonoz adı verilen ve hayvanlara fazla zarar vermemesine rağmen insanlar için çok tehlikeli olan hastalıkları oluşturan mikropları barındırma olasılığı vardır. Ancak hekimler kedi ve köpeklerden hastalık bulaşma riskini düşük olarak değerlendirmektedir.

 

Kedilerin köpeklere oranla daha fazla tehlike taşımasının nedeni ise toksoplazma adı verilen ve özellikle hamilelikte bebek gelişimini etkileyen bir hastalığı bulaştırmalarıdır. Bu hastalık çok sık görülmemekle birlikte hamile kadınların evcil hayvan bakımına devam etmeleri için doktorları ile görüşmeleri önerilmektedir.

 

Evcil hayvanların ağızlarında dışkı kaynaklı bakteriler olabileceğini, en güvenli yolun hayvanla ağız yoluyla bir temas kurulmasından sonra yıkanmanın sağlamanması olacağı üzerinde duruluyor. Hayvanları öpmeyle hastalık bulaşma inancına sahip olan insanların kir ve mikrop korkusu olabileceği de söyleniyor.

 

Bir köpek tarafından yalanmanın hastalık yapıcı mikropları bulaştırma olasılığı, hastalıkları başka yollardan alma olasılığından çok düşük olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken nokta hayvanlarla iletişimi kuran kişinin sağlık durumudur. Masum bir öpücük ya da bir defalık bir yalama, sağlıklı kişilerde herhangi bir soruna yol açmazken bağışıklık sistemi çok zayıf ve yaşlı kişilerde bir hastalık nedeni olabilir. Hasta olan kişiler diğer çevresel mikroplardan korunduğu gibi evcil hayvanlarla çok yakın olmaktan da kaçınmalıdır. Evcil hayvanlarla yakın ilişkiler kuran “sağlıklı” çocukların bağışıklık sisteminin daha fazla uyarılacağı ve erken bağışıklık geliştireceğini söyleyen uzmanlar da bulunmaktadır.

 

Doktorlar arasında pek çok kişinin çöp kutularına dokunduktan, cinsel ilişkide bulunduktan ve hatta tuvalet temizliğinden sonra ellerini yıkamadığını ve evcil hayvanların bu durumlardan daha kötü olamayacağını düşünenler de bulunmaktadır. Buna karşın güvenlikten endişe edenlerin evcil hayvan ağızlarını tıpkı insanlarda olduğu gibi temiz ve bakımlı tutabileceği, hayvanların mutfak eşyaları ile temasının önlenmesinin yeterli olduğu görüşünde.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...
  • 4 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.