Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İdam Cezası


Misafir £vrensel

Önerilen İletiler

Ben burada kısas gibi ilkel, çağdışı ve vahşi bir uygulamayı öneren kimse görmedim. "ABD'de idam var, o halde bizde de olmalı, ABD ne yaparsa doğru yapar, biz ABD den iyi mi bileceğiz" diyen kimse de görmedim.

 

İdamda insanlık dışı (gayri insani) olan bir taraf yoktur. Tersine son derece insancıl, doğru bir uygulamadır. Yanlış uygulayanlar ölçü olamaz, sen doğru uygulayacaksın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben de var derim, ama neyi değiştirir. Ben diyorum ki hiçbir zaman tam anlamıyla uygulanmamış hukuku hayata geçirelim önce bir, onu deneyelim görelim, sonuç vermezse (ki verecek!) o zaman idam cezasının uygulanıp uygulanamayacağını konuşalım.

 

Bu cümlelerin altına imzamı atarım. :yukari:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben de öyle sn. gugukçuk. Aynı fikirdeyiz. İdam cezası yanlılarını basından isim olarak takip edersek daha çok gelenekçi, töreci, bağnaz, çözüm üretmeyen ama kolaya kaçan isimleri görürüz. (Bakınız 30 Mart tarihli gazeteler) Demokrat ve aydın insanlar ise bizler gibi idam cezasına karşı. Zira biliyorlarki yoz kültürler katliam canavarları yetiştirmekte.

 

Pimi çekip elli masum vatandaşı öldürenlerin, düğün evini basıp 7 si ÇOCUK olmakla birlikte 44 kişiyi öldürenlerin suçluluk nedeni, genlerimi yoksa ailesel kalıtımlarımı? Asıl suçlu kim? Yoz düzen/kültür değilmi? Masaya yatırılması gereken nedir?

 

Ayrıca idam serbest olan ülkede zaman oluyorki 5-10 kişi birden idam adıyla katlediliyor. Katliamı insan yapınca karşılığı idam da, devlet yapınca alkış mı olmalı? Yanlış, yanlışla telafi edilirmi? İdamları, idamlık suçları önleyemeyen devlete devlet denilebilirmi?

 

Evrensel düşünmeye başladığınızı görmek bizi mutlu etti, bu idamlık suçlar şu anda işlendiğine göre devletimiz devlet değil bu tüm konular için de geçerli.

Akşam bir tartışma programında telefonla anket yapıldı idam isteyenlerin oranı %95, demek ki bunların hepsi bağnaz, gelenekçi, çözüm üretmeyen, kolaya kaçan kişiler ve bu kişilerin belirlediği iktidar ülkeyi tek başına yönetiyor.

Ateş düştüğü yeri yakarmış, Allah göstermesin, dağlara, taşlara böyle bir şey kimin başına gelse ver eline silahı gözünü kırpmadan vurur, hatta silahı eline vermeye de gerek yok bulur silahı gider işini halleder. Bunun önüne nasıl geçilir, vicdanları tatmin eden bir ceza uygulayarak.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben burada kısas gibi ilkel, çağdışı ve vahşi bir uygulamayı öneren kimse görmedim. "ABD'de idam var, o halde bizde de olmalı, ABD ne yaparsa doğru yapar, biz ABD den iyi mi bileceğiz" diyen kimse de görmedim.

 

İdamda insanlık dışı (gayri insani) olan bir taraf yoktur. Tersine son derece insancıl, doğru bir uygulamadır. Yanlış uygulayanlar ölçü olamaz, sen doğru uygulayacaksın.

 

İdam'ın insancıl,çağdaş ve medeni bir uygulama ile gayet güzel bir ceza olduğunu iddia ediyor isen sevgili Demirefe,yazdıklarınızın tümünü yeniden okuma zamanım gelmiştir diye düşünüyorum.

İdam cezasının verileceği bir suçu çocuğunuz işlemiş olsa,ve onun idam eylemini ebeveyn olarak size verseler,o eylemi gerçekleştirebilir misiniz?

Mantığınız ne kadar da kabul etse içinizdeki o baskıyla başedebilir misiniz?

Neşet ertaş'ın çok güzel bir yorumu var.

" Suç ruhundur,bedenin günahı yoktur."

Şuç'u bireyin vücudu değil,düşüncesi işler. Vücut emir kuludur.

Vucudu ortadan kaldırmak ile ruhu özgür kılarsınız.Değişik bir şekilde yeniden karşınıza çıkar.Başka bir vücut ile.

Burada anlatmaya çalıştığım reenkarnasyon değil.

Tutuklanması gereken,yokedilmesi gereken o ruh'un işleyişi,yineleyişi ve yorumlayışıdır.

Bunun için kurumların,bilimin,iletişimin ,eğitimin kullanılması gerekir.

Yani çaba gerekir.Erdem gerekir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bulur silahı gider işini halleder. Bunun önüne nasıl geçilir, vicdanları tatmin eden bir ceza uygulayarak.

 

Vicdan var silah kullanarak rahatlar, vicdan var topluma bilinç taşımakla rahatlar. Vicdanlar bilinçten, bilgiden soyut değildir. Onu yöneten de kişinin bilinç seviyesidir.

 

Törecilerin vicdanı da sevgilisine kaçan kızı ırmağa atarak, katliam yaparak rahatlıyor. Tekrarlıyorum "yanlışlara yanlışlarla, katliamlara katliamlara çözüm bulmaya çalışmak yanlıştır, ilkelliktir.

 

Arkadaşlar neden hep intikamı konuşurlar da, suç failin nasıl ve ne sebeple o şekilde yapılandığını irdelemezler?

 

Gugukcuk Hariç:

 

Tutuklanması gereken,yokedilmesi gereken o ruh'un işleyişi,yineleyişi ve yorumlayışıdır.

Bunun için kurumların,bilimin,iletişimin ,eğitimin kullanılması gerekir.

Yani çaba gerekir.Erdem gerekir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

şiddeti önlemenin yolu insanlara insan haklarını öğretmek ve saygı duymalarının gereklerini anlatarak sqaygı duymalarını sağlamaktır.dünya üzerinde yaşayanların çoğu hatta hemen hepsi cahildir insan hakkının ne olduğunu bilmez siz bile bilmiyorsunuz bir tanım yapın desem yapamazsınız ama ben tanımını yaptım benim gibi tanımını yapan kaç kişi vardır parmakla saylacak kadar azdır işte bu yüzden idam cezası doğru değildir hem zaten insan her ne suç işlese işlesin isterse bilinçli olarak suç işlesin onu öldürmek ölmaz çünkü herkesin yaşama hakkı vardır öldürerek o insanın yaptığı yanlıştan pişman olmasını sağlayamazsın önemli olan onun yanlışını anlamasını sağlamak ve pişman olmasını sağlamaktır budfa ancak eğitimle bilinçlendirmeyle mümkündür tabiki caydırıcı olsun diye ceza verilebilir önemli olan bilinçlenmesidir ayrıca yukarda bahsettiğim gibi insan daha insan hakkının ne olduğunu bilmeyen bir canlıdır yani cahildir ve ayrıca insan mükemmel bir varlık değildir ne kadar bilgili olsada insan yanlış yapabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hayatı tanımadan ölen, hayatınızın amacı, onun için yaşadığınız masum yavrunuz toprakta çürürken katilinin nefes aldığını, yemek yediğini düşündükçe nefesiniz daralır, lokmaları yutamaz hale gelirseniz anlarsınız. Bu işkence son nefese kadar sürer. O zavallı asıl kurban olan ve geri kalan tüm ömrü işkenceye dönen kişinin bir nebze hayatını kolaylaştıracak, son nefesine kadar nefes darlığı işkencesinden kurtaracak tek teselli katilin idamıdır. "O artık nefes almıyor." Bu, olayın asıl kurbanının rahat nefes almasını sağlayacak tek şeydir..."

 

 

Sevgili Demirefe sen burada hukuktan, adaletten değil resmen intikamdan bahsediyorsun. Bu söylediklerin ancak törelerle yönetilen eski Türk topumlarında ya da dini, hukuk kuralı olarak kabul eden Arap toplumlarında uygulanabilir. 2 defa yazdım aynı şeyi 3. defa yazıyorum ve büyük harflerle: "BU ÜLKEDE GERÇEK ANLAMDA HUKUK UYGULANDI VE SONUÇ ALINMADIMI DA İDAMI KONUŞUYORUZ." Diyelim ki bir tecavüzcüyü, katili idam ettik ve dediğin gibi içimiz rahatladı. Yıllar sonra onun çocuğu çıkıp babasını asanların karşısına çıkıp, "Benim yıllardır içim içimi yiyor, sizi öldürmeden rahatlayamayacağım" deyip çekip silahı vurursa bana ne diyeceksin? İşte söylediğin mantıkla hareket etmenin sonucu budur! Hukuk elbette ki gökten inmedi. Gelenek-görenekler, toplum yapısı, yaşam biçimi, din, edinilen tecrübeler.. hukukun altyapısını oluşturdu, ancak şugünkü dünyada sorunları çözmek için idama gerek yoktur, hukuk uygulansın yeter!

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Duygusal hamaset yüklenerek şişirilmiş sloganik sözler idamın akla ve insanlığa aykırı olduğunu kanıtlayamaz.

 

İdam cezası olmalıdır, bu akla da, insanlığa da hukuka da son derece uygundur.

 

İdam cezası ne akıla ne insanlığa ne de adalete uygundur.

 

Hiroşima-nagazaki de olan nükleer katliamın hiç mi sorgulanması gerekmiyor?

Çernobil'in hiç mi sorgulanması gerekmiyor?

Ölenlerin hepsi yetişmiş vadesini tamamlamış olanlar mıydı?

Binlerce çocuğu,binlerce bebeği ve ailelerini Atom bombası ile yokeden,nesillerini genetik mutasyona uğratan ülkeyi nasıl idam edeceğiz o zaman?

Hardalgazı ile binlerce insanı katledenlerin eylemlerinde cocukları,bebekleri ve hamilelikleri hemen yetişkin mi yapacağız?

Baklava çalan çocukları neden korudunuz o zaman ?

Petrole batmış pelikan kuşuna neden üzüldünüz?

Neden buzullara sıkışmış balinaları kurtarıyorsunuz?

İdam cezasının dogru ve yanlışlığını tartışmak bile çağdışılıktır.Acizliktir.

Dikensiz gül bahçesi yaratılamaz.

Diken istemiyor isen karanfille uğraşacaksın.

Sadece insan yaşamı için değil,tüm yaşam formlarını koruyup kollamak insanlığın asıl ve asil görevi olmalıdır.

Evrensellik budur.

İnsan olmak budur.

Elbette adalet, suça ceza vermekle oluşur.Cezalandırmaya karşı değilim.İdam cezası ceza niteliğinde değildir.Suçluyu değil,ailesini cezalandırmaktır.

"Onlar beni ölüme mahkum etti ama yaşam da onları " sokrat'ın ünlü sözü saygıdeğerdir.

Yanlışları görmemezlikten gelmekten ise,yanlışı çözmek gerekir.

Sevgili evrensel'in tespitlerini daha da geliştirmek,çıtayı yukarı taşımak gerekiyor.

Herşeyden önce sevgiyi yüceltmek hakettiği onura taşımak gerekiyor.

Sebep-sonuç ilişkileri ile birçok problem çözülebilir.

Asıl adalet,suç'un oluşmasında değil oluşmasına sebep olan unsurları ortadan kaldırarak gerçekleşir.

Sevgili demirefe,ben politikacı değilim ,hamasete de ihtiyacım yok.

Gönül isterdi ki hep birlikte bu idamlara karşı çıkalım.

Sevgilerimle,

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben idamın caydırıcılık sebebiyle geri getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yine çocuk cinayeti ve yine on gün önce içeriden çıkmış cani, demek ki ıslah olmamış, sallandır bir ikisini bak bakalım cesaret edebiliyor mu? Bu tip suçları işleyenleri aileleri de zaten tanımaz, onların ortadan kalkması belki onları da ruhi açıdan, toplum gözünde rahatlatır; ne bileyim ne olacağı bilinemez, bu toplumda insanlar kendi namuslarını temizleyerek huzura kavuştuğunu göz önünde bulundurursak devletin verdiği ceza insanları da suç işlemekten yani kendi adaletini kendilerinin uygulamasından uzak tutar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

şimdi suçlu suç işlerken verilecek cezayı hesaba katmaz suç işlerken o anki psikolojisiyle suç işler idam cezası dahi olsa adam suç işlerken onu düşünmez biranlık anormal bir pisikoloji bu suçlara neden olur ve insanlar daha insan hakkı nedir bilmedikleri için yani cahil oldukları için suç işleyebilirler ve insanda mükemmel bir varlık değildir suç işlenmesini önlemek istiyorsak insanları öldürmek yerine insan hakkının ne olduğunu anlatmalı ve toplumu bilinçlendirmeliyiz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sonuç alınıp alınmamasıyla ilgisi yok. Arap veya başka toplumla da ilgisi yok. Ben gerçeğe bakarım, kimseye bağımlı gerçek beni ilgilendirmez. İdamın olması gereklidir.

 

Diyarbakır'da bir termosa konulan bomba, onu unutulmuş sanıp alıp götüren çocukların elinde patlamıştı. Artık görevliye mi vereceklerdi, eve mi götüreceklerdi, o belli değil. Bilinen, bombacı termosu çocukların götürdüğünü görünce ateşleme düğmesine basmıştı.

 

Katilin yakalanması uzun sürdü. Ulaşılıp yakalandığında, cep telefonunda kayıtlar bulundu. Bu kayıtlarda Fırat nehrine patlayıcı atıyor ve patlama ile balıklar, su kuşları havaya fırlıyordu. O anda katilin kahkaha ve çığlıkları duyuluyordu.

 

Devletten ve hukuktan tecavüzcü bir psikopat katilin idamı nedeniyle intikam alınacağı gerekçesi geçersiz ve hatta komiktir... Böyle bir gerekçeye kargalar güler. E niye hapisteyken intikam almıyor? O da ceza değil mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Vicdan var silah kullanarak rahatlar, vicdan var topluma bilinç taşımakla rahatlar. Vicdanlar bilinçten, bilgiden soyut değildir. Onu yöneten de kişinin bilinç seviyesidir.

 

 

 

Sayın Evrensel, öncelikle özür diliyorum çünkü evrensel düşünce ile sizi karıştırdım, bir bağlantı yoktur umarım. :blushing:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Evrensel, öncelikle özür diliyorum çünkü evrensel düşünce ile sizi karıştırdım, bir bağlantı yoktur umarım. :blushing:

Önemli değil. Evrensel düşünce ile her hangi bir bağlantım yok. Üzmeyin kendinizi. :) Yanılmayan insan olamaz.

Ben gerçeğe bakarım, kimseye bağımlı gerçek beni ilgilendirmez. İdamın olması gereklidir.

 

Mantık kendisiyle çelişiyor. "İdam" başkasının gerçeği(!) değilmi? Patenti size mi ait?

Hem idamın bir gerçek olduğunu ne ile ölçümlediniz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çelişen bir şey yok. Bağımlı gerçek dediğim, işte Arap kültürü, din kültürü, eski toplum kültürü filan dendi, onu kastettim. Öyle bağlantılardan etkilenmem düşünürken demek istedim.

 

Salt, saf, etkilenmesiz, katışıksız, karışıksız düşünerek söylüyorum: İdam cezası olmalıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben gerçeğe bakarım, kimseye bağımlı gerçek beni ilgilendirmez. İdamın olması gereklidir.

Galiba gerçeğe bakmışsınız ve idamın gerekli olduğuna karar vermişsiniz. Bu; kimin, nerenin, neyin gerçeği? İşte 'O'nu soruyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evrensel, insani, akli, mantıksal gerçekler... Salt, bağımsız, kültürel bulaşıklardan etkilenmesiz, katışıksız karışıksız dedim ya, niye tekrar etmek zorunda kalıyorum ki? Hiç bir kültürden, empozeden, dogmadan, önyargıdan etkilenmeden düşünmeye çalışırım, bu sonuca varıyorum. İdam cezası gereklidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kardeşim insanlık nedir sence insanlıkta öldürmek diye bir tanım varmıdır insanlıkta şefkat,merhamet ve hoş görü vardır dolayısıyla bir insan hata yaptığı zaman ona ceza verilmelidir ama onu öldürmemeliyiz sadece bir daha bu suçu işlemesi için onun ders alabileceği bir ceza vermeliyiz ve ayrıca bence ona insan hakkı eğitimide vermelizki insan hakkının ne olduğunu bilsin çünkü siz nasıl insan hakkının bir tanımını yapamıyorsanız tabi benim dışımda insanlarda insan hakkının tam olarak ne olduğunu bilmezler işte bu yüzden hata yaparlar yani tam olarak bilinçli değillerdir ve insan mükemmel değildir bazen hata yapar işte bu yüzdende insan öldürülmemelidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evrensel, insani, akli, mantıksal gerçekler... Salt, bağımsız, kültürel bulaşıklardan etkilenmesiz, katışıksız karışıksız dedim ya, niye tekrar etmek zorunda kalıyorum ki? Hiç bir kültürden, empozeden, dogmadan, önyargıdan etkilenmeden düşünmeye çalışırım, bu sonuca varıyorum. İdam cezası gereklidir.

İşte ben de bunu soruyorum.. Hiç bir şeyden etkilenmesiz fikir ürettim demek, hele de "gerçekleri görerek buna karar verdim" demek pek mantıksal olmuyor. Zira böyle bir şey sadece yukarlardan bir yerden gelerek insanın içine doğar.

 

Kaldı ki "Karınızı dövünüz" bile bazı gerçeklere(!) dayandırılmış. Kişinin "Mantıksal gerçekler"i her hangi bir gerçekle ilgili değilse, bunu nasıl açıklayacağız? Bunu benim "saf"lığım üretti demekle olurmu? İsmini ne koyalım? Sadece, gerçek dışı ama benim fikrim demeliyiz o zaman.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

pek mantıksal olmuyor.

Niye olmasın anlayamadım. İnsan dogmalardan, empoze edilmiş önyargılardan, kültürel bulaşıklardan arınarak düşünmeli, salt akla, mantığa dayanmalı. Bunun yukarılarla ne ilgisi olduğunu hiç anlamadım...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Vicdan var silah kullanarak rahatlar, vicdan var topluma bilinç taşımakla rahatlar. Vicdanlar bilinçten, bilgiden soyut değildir. Onu yöneten de kişinin bilinç seviyesidir.

 

Törecilerin vicdanı da sevgilisine kaçan kızı ırmağa atarak, katliam yaparak rahatlıyor. Tekrarlıyorum "yanlışlara yanlışlarla, katliamlara katliamlara çözüm bulmaya çalışmak yanlıştır, ilkelliktir.

 

Arkadaşlar neden hep intikamı konuşurlar da, suç failin nasıl ve ne sebeple o şekilde yapılandığını irdelemezler?

 

Gugukcuk Hariç:

Efendim, elbette idam cezalık suçların işlenmemesi için gereken ortam sağlanmalı, vicdani bilinç yükseltilmeli, bunun için her türlü çalışma yapılmalıdır.

 

Fakat, Şeriatın uygulanabilmesinin toplumun tamamen İslami ahlaka, kurallara bağlı olmasıyla mümkün olabileceğini söyleyenlerin dediği gibi bir sonuç çıkabilir bu yazdıklarınızdan. Yani, herkes zekatını verirse ancak el kesme cezası verilebilir, yoksa bu ceza haksızlık olur gibi.

 

Eğer, bu gibi suçların yeşerebileceği ortam yok edilirse, yalnızca genetik faktörler sebebiyle yine suça eğilimli kişiler var olacaktır, onlar için de idam olabilir gibi bir sonuca erişiriz.

 

Oysa, idam cezasının ana amacı suçluyu toplumdan uzak tutmak, ortadan kaldırmaksa, ağırlaştırılmış müebbet hapis de aynı işlevi görür ve daha önce dediğim gibi idamdan çok daha ağır bir cezadır. Tabii, herhangi bir affı söz konusu etmiyorum bile. Islah olsa da olmasa da ömrünün sonuna kadar içerde kalmalıdır, tahammüden, bilerek, isteyerek bir cinayet işleyen katil. Bu intikam değil, olsa olsa idam cezalık suçların işlenmemesi için sağlanan uygun ortamın bozulmaması yönünde bir tedbir olur.

 

 

 

Saygılar sunarım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.