Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Av Mevsimi


S&S

Önerilen İletiler

Vasat bir film; Av Mevsimi…

Av Mevsimi filmi 2010’un son ayında vizyona girdi. Vizyondaki filmler arasında yerini alan Av Mevsimi izleyicisine istenileni verebildi? Türk sinemasına bir artık kattı mı? Yoksa var olan ritüellerden devam mı etti? Bu yazımda kısaca Av Mevsimi filminden bahsedeceğim.

 

***

Olmadı Cem!

Senaryosundaki rol alan kişilere baktığımızda isim yapmış ve kendilerini alanlarında kanıtlamış Şener Şen, Cem Yılmaz, Çetin Tekindor, ve Okan Yalabık gibi oyuncuları görüyoruz. Oyuncular arasında daha önceden Gora, Arog gibi komedi türünde olan filmlerin senaristliğini ve başrol oyunculuğu üstlenen aynı zamanda komedyen olan Stand-up yapan Cem Yılmaz’ın oyunculuğu göze çarpıyor. Ama nasıl çarpıyor? İnsanın gözünün tırmalıyor. Filmde sırıtan tek karakter kim desek ortak isim Cem Yılmaz olurdu büyük bir ihtimalle. Bunun neden böyle olduğunu gelince göz aşinalığından yâda onu hem komedi türü yapımlarda gördüğümüz için polisiye kurgulu olan bir filmde göremiyoruz. Sinema tabiri ile yüzü eskimiş.

 

***

 

Tanıdık sahneler

Av mevsimi filmi sadece Cem Yılmaz’ın sırıtan oyunculuğu ile akılda kalmıyor. Bir ceset parçasından hareket ederek. Bazı isimlerin üzerinde çevrilmesi polisiye bir filmde olması gereken midir? Evet. İzlediğim kadarıyla filme çoğu sahneler 3. Sınıf Amerikan filmlerini andırıyor. Kopya çekilmiş ama aslına uygun değil! Senaryo bakımında bakıldığın ise öyle çığır açacak bir özellik göremiyorum. Şuanda televizyonlarda tekrarı her gün yayınlana polisiye dizilerden bir farkı yok. Hatta o haftalık tüketilen polisiye dizilerin senaryosu dizi-film karşılaştırmasında daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Filmin sonuna gelmeden katilin kim olduğunu anlaşılıyor. Buda bir polisiye filmde olması gereken şüpheci ve izleyiciyi heyecana, kuşkuya sevk etmesini engelliyor.

 

***

 

Film sahnesi mi? Reklam çekimi mi?

Filmin gidişatı ve işleyişinde göze çarpan bir diğer unsurlar ise dil kavramı, dil konusu ülkemizi hassas olduğu bir konudur. Her dönemde önemini kaybetmeden üstüne oynanabilecek halkı kolay etkileyebilecek bir faktördür. Film ilk 15 dakikasında olan kahvehanede emekli olan bir amirin son gecesinde eğlenenlerin Lazca şarkı söylemesi ve herkesin şarkıya eşlik etmesi akıllara teşkilata girenlerin hepsi Lazca biliyor mu? Yoksa cinayet masasındakilerin hepsi Laz mı? Gibi soruları akıllara getiriliyor. Lazca şarkıların söylendiği ve içkilerin içildiği kaşıklar ile melodi yapıldığı sahne bize ramazan ayında kola reklamlarıyla olan benzerliği de dikkatlerden kaçmıyor.

 

Son söz; Nasıl bir film sorusuna herkesin gidip izlemesi gerektiğini söyleyemeyeceğim. Önerilecek film var. Önerilmeyecek bir var. Bu film sadece oyuncuları ile isim yapar. Son zamanlarda film sektörünün hareketli olması çok filmin çekilmesi, vizyona girmesi sektörün iyiye gittiğini göstermez. Bunu en iyi Av Mevsimi’nde anlıyoruz.

 

S&S

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 ay sonra...

Bence vasat diyerek bu filme biraz haksızlık ediyormuşsunuz gibime geldi.

 

Türk sinemasında polisiye çok karşılaştığımız bir tür değil bu nedenle bence sinemamızın eksik bir yanını tamamlamıştı ama bir dram olarak değerlendirildiğinde polisiyeden daha başarılı bir iş çıkardığı ortada... İzletiyor da kendisini...

Sıkıcı değil, hoş bir havası var sizi içine alıp sarıp sarmalıyor...

Yani sıcacık bir film işte, izleyin birşey kaybetmezsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.