Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

‘Benim Adım Rachel Corrie...


DİPNOT

Önerilen İletiler

benimadmrachelcorrie.jpg

Benim Adım Rachel Corrie... ‘Nefes alma hakkına saldırı’

 

Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını önlemeye çalışırken bir İsrail buldozeri altında can veren Rachel Corrie’nin yaşamını konu alan oyun, İstanbul’dan sonra tüm Türkiye’yi dolaşacak. Corrie’nin yaşadıkları üstüne bir de belgesel hazırlanıyor.

Rachel Corrie, 2003’te üniversite öğrencisiyken, Uluslararası Dayanışma Hareketi’ne (International Solidarity Movement) katılmış ve barış gönüllüsü olarak Filistin’e gitmişti. 16 Mart 2003’te Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını, şiddete başvurmadan engellemeye çalışırken bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek can verdi. Yaşananların ardından, 2006’da, Rachel Corrie’nin hayatı, İngiliz aktör Alan Rickman ile The Guardian gazetesi editörü Katharine Viner tarafindan derlenerek bir tiyatro oyunu haline getirildi ve aynı yıl ilk kez Londra Playhouse Theatre’da sahnelendi.

Benim Adım Rachel Corrie” adlı oyunun Türkiye galası, geçen günlerde Muammer Karaca Tiyatrosu’nda yapıldı. Rachel’ın annesi Cindy ve babası Craigin de katıldığı galanın hemen ardından konuştuğumuz oyunun yönetmeni Turgay Kantürk, vermek istediği mesajın net bir şekilde anlaşılmasını istiyor: İsrail-Filistin meselesi bugün belli bir kesimin meselesi gibi görünse de işin aslı öyle değil. Sol gelenekten insanların, eskisi gibi, bu meseleye sahip çıkmasını açıkça talep ediyorum.

Yaşananları “nefes alma hakkına saldırı olarak değerlendiriyor Kantürk, “Hiç bombaya maruz kalmadım. Ama kurşunlar geçti sağımdan solumdan. Bekçi düdükleri, polis copları ve asker postallarıyla büyüdümdiyor. Dünyanın tüm sabahlarında kanlı oyunlara dur demek isteyen çocuklardık hepimiz; ama sadece bazılarımız nefes almaya devam edebildi, büyüyebildi. Çoğu susturuldu. Nefes alma hakkı elinden alındı bu güzel çocukların; Rachel da onlardan biriydi kuşkusuz.

 

O günlere saygı duruşu

Ben taraflığımı ve tavrımı bu oyunu sahneye koyarak göstermiş oldum. Bu oyunu kabul etmemin, o günlerin anısına bir saygı duruşu olduğunu düşünüyorum” diyen Kantürk, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“‘Benim Adım Rachel Corrie’, aslında bir serüven... Amerikalı bir genç kızın tüketim toplumundan, o toplumdaki ilişkilerden sıkılıp, aşk acısı çekip, sanatçı olma isteğiyle yola çıktığı bir serüven. Bu serüven onu başka topraklara, başka insanlara, başka dünya özlemlerine, hatta ölüme kadar götürüyor.

Oyun, aslından Türkçeye çeviren Setenay Yenerin tek kişilik performansıyla sahneleniyor ki, Kantürk’e göre burada oyuncunun kendini Rachel’la ne kadar özdeşleştirdiğini görebiliyorsunuz: “Setenay bu deneyimiyle bir sahne aktivisti olmaya aday...

İsrail de aralarında olmak üzere toplam 23 ülkede sahnelenen oyun, Rachel Corrie’nin günlüklerinden, e-postalarından, yazdığı şiirler, öykü parçacıkları, ailesi ve çevresi ile yapılan görüşmelerden derlenmiş. Corrie’nin hayatını anlatan bu oyun, İstanbul’dan sonra tüm Türkiye’yi gezecek. Bunun dışında Corrie ve yaşadıkları üzerine bir belgesel de önümüzdeki günlerde gösterime girecek...

Dipnot / Kaynak: ...

 

Meltem Yılmaz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.