Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ölümü çocuğa kim anlatmalı?


Radya

Önerilen İletiler

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fevziye Toros, ölümün her birey için ciddi ruhsal sıkıntılara neden olabileceğini, ancak çocuklar söz konusu olduğunda bu durumun yansıtılış biçiminde daha dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Ölümün yanlış kişi tarafından veya uygun olmayan ifadelerle anlatılması halinde çocukların ruhsal sorunlar yaşayabileceğini vurgulayan Toros, ''Bu nedenle son derece hassas olunmalı. Ölüm kavramı doğru zaman ve şekilde anlatılmazsa çocuklarda aileye güven kaybı yaşayabileceğini unutmamalıyız'' dedi.

 

Ölüm kavramının 8-10 yaşlarından itibaren ''geri dönüşü olmayan bir olay'' olarak algılanmaya başlandığını ifade eden Toros, ''Bu yaş grubundan daha küçük yaştaki çocuklara, ölümün kendi hataları olmadığının anlatılması gerekir. Ölümü, çocuğa, ebeveyn ya da güvenilen kişi söylemeli. Böylelikle yaşanacak üzüntünün şiddetini azaltmak mümkün olabilir'' diye konuştu.

''BİR GÜN GELECEKLER' DİYE OYALAMAYIN''

Toros, çocukların, ''Bir gün gelecekler'' diye kesinlikle oyalanmaması gerektiğini söyledi ve ekledi:

 

 

''Ölüm, çocuğa, somut örneklerle açıklanmalı. Mesela, çocuğun çevresindeki herhangi bir hayvanın ölümünde veya benzer şekilde bir haber görüldüğünde bu kavramın geri dönüşsüz olduğu vurgulanabilir.

 

Bu açıklama üçüncü şahıs tarafından değil çocuğun güvendiği kişi tarafından yapılmalı. Doktor bile olsa üçüncü kişinin işe karışması güvensizlik yaratır. Bu da ebeveyn ile çocuk arasında dönüşü olmayan iletişim kopukluğu oluşumunu tetikler. Bu gibi durumlarda, aileler çocuklarını gerçeklerle yüzleştirmek zorundadır.''

 

 

 

 

ntvmsnbc

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Özellikle oğlum bu konuda bana çok zor anlar yaşatıyor.Aslında yaşatıyor (du) desem daha doğru çünkü eve ilk aldığımız yavru kedi ölüp onun bahçeye birlikte gömmemizden sonra daha az sormaya başladı.Bir çocuk için kabullenmesi çok zor belki ama yalanlarla avutmak ileride daha büyük travmalara yol açar bencede...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.