Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

GÜNEŞ TE PATLAMA


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

11/11/2010 - Güneşte patlama

Güneş patlamasının manyetik etkisi dünyaya ulaşmaya başladı. Elektronik araçlar olduğu kadar insan sağlığı da risk altında.

 

Baş ağrısı, sinir bozukluğu ve kalp ritm bozukluğu görülebilir.

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, 6 Kasım'da güneşte meydana gelen patlamanın etkilerinin dünyaya ulaşmaya başladığını söyledi.

 

Güneş'in manyetik etkinliğinin zaman içinde hızla artığına ve yapısından kaynaklanan bir manyetik alan oluşumu bulunduğuna dikkat çeken Demircan, bunun elektrik üreten dinamolardaki gibi işlediğini ifade ediyor. Buna göre elektronların yönlendirilmesi halinde bir elektrik akımı oluşuyor ve güçlü olan bu akım da manyetik bir alan meydana getiriyor. Prof. Dr. Demircan, "Manyetik alan güneşin belirli bölgelerinde yoğunlaşabiliyor. Bu yoğunlaşan alan yüzeye çıkmasıyla birlikte, yüzeydeki kapalı manyetik ilmekler içinde plazma birikiyor ve zaman zaman patlıyor. Milyar ton düzeyinde biriken plazmanın yol açtığı patlamalar aşağı yukarı ayda bir gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

 

6 Kasım'da Güneş'te meydana gelen patlamanın etkisinin bu günlerde dünyaya ulaştığını ifade eden Demircan, "Bundan özellikle kuzey enlemleri etkileniyor. Sıcak plazma atom çekirdeklerinden oluşuyor ve doğrudan dünyanın atmosferini deforme ediyor, bozuyor, kompozisyonunu değiştiriyor. Dolayısıyla atmosferdeki bu dinamik olaylardan, meteorolojik olaylar da etkileniyor. Radyasyon ve kozmik ışınım denilen parçacıkların dünyaya ulaştığında bundan elektromanyetik iletişim sistemleri de negatif yönde etkilenmekte. Güneşin bu manyetik etkinliğinde sürekli bir artış var. Güneşte 6 yıl içinde büyük bir patlama bekleniyor. Böylesi durumlarda, uydularla haberleşmeler kopuyor ve hatta uydular kaybedilebiliyor, bir süre iletişim kurulamıyor. Tabi bu çok güçlü olursa dünyadaki elektronik aletlerinde de susması, çalışamaz hale gelmesi endişesi var. Muhtemelen 6 yıl sonra yeniden bir yavaşlama olacak.'

 

Kalp hastaları dikkat

 

Rusya’daki “Moskovski Komsomolets” Gazetesi’nin Rus bilim kuruluşlarına dayanarak verdiği haberine göre Güneş’in yarattığı manyetik fırtına son yılların en şiddetlisi olacak.

 

Kalbe dikkat

 

Özellikle hassas elektronik cihazlarla kalbinden rahatsız olan insanların olumsuz etkileneceği uyarısı yapılan haberde, “Gezegenimizin manyetik alanı Güneş’ten bize ulaşacak dalgalarla büyük çalkantı geçireceği için insanların reflekslerinde bozukluklar gözlenebilir. Uykulu hal, acil durumlarda yeterince süratli karar verememe, sinir sistemi bozuklukları ve baş ağrısının yanı sıra kalp hastalarında kriz durumları da ortaya çıkabilir” dendi.

 

“M” derecesinde

 

Hassas elektronik cihaz ve araçların başında güneşin yarattığı son manyetik fırtınadan en çok dünya yörüngesinde yer alan uydularla sefere çıkan uçakların etkilenebileceği uyarısına da yer verildi. Bilim adamları, “Protuberan” adını verdikleri patlamaları dünyadaki depremler gibi ölçüyor. A, B, C, M ve X beş kademeli ölçeğe göre geçtiğimiz cumartesi Güneş’te meydana gelen patlamaya “M” derecesinde

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.