Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

OHA: Türkiye'den çıkan acil estetik yardım konvoyu İran'a binlerce grafik tasarımcı ulaştırdı


mengutuncbilen

Önerilen İletiler

iran+1.jpg

Üstte: İran'daki estetik felaketin korkunç boyutlarını tüm zevksizliğiyle gözler önüne seren Ahmedinecad'ın göreve başlama töreni (2009)

 

TAHRAN - Bölgesel ve küresel emellerine rağmen İran'ın resmi tören ve merasimlerinde dünyayı şok eden son derece basit, zevksiz, gülünç ve herhangi bir estetik anlayışından yoksun grafik tasarım anlayışı, İran rejiminin en büyük hayranı ve destekçisi olan AKP hükümetini harekete geçirdi. Başbakan Erdoğan'ın emriyle İHH İnsani Yardım Vakfı İran'ın bu estetik felaketle başa çıkmasına yardım etmek ve acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir konvoy dolusu binlerce grafik tasarımcıyı Tahran'a dün öğle saatlerinde ulaştırdı.

 

"Durumun mühimmiyetini biliyorduk, ama vardığımızda karşılaştığımız manzaranın bu kadar feci olabileceğini beklemiyorduk," dedi İHH yardım konvoyunda giden Acil Grafik Tasarım Yardım Ekibi mensuplarından Sedef Yurdakul. "Tırdan inince ilk gördüklerimiz şey pembe, mavi ve yeşil plastik çiçeklerin ortasında biri Türk bayraklı bir elin diğeri İran bayraklı bir eli sıkarken etrafından altın ve gümüş renkli güneş ışıklarının yıldızlara doğru saçılması ve o ışıkların arasında uçan beyaz bir güvercin... Aman Tanrım, durumun vehametini biliyorduk ama bu kadarını... bu kadar... pardon devam edemiycem."

 

Karşılaştıkları estetik felaketin etkisinde kimi tasarımcı fenalık geçirirken, bazılarının kustuğu, hatta sinir krizi geçirip tırlardan inmek istemediği görüldü. Ortalığın sakinleşmesiyle Acil Grafik Tasarım Yardım Ekibi İran Cumhurbaşkanlığı Sarayına yarınki yapılacak İslam Devrimi Yıldönümü merasim hazırlıklarına Apple Macbook Pro bilgisayarlarıyla beraber İllustrator programları açık ve hazır halde yola koyuldular.

 

Fakat saraya vardıklarında karşılaştıkları felaketin boyutlarının farkına daha yeni yeni varan grafik tasarımcıları, Devrim Muhafızlarının önceden hazırladıkları dekorasyon ve grafik sunumların zaten yerinde olduğunu ve artık durumu kurtarmanın neredeyse imkansız olduğunu anlayarak derin bir üzüntü ve çaresizliğe kapıldı.

 

"Geç kalmışız," dedi acil müdahale ekip üyelerinden grafik tasarımcı Hakan Karadeniz, bilgisayarını Shut Down moduna geçirerek. "Belli ki Photoshop'tan çat pat anlayan biri tarafından birbirleriyle alelade montajlanmış bayraklar, Humeyni ve Hamaney resimleri, bulutlarla kaynaşan halk imajları, hatta anladığımız kadarıyla bir halı deseni bile girmiş işin içine... Arapça'dan pek anlamamamıza rağmen kullandıkları bold ve katı yazı fontu bile feci... Burayı nasıl kurtarabileceğimizi bilmiyorum. Allah'ım."

 

Gözlerine yaşlar gelen genç tasarımcı ümitsizce etrafına bakındı ve çaresiz bir ifadeyle sigara yaktı.

 

"Heryerde gül var... bu gülleri temizlemek yıllar sürer."

 

iran+2.jpg

Üstte: Genç Türk tasarımcıların karşılaştıkları manzaraların temizlenip kurtarılmasının neredeyse imkansız olduğu düşünülüyor

 

(OHA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.