Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Olta Haber Ajans: Soylu sınıfı bulunmamasına rağmen Türkiye Avrupa'dan fazla prensese sahip


mengutuncbilen

Önerilen İletiler

Yanda: Türkiye'de soylu bulunmamasına rağmen prenses sayısının yüz binlerle ifade edilmesi şaşkınlık yarattı

İSTANBUL - EAPS Avrupa Nüfus Araştırmaları Enstitüsü'nün yayınladığı son raporunda tarihi boyunca aristokrasi veya kraliyet gibi herhangi bir soylu sınıfı bulunmamasına rağmen Türkiye'nin yüzyıllarca aristokratik sınıfları ve kraliyet aileleri bulunan Avrupa ülkelerinden çok daha fazla prenses'e sahip olduğu ortaya çıktı.

 

"Avrupa kıtasının neredeyse tümü bin yıldan fazladır belirgin bir kraliyet sistemiyle yönetilip toprak ve ünvan sahibi bir aristokratik zümre barındırmıştır," dedi EAPS Konsey Başkanı François Héran. "Oysa Osmanlı zamanında padişah ve vezirlerin bile kul ve devşirme asıllı olduklarını düşünür ve sultan dışında soya bağlı herhangi bir toprak sahibi zümrenin hiçbir zaman oluşmadığını göz önünde bulundurursak, günümüz Türkiye'sinde bu kadar prenses görmemiz gerçekten garip bir durum."

 

Prenseslerin soylu herhangi bir geçmişleri bulunmamasına ve ünvan sahibi olmamalarına rağmen yine de hareket ve davranışlarıyla kendilerini soyluymuş gibi göstermeye çalıştıklarını belirten Héran, mütevazi tarzlarıyla soyluluklarını gizleyen Avrupalıların aksine Türkiye'deki prenseslerin basbayağı prenses gibi ortalarda gezindikleri için gayet rahat bir şekilde tespit edilebildiklerini sözlerine ekledi.

 

"Bir kere prensesler her zaman belli ve değişmez yerlerde bulunurlar ve o yerlere giderseniz onları rahatça görbilirsiniz. Bunlar Abdi İpekçi Caddesi, solaryumlar, Bebek-Lucca, Mars gym, yoga ve pilates merkezleri, isminin sonunda Brasserie diyen yerler, Boğaz'da herhangi bir gece kulübü, Kemer Country ve Kanyon gibi yerlerdir. Tabii mevsimine göre değişiyor, yazın Alaçatı veya Bodrum'a göç ederler, kışın Uludağ veya Courcheval'e."

 

Prenseslerin bulundukları yerler dışında ayrıca belli başlı bazı davranış biçimleri de olduğunu söyleyen Héran, bunlardan bir kaçını sıraladı.

 

"Mesela genelde burunlarından konuşurlar ve solaryum turuncusu garip bir renkleri de olabilir. Gözlerini hiçbir zaman göremezsiniz, her zaman güneş gözlüğü takarlar. Bir de çok fazla makyaj kullanırlar. Ayrıca en önemli ayrıcalıkları kendi tanıdık çevreleri dışında hiçbirşeyi ve hiçbir kimseyi beğenmemeleri ve bildiklerinin dışında hiçbir değişikliğe veya farklılığa açık olmamaları. Kendileriyle aynı sosyal-ekonomik düzeyden olmayanları aşağılarlar, teni beyaz olmayanı küçümserler, ve genelde tüm kainatın kendi eksenleri etrafında döndüğünü sanırlar. İlginç ek bir özellikleri de zenginliği soylulukla karıştırmalarıdır, yani aslında bir nevi plütokrasi prensesidirler."

 

EAPS raporunu inceleyen sosyologlar, aslında yeni bulguların çok da şaşırtıcı olmadığını belirttiler.

 

"Hiç de garip bir durum değil," dedi ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Gürdal Büken. "Soylu olmayanlar kendilerini soylu göstermeye en meraklı insandırlar. Hele birde kendilerini başkalarından ayrıştıracak zengin ve gelişmiş kişisel vasıfları da olmazsa, o zaman ancak sahip oldukları şeyleri yüceltip başkalarını mümkün olduğunca aşağılayıp küçümsüyerek kendilerinin soylu olduklarını millete yedirmeye çalışırlar. Aslında Türkiye'de gerçek bir soylu sınıfı olsaydı çok daha az prensesimiz olurdu."

 

EAPS bir sonraki araştırma çalışmasının Avrupa'daki gerçek prenslerle Türkiye'de prens diye gezinenler arasındaki sayısal ve niteliksel karşılaştırma üzerine dayalı olacağını belirtti.

 

(OHA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.