Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Olta Haber Ajans: "Türk Tarih Kurumu'nun itirafı: 'Çanakkale aslında bal gibi geçilmiş'"


mengutuncbilen

Önerilen İletiler

Yanda: Çanakkale'yi geçip İstanbul'u işgal eden İtilaf Kuvvetlerinin Haydarpaşa'daki resmi geçit töreni

ANKARA - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci'nin Hürriyet gazetesi tarih yazarı Murat Bardakçı'yla yaptığı bir röportajda, 90 küsur yıldır bildiğimizin aksine aslında Çanakkale'nin geçildiğini itiraf etti.

 

"Neredeyse bir asırdır 'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!' nutukları attığımız için birşey demek istemedik, hani kimseyi kırmayalım diye," dedi Birinci. "Ama yani tarih kitaplarında Çanakkale zaferinin ardından üç sene sonra 13 Kasım 1918'de 55 gemili bir İtilaf Kuvvetleri donanmasının İstanbul'u işgal ettiğini okuyoruz. Afedersiniz ama, bunların şimdiye kadar nereden geçtiğini sanıyorduk?"

 

Her sene 18 Mart'taki Çanakkale Deniz Zaferi kutlamalarındaki "Çanakkale Geçilmez!" sloganlarının aslında tarihsel bir yanılgıya dayalı olduğunu söyleyen Birinci, devlet politikasına zıt düşmemek için TTK'nın şimdiye kadar sesini çıkarmadığını sözlerine ekledi.

 

"Devlet tarih kurumu olduğumuz için tabii apaçık ortada olan bir gerçeğin aksini söylemek zorunda kalmamız gerekiyordu. Ama milliyetçi sloganlara bağlı çarpıtılmış tarihimiz artık sınıflarda çelişkiye yol açıyordu. Mesela birçok tarih hocamızın anlattığına göre öğrencilerin 'Hocam, Çanakkale geçilmez ise İstanbul 1918'de nasıl işgal edildi?' sorusuna 'O sayılmaz, o Osmanlılar Mondros Mütarekesini imzalayıp teslim olduktan sonra oldu' diye cevaplamak zorunda kalıyor. Ama aynı öğrencilere 'Türkler asla teslim olmaz!' sloganı da öğretildiği için bir sonraki soru da haliyle 'Türkler niye teslim oldu?' sorusu oluyor, ve böyle bir çelişkiler zincirlemesine yol açıyor. İşte artık bu yüzden gerçek olmasını istediğimiz tarihi değil, gerçek tarihi anlatmak istiyoruz."

 

Birinci ayrıca Çanakkale'nin sadece bir kere değil, bir kaç kere geçildiğini belirtti.

 

"13 Aralık 1914'de İngiliz denizaltısı HMS B11 Çanakkale'yi geçip Marmara Denizi'nde Mesudiye gemisini batırıp çıktı. 25 Nisan 1915'de Avustralya denizaltısı HMAS AE2 Çanakkale'yi geçip bir kruvazer batırdı. 27 Nisan 1915'de Avustralya denizaltısı HMAS E14 Çanakkale'yi geçip üç hafta boyunca Marmara Denizi'nde dolaşıp gemi batırdı. İngiliz denizaltısı E11 Çanakkale'yi geçip Barbaros Hayrettin dahil on bir gemi batırdı. 13 Kasım 1918'de işgal kuvvetlerine ait 55 savaş gemisi Çanakkale'yi geçip İstanbul'u işgal etti. Lafın kısası, Çanakkale bayağı bir geçilmiş."

 

Röportaj sonunda Murat Bardakçı'nın "TTK olarak resmi kutlamalarda kullanılmak üzere 'Çanakkale Geçilmez!' sloganına tarihi gerçeklerle bağdaşan alternatif bir slogan teklif etmeyi düşünüyormusunuz?" sorusunu Birinci biraz düşündükten sonra yanıtladı.

 

"Mesela 'Çanakkale Arada Sırada Geçildi!' diyebiliriz, ama aynı etkiye sahip olur mu bilemem."

 

(OHA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.