Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tarot'un Kökeni


Önerilen İletiler

Tarot'un Kökeni

 

Teorilerin birincisi, Tarot'u eski Mısır'a bağlıyor. Buna göre,Arkana Majör ya da Büyük Sırlar denen 22 kartlık ana deste, HermesTrismegistus tarafından yapılmıştır. Hermes, söylentilere göre, Firavun Osiris'in yaveri ve başdanışmanıdır. Tarot ise, onun yazdığı yeryüzününilk kitabının bir örneğidir. Bu yaklaşımın sahibi olan Fransız yazar ve araştırmacı Antoine Court de Cebelin, Kadim Dünya adlı kitabında böylediyordu. Yine Gebelin, Tarot'un eski Mısır Tanrısı Toth'un bilgi kitabı olduğunu söylüyor . Tarot imajları, gerçek bilgeliğinve dünyanın eski okült güçlerinin sembolize edilmiş anahtarlarıdırlar.

 

İkinci teoriye göre Tarot, Çin kökenlidir. Bunun en önemli desteği M.S.618-908 yılları arasında, Çin'de Tang Hanedanı döneminde kullanılankâğıt paralardır. Bu paraların üzerlerinde de Tarot sembolleribulunuyordu. Son kurama göre ise Tarot, Hint kökenlidir. Daha doğrusu,Hint çingenelerinden çıkmıştır. Çingenelerin kökeni, Sanskritlere bağlanıyor.

 

Sanskritçe'de ise, iskambil destesine Taru deniyor.Öyleyse, bu kurama göre Tarot, Hint çingenelerinden dünyaya yayılmıştır, denebilir. Bir diğer Tarot uzmanı olan Paul Poster Case'inteorisi daha farklı. Case, Yüzyılların Bilgeliğini Açıklayan Anahtaradlı kitabında, 78 kartlık Tarot destesinin, 1200 yıllarındayapıldığını yazıyor. Buna göre Tarot, birçok ulusa mensup bir bilgelergrubu tarafından yapılmıştır. Amaç, çok farklıdır.

 

Tarot sözcüğünün kökeni

 

Araştırmacı Gebelin, Tarot kelimesinin, Mısır Tanrısı Toth'tantürediğini savunurken, başka araştırmacılardan da destek alıyor.İddialara göre, eski Mısır dilinde Taroş kelimesi krallık demektir.Kelime buradan türemiştir.

 

Bazılarına göre ise, Tarot kelimesi, Latince Rota (tekerlek) kelimesinden kaynaklanıyor. Bir diğer yaklaşıma göre ise, kelime İbrani'cedir. Yani, Tarot'un, gizemciliğin bir kolu olan İbrani kökenli Kabala öğretisi ile ilişkisi vardır. Çünkü, İbranicedeTorah kelimesi, kanun anlamındadır.1400'lü yıllarda Avrupa'da,desteye, Tarocchi deniyordu. Aynı kelime, daha sonraları Fransızca olarak Tarot haline dönüştü.

 

Bütün bunların sonucunda ise, ortaya bugün de kullanılan Tarot sözcüğü çıktı. Tüm bu çalışmalara rağmen,Tarot kelimesinin kesin olarak anlamı ve kökeni hâlâ ortaya çıkmış değil.Tarot'la ilgili tarihi kayıtlar, çok eskilere dayanıyor. Ortaçağ dönemlerinde, bu tür gizem çalışmalarının hepsi büyücülük olarak nitelendirildiğinden, Tarot'la uğraşanlar olayı başka yönlere çekmek amacıyla, kartlarda değişiklikler yaptılar. Birçok yerde, Tarot, biroyun desteği haline getirildi.

 

Gerçekte, halen kullanılan iskambil desteleri, Tarot destesinin, Arkana Minör, yani Küçük Sırlar bölümünün değişiminden ortaya çıktılar. Büyük Sırlar denen ana kısım iskambil destelerine alınmadı ama bu ana kısmın, O no'lu kartı olan Deli, Joker adı altında iskambil destelerine girmeyi başardı.Daha dailginci, iskambil fallarının kökeninin Tarot olmasıdır. Tarihi kayıtlara bakılırsa, 1275 yılında, Almanya-Ausburg'da belediye kayıtlarında Tarot'un bir oyun olduğunun kaydı bulunuyor.

1377'deBrefeld-Isviçre'de, kentin Alman rahibi tarafından hazırlanan birkitapta Tarot oyunundan söz ediliyor. 1387'de Almanya Regensburg'daTarot kartları ilk kez kilise tarafından aforoz edildiler. 1392 yılına ait bir kayıtta, Fransa Kralı VI. Charles'ın hazinesinden üç deste elyapması Tarot kartına ödeme yapılması emri gözüküyor. Bunlar, Tarot'la ilgili en eski kayıtlar olarak gözüküyorlar.

 

Okültizm ve Tarot ilişkisi

 

Tarot ve Okültizm iç içe girmiş iki kelimedirler. Okültizmin Türkçe karşılığı tam olarak bulunmuyor. Yaklaşık olarak, gizli bilimler anlamındadır ve bir genelleme yapılacak olursa astroloji, simya, büyü ve ispritizmayı kapsar. Tarot, yüzyıllardır okültistler tarafından ele alındı, bazıları kartları değiştirerek yeni desteler yaptılar.

 

Kartların eski Mısır'dan kaynaklandıkları kabul edilecek olursa, okült bilgilerin sembolik öğretisi, kartların çizimi ile başlar. Kartlarda,sürekli olarak yaşamı meydana getiren 4 ana unsur kullanılır. Bunlar,toprak, hava, ateş ve sudur. Ayrıca simyaya ve astrolojiye ait semboller, tüm Tarot kartlarında kendilerini gösterirler.

Simya ve astroloji, okültizmin maji ile beraber üç ana koludur. Bazı okültistlere göre Tarot, İbranilerin gizli öğretisi Kabala ile ilişkilidir. Oysa, Kabala, sanıldığı gibi İbranilere ait bir öğreti olmayabilir. Kökeni çok daha eskilere dayanmaktadır.

 

İbranilerin bu bilgileri sıkı, sıkı saklamaları, kuşaktan kuşağa gerekli gördüklerikişilere aktarmaları bu düşünceyi getiriyor. Oysa, gerçekte Kabala' nın gerçek kökeni bilinmiyor. Tarot'la ilişkisi kesin olan Kabala,köken olarak karanlıkta kaldığına göre, konunun derinine yine inilemiyor.Astrolojik bağıntı Tarot kartları, astroloji ile yakın ilişkilidirler.Kartların astrolojik kökenleri vardır.

Örnek vermek gerekirse Arkana Majör ya da Büyük Sırlar destesi incelenebilir:

 

0. Deli - Hava Gurubu

1. Sihirbaz - Merkür

2. Baş Rahibe - Ay

3. İmparatoriçe - Venüs

4. İmparator - Koç Burcu

5. Papa - Boğa Burcu

6. Âşıklar - İkizler Burcu

7. Araba - Yengeç Burcu

8. Kuvvet - Aslan Burcu

9. Hermit (Münzevi) - Başak Burcu

10. Şans çemberi - Jüpiter

11. Adalet - Terazi Burcu

12. Asılmış Adam - Su Gurubu

13. Ölüm - Akrep Burcu

14. Ölçülülük - Yay Burcu

15. Şeytan - Oğlak Burcu

16. Kule - Mars

17. Yıldız - Kova Burcu

18. Ay - Balık Burcu

19. Güneş

20. Yargılama - Ateş Gurubu

21. Dünya - Satürn

 

Bu çalışmanın kökeni, 19. yüzyıl araştırmacısı, okültist Eliphas Levi'dir. Levi, yukarıdaki 22 Arkana Majör kartını, İbrani alfabesinin her birine bağlıyordu. Arkanalardaki 4 ana elemanın, yani hava, ateş,toprak ve suyun ilişkilerini de ortaya attı. Ama gerçekte,Tarot desteği ile, astroloji arasında kesin ilişkiyi, 1887'de İngiltere'de kurulan Golden Dawn (Altın Şafak) örgütü kurdu. Bu gizem kuruluşu, Tarot'a çok büyük önem veriyordu. Golden Dawn örgütünün, Tarot konusunu ele alması,gerçekte son derece okültist bir yaklaşımdır. Oysa Tarot, çok dahabaşka yönlerden ele alınabilir.

 

İmajinasyon çalışmaları

 

İmajinasyon çalışmaları, imajinasyon yeteneği, sezgi gücünün artırılması, para psişik, yani normal üstü yeteneklerin kullanılabilmesidir. Bu yeteneğin geliştirilmesi için önerilen metotlar tekdüze ve zahmetli metotlardır ama, bıkmadan tekrarlanmaları gerekir,imajinasyon çalışması için, aynen meditasyonda olduğu gibi, sakin ve sessiz bir yer gerekir. Yoga oturuşlarından birisi ya da bağdaş kurup oturma tercih edilebilir, ilk aşamalarda, beden kendi kendine telkinlerle gevşetilir. Bunlar, Tüm organlarım gevşiyorlar, tüm bedenim gevşiyor şeklinde telkinlerdir.

 

Tarot kartları enerji yayar

 

Tarot meditasyonu iki amaçla yapılır: Düşünce benlik ile,iç benlik arasında boyuta konsantre olmak ve kartlarla uyum sağlayıp enince detaylara inebilmek. Uzmanlar, içinde çok eski bilgilerin bulunduğu Tarot kartlarının yüksek titreşimli enerjisinden yararlanmak gerektiğini belirtiyorlar. Bu da ancak, kartların tek, tek içine girmekle mümkündür.

 

Meditasyon yönteminde Tarot meditasyonu için kişi, kendi ruhsal yapısına uygun yolu seçer. Yani kişi. tütsüler yakmak, belli bir yeri seçmek veya belli mistik törenler yapmak eğilimindeyse, o yolu seçer.Herkes kendi içinden gelen ortamı seçer. Hafif loş bir ışık, hafif bir müzik parçası, mum yakmak, güzel buhurlar ve belki de özel bir elbise,Tarot meditasyonunu kişinin lehine etkileyen unsurlar olabilirler.

 

Tarot, ruhsal yetenekleri geliştirir Tarot kartlarının imajinatif zenginlikleri ve sembolizması, parapsikolojinin de ilgi alanına giriyor. Yalnız, Tarot'un kehanet yönü, parapsikologları ilgilendirmiyor. Normal düzeyde, bilinçli zihin, alt bilinçle ilişki kuramaz. Bu ilişki, bir kısım paranormal yani normal üstü hallerde mümkündür.

 

Sembolizm, parapsikolojinin çok önem verdiği bir konudur.Çünkü semboller, gizli bir merkeze doğru giden labirent benzeri sayısız aşamalardır. Tarot kartları ile, ilk ciddi ve bilimsel çalışmayı ünlü psikolog Carl Gustav Jung yaptı. Jung, hastaların sorunlarına rüya,vizyon ve halüsinasyon testleri yapıyor ve bu sonuçlara mitoloji vesimya konularını karıştırıyordu.Jung'a göre,parapsişik yönden kartların açılmasında bilinçaltının önemi büyüktür. Tarot açan hassas kişi ile,Tarot açtıran ve gevşeyen kişi arasında telepatik bir bağ vardır. Ama,ortada bir kehanet olayı varsa, o zaman bu irtibat yetersizdir, çünkü geleceğin bilinmesi, telepati alanının içinde değildir.

 

Gizli İlimler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.