Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Halaskâran


Legendary

Önerilen İletiler

Halaskar Zabitan Grubu (Halaskâran)

 

3589.jpg

 

Halaskar zabitan grubu, 1912 seçimlerinin ardından hemen tümü ittihat ve Terakki fırkası yandaşlarından oluşan Meclisi mebusan ve hükümetinin meşru olmadığı, hükümetin düşürülmesi ve seçimlerin yenilenmesi, ordu ve subayların da politikayla uğraşmasının önlenmesi amacıyla istanbul'da kimi subaylarca kurulan cunta (haziran 1912). Kısaca Halas-kâran da denir,

 

ikinci meşrutiyet'in (1908) ilk meclisinde oluşan Hürriyet ve itilaf fırkası çevresinde odaklaşan muhalefeti yok etmek için yapılan ve "sopalı seçim" diye adlandırılan seçimlerden (1912) sonra Arnavutluk'ta başlayan ayaklanma ve bu yöredeki birtakım subayların tıpkı 1908 öncesinde Abdülhamit ll'ye karşı olduğu gibi dağa çıkmalarının ardından,

 

İstanbul'da da Kurmay Binbaşı Gelibolulu Kemal Bey (Şenkıl) başkanlığında bir grup subay

 

 

(Kurmay kolağası Kastamonulu Hilmi,

süvari yarbayı Recep,

deniz binbaşısı ibrahim Aski,

yüzbaşı Kudret, emekli yüzbaşı Tevfik Hamdi Bey [burunsuz Tevfik],

Rasniyol Hüsnü, Hasan Ali, teğmen Salih, kurmay yarbay Yusuf Rasih, binbaşı Saffet beyler) gizli ve yeminli bir örgüt oluşturdular.

 

Muhalefet ileri gelenleri ve Prens Sabahattin Bey'le de ilişki kuran ve destek gören Halaskâran, yayımladıkları ve gazetelerde de yer alan korkutucu bildirileri ile Sait Paşa başkanlığındaki hükümeti önce Meclis'te bilgi verip güvenoyu istemeye, güvenoyu aldıktan 24 saat sonra da çekilmeye zorladı.

 

Kurulacak yeni hükümette, kendilerine destek olacağını vaat eden Nazım Paşa ile Kâmil Paşa'nın görev almasını da sağlayan cunta, Mec-lis'in feshi dışındaki isteklerini gerçekleştirmiş oldu.

 

Ancak bu olayların hemen ardından kurulan Büyük kabine döneminde Balkan Savaşı'nın patlak vermesi, Bal-kanlar'da ağır bir yenilgiye uğranılması, it-tihatçılar'ın Babıâli baskını ile yeniden iktidarı ele almaları ve sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın bir suikasta kurban gitmesi üzerine, muhaliflerle birlikte cunta üyeleri de kovuşturmaya uğradılar. Cuntanın başkanı Gelibolulu Kemal ve Kudret beyler önce Mısır'a, sonra da Arnavutluk'a kaçtılar (1913).

 

Meydan Larousse-cilt 8

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.