Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bitkisel Yağların Dizel Yakıt Özellikleri


Legendary

Önerilen İletiler

Bitkisel Yağların Dizel Yakıt Özellikleri

 

Bitkisel yağlar dizel motorlar için alternatif yakıt olabilirler. Bitkisel yağların dizel yakıtının yaklaşık olarak %90’ı kadar ısıl değeri vardır. Bitkisel yağların viskoziteleri dizel yakıtından 10 kat fazladır. Yüksek viskozite yakıtın iyi parçalanmamasına, yanmanın tamamlanmamasına, enjektörde koklaşmaya ve segman kalıntılarına sebep olur.

 

Viskozite probleminin çözümü için dört yöntem önerilmektedir. Dizel motorlar için yakıt olarak bitkisel yağlar kullanılabilir fakat direkt püskürtmeli motorlarda bazı problemlerden dolayı motorun uzun süre çalışması mümkün değildir. Bitkisel yağları değerlendirmek için bazı değişiklikler yapılarak motor testleri yapılmıştır. Bu çalışmada alternatif dizel yakıtı olarak bitkisel yağların özellikleri ele alınmıştır.

 

1.GİRİŞ

 

Dünyadaki ekonomik gelişmeler ve hızlı nüfus artışı sebebiyle, enerji ihtiyacı giderek artmaktadır. Günümüzde enerji, büyük oranda birincil enerji kaynaklarından elde edilmektedir. Enerji hammaddeleri olarak kabul edilen kömür, petrol, doğal gaz ve uranyum üretimi ve kullanımı, ülkeler itibariyle farklılıklar arz etmektedir. Enerji tüketimi günümüzün gelişen teknolojisine paralel olarak sürekli artmaya devam etmektedir..

 

Ülkeler, dünyadaki birincil enerji maddelerinin hızla azalan kapasiteleri ve artan fiyatları karşısında, özellikle 1970’li yıllarda ortaya çıkan enerji krizlerinden sonra, bu maddelerin dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma zorunluluğu duymuşlardır Gelişmiş ülkelerin mevcut enerji kaynaklarının hızla tükenmesi karşısında yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılması yoğun bir şekilde sürmektedir..

Petrolün önemli bir kısmının motor yakıtı olarak kullanıldığı düşünülürse alternatif motor yakıtları üzerine çalışmaların gerekliliği daha iyi açıklanabilmektedir..

 

Bitkisel yağlar ülkemizde halen yemeklik yağ olarak tüketildiğinden ekiliş ve üretim miktarları bu alana cevap verebilecek düzeydedir.Bitkisel yağların motor yakıtı olarak kullanılabilir duruma gelmesiyle, bu alandaki üretimin artırılma olanağı her an mevcuttur. Pamuk yağının yakıt olarak kullanılması; bir anlamda tekstil için gerekli pamuk üretimi sonucu elde edilen pamuk çekirdeklerinden preslenerek çıkartılan yağın değerlendirilmesidir. Ancak bitkisel yağ üretimi doğrudan yakıt amaçlı da olabilir. Özellikle kanola bitkisinin GAP bölgesinde böyle bir amaca yönelik tarımının yapılması teşvik edilmektedir(GAP -T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı).

 

Bitkisel yağların dizel yakıtı olarak kullanılması petrolde dışa bağımlılığı ve petrol ithalatını bir miktar azaltacak ve ülke tarımına ve ekonomisine katkıda bulunacaktır.

 

2. BİTKİSEL YAĞLARIN ÖZELLİKLERİ

 

Mevcut dizel motorlarında değişiklik yapılmadan kullanılabilecek bitkisel yağ yakıtların belli özelliklere sahip olması gereklidir. Motorin alternatifi bitkisel yağlar;

 

Çevreye zarar vermemelidir.

Üretimi, taşınması, depolanması ve kullanımı tehlikeli olmamalıdır.

Yakıt özellikleri standarda uygun olmalıdır.

Motor karakteristiklerinde sorun oluşmamalıdır.

Basit bir teknoloji ve düşük maliyetle üretilebilmelidir.

Bitkisel yağlar, bazı tarım ürünlerinin meyve, çekirdek ve tohumlarının işlenmesi sonucunda elde edilmektedir. Günümüzde kullanılan dizel motorlarda bitkisel yağların yakıt olarak kullanılması için viskozite, setan sayısı, ısıl değeri, yoğunluğu gibi bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.