Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tamer Başoğlu’nun Eserleri Kibele’de


LOGİSTİCUS

Önerilen İletiler

İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde soyut heykelciliğin duayeni Tamer Başoğlu’nun retrospektif sergisi devam ediyor.

 

 

Türkiye’de çağdaş heykelin öncülerinden Tamer Başoğlu, elli yılı aşan sanat yaşamının gözler önüne serildiği retrospektif sergisiyle İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde... Sergide Başoğlu’nun 30 metre boyundaki anıt heykellerinden 30 santimetrelik rölyeflerine, üretim sürecinin geniş bir özeti sanatseverlerle buluşuyor.

 

Tamer Başoğlu henüz 17 yaşında girdiği Akademi sınavlarında Türk heykelinin en önemli isimlerinden Hadi Bara’nın dikkatini çekti. İkinci sınıftayken Avrupa’da çağdaş sanatın öncü isimlerinden Rudolf Belling'in öğrencisi de olan Başoğlu, Eğitimini Hadi Bara, İlhan Koman ve Zühtü Müridoğlu gibi Türk heykel tarihinin iki ünlü isminin atölyelerinde tamamladı.

 

Başoğlu, 1960 yılında İtalyan hükümeti bursunu kazandığında aklında sadece mermeri şekillendirmek varken daha sonra çağdaş sanatın gerçekleştirilebilmesi için mermerin yanı sıra demir, bakır, döküm gibi diğer malzemeleri öğrenip öğretmeyi de amaç edindi.

 

Yeniliklerin Peşinden Koşan Adam

 

Sanatçılığının yanı sıra hocalığı ile de Türk heykelciliğinin bugün katettiği mesafedeki kilit isimlerden olan Başoğlu, tek bir üslup ya da malzemeye saplanıp kalmamış, sürekli keşif ve yenilik peşinde koşturmuştur. Türkiye’de çağdaş heykelin başladığı dönemde çivi, toplu iğne gibi çok basit nesnelerin bile kısıtlı olduğunu söyleyen Başoğlu, sanatının asıl hedefinin öğrencilerinin önünü açmak olduğunu dile getiriyor.

 

İlk Soyut Atatürk Anıtı

 

Bugün ODTÜ ile özdeşleşen Atatürk ve Devrimleri Anıtı adlı beton çalışması Türkiye'nin ilk soyut anıt heykeli. Başoğlu, bu heykelin ardından Türkiye’nin dört bir yanında 40’a yakın anıt heykelle bir rekora da imza attı.

 

Ege’nin Çakıl Taşlarından, Teröre Kurban Verilen Evlatlara...

 

Başoğlu’nun çok sevdiği Ege’nin çakıl taşlarından, inşaat molozlarından arta kalan kiremit parçalarından çalıştığı rölyefler ise sergide son dönem eserleri arasında yer alıyor.

 

Sanatçı, çevresinde gördüğü acılar, sıkıntılar ve üzüntülerden beslendiğinin altını çizerek Türkiye’nin kanayan yarasına da parmak basıyor. Şehit analarının acıdan kavrulan yürekleri ve sessiz dudakları sergideki kavruk ahşap heykellerden izleyiciye yansıyor.

 

 

Tamer Başoğlu Retrospektif Sergisi 3 Temmuz’a kadar İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde ziyarete açık...

 

Tamer Başoğlu hakkında:

1938 yılında Nazilli’de doğan Tamer Başoğlu, 1954-1960 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu’nun öğrencisi olarak eğitim gördü. Eğitim çalışmalarını 1960 yılında devlet bursuyla gittiği Accademia Belle Arti Roma’da Pericle Fazzini ve 1968 yılında Salzburg Yaz Akademisi’nde Kirschner ve Emilio Vedova ile sürdürdü. 1964 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde başlayan ve halen süren eğitimciliğinde, çok sayıda kişisel sergi açıp karma sergiye katıldı; çok sayıda ödül aldı, çok sayıda kamu yapı ve alan uygulamalarında da bulundu. ODTÜ ile bütünleşen Türkiye’nin ilk soyut Atatürk Anıtı, Tamer Başoğlu’nun eserlerindendir.

Logisticus Dergisi Aktualite

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.