Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Karpuz seçmek bilgi işi!


Radya

Önerilen İletiler

Aşılısı, ithali, yerlisi derken akıllar iyice karıştı. Peki en lezzetlisi hangisi? Doğru bir seçim için nelere dikkat etmek gerek; kabuğuna mı, toprağa oturan yerine mi yoksa çekirdeklerine mi? Elbette onun da püf noktaları var...

 

Her öğünde, her saatte, özellikle sıcak havalarda serinlemek için yenilen buz gibi, içi kıpkırmızı, koca bir dilim karpuz... Hele yanında bir de beyaz peynir ve tazecik bir ekmek olursa... İştahınız kabardı değil mi? Şimdi bu yazıyı okuyan herkesin canı fena halde karpuz çekecek... Marketten, manavdan, köşe başındaki seyyar satıcıdan kolayca alabilirsiniz... İyi ama ya beklediğiniz gibi leziz çıkmazsa? İşte bunun için bilmeniz gereken bir kaç detay var... Nasıl ve neye göre seçmeli?

 

Diyarbakır karpuzu ile ithal karpuzun lezzeti arasında dağlar kadar fark olduğunu söyleyen Star Gazetesi yazarı Ramazan Bingöl, bakın yazın meşhur meyvesine ilişkin neler yazdı:

 

 

 

"Televizyonda hep gördüğümüz o 30 - 40 kiloluk kocaman Diyarbakır karpuzlarını yediniz mi bilmem. Ne kadar güzeldir onların tadı. Herhalde bizim topraklarımıza özgü olsa gerek bu lezzet. Zaten ithal karpuzları yediğinizde ise anlıyorsunuz farkı hemen. O bizim karpuzumuzun tadı yok. Geçen sene karpuzun tadı yoktu...

 

800px-watermelons.standard.jpg

 

ESKİ TAT YOK ÇÜNKÜ...

İçi bozuk çıkan bir karpuz keyfimizi de bozabilir. Geçen sene şöyle güzel bir karpuz yiyemedim mesela.

 

Nedense karpuzlarımızın eski tatlılığı lezzeti yok. Bunun sebebini araştırdığımda ise öğrendiklerim beni şoke etti.

 

Artık bazı yerlerde kabak aşısı yapılıyormuş ve bu yüzden eski tadı yokmuş karpuzların. İnşallah doğru değildir, bari bu lezzetimize dokunmasınlar. Bizim biriktirdiğimiz gibi çocuklarımızın da harika karpuzlarla harika anılar biriktirmelerine mani olmasınlar.

 

KARPUZ SEÇERKEN DİKKAT!

İyi bir karpuz seçmenin 4 püf noktası var:

 

- Karpuzun kabuğunun rengi mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalı.

 

- Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalı.

 

- Eğer kesmece karpuz alacaksanız, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin.

 

- Şayet çekirdeksiz karpuz seçecekseniz yine dikkat etmelisiniz; çünkü çok fazla beyaz çekirdek, karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

 

ntvmsnbc

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Bu konuya bir Adanalı olarak şu şekilde bir öneride bulunabilirim; her yerde kesmece karpuz bulamayabilirsiniz o zaman da karpuzu bir elinize alıp diğer elinizle tokatlayın. Karpuzu tutan elinizde hissettiğiniz şey karpuzun sızlıyor yani sanki içi titriyor gibi bir hisse o karpuz afiyetle yemeye hazırdır. :cat::lol::cat:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...

Bu konuya bir Adanalı olarak şu şekilde bir öneride bulunabilirim; her yerde kesmece karpuz bulamayabilirsiniz o zaman da karpuzu bir elinize alıp diğer elinizle tokatlayın. Karpuzu tutan elinizde hissettiğiniz şey karpuzun sızlıyor yani sanki içi titriyor gibi bir hisse o karpuz afiyetle yemeye hazırdır. :cat::lol::cat:

 

 

en hakiki yöntem ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...

Karpuz mevsimi gelmiş demek ki konuyu görür görmez karpuz düştü aklıma:)

Karpuz seçmek zor iş ama belki şu bilgiler işinize yarar.

 

 

Karpuz yaz aylarının vazgeçilmezidir. Ancak sofranıza lezzet katmaya çalışırken yapacağınız yanlış seçim bu durumu tam tersine çevirebilir.

 

1. Adım Daha yuvarlak olanı seçin

Üzerinde girinti çıkıntı bulunmamasına dikkat edin. Seçilen karpuzun muntazam bir yuvarlaklığa sahip olması gerekir.

 

2. Adım Kabuğun rengine bakın

Kabuk rengine bakın. Kabuğun rengi parlak değil, mat olmalıdır.

 

3. Adım Kabuğu çizin

Tırnağınızla kabuğun yüzeyini hafifçe kazıyın. Kabuğun dış yüzeyini oluşturan yeşil kısım kazındığında kolayca çıkmalıdır.

 

4. Adım Toprağa oturan kısma bakın

Karpuzun toprağa oturan kısmının rengini kontrol edin. Bu bölge sarı olmalıdır.

 

5. Adım Böcek izlerine bakın

Kabuğu böcekler tarafından yenerek, hafif aşınmış bir karpuz seçin. Böcekler yeterince olgunlaşmamış karpuzu yemezler.

 

6. Adım Çıkardığı sesi dinleyin

Parmağınızla karpuza vurun. İyi karpuzdan tok bir ses çıkar.

 

7. Adım İç rengine bakın

Kesmece karpuz alacaksanız, iç renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin.

 

Lezzetli bir karpuz, yanında beyaz peynir ile iyi gider.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.