Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Engelli Türk gençten müthiş icat


Radya

Önerilen İletiler

Engelli bir genç, kendisi gibi ellerini kullanamayanlar için göz hareketleri ile çalışan 'sanal fare' geliştirdi.

106042.jpg

 

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören engelli bir genç, kendisi gibi ellerini kullanamayanlar için göz hareketleri ile çalışan ''sanal fare'' geliştirdi.

 

Engelli genç, web kamerayı infrared kameraya dönüştürerek fareyi göz hareketleri ile ilişkilendirmeyi başarırken, sistemde kırpılan göz de ''tıklama'' işlevini yerine getiriyor.

 

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören Giray Sercan Özcan AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yaşındayken omuriliğinde tespit edilen tümör nedeniyle, vücudunun sağ kısmında felç meydana geldiğini söyledi.

 

Felç nedeniyle kısmi engelli olarak yaşamını sürdürmeye devam ettiğini belirten Özcan, yeni bir şeyler üretmedeki heyecanı karşısında da mühendislik fakültesini tercih ettiğini anlattı.

 

Gerek üniversite, gerekse sosyal yaşamında zaman zaman bilgisayar kullanımı nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Özcan, özellikle bilgisayar faresi kullanımındaki zorluğun, kendisini gözle çalışan fare sistemi geliştirmeye yönelttiğini bildirdi.

 

Danışman öğretim görevlisi Emre Sümer desteği ile yaklaşık bir yıl süren ''sanal fare'' projesini hayata geçirdiğini belirten Özcan, Matlap programı kullanılarak yaptığı projesinde yuvarlak cisimleri bulma algoritmasından faydalandığını kaydetti.

 

Maliyeti de düşük olan projesinde web kamerasını infared kameraya dönüştürdüğünü belirten Özcan, program sayesinde gez bebeğinin hareketleri ile fareyi ilişkilendirmeyi başardığını söyledi.

 

ENGELLİLER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK

 

Programın özellikle ellerini kullanamayan engelliler için büyük kolaylık getirdiğini ifade eden Özcan, sistemde kırpılan gözün ise farenin sol tıklaması işlevini yerine getirdiğini bildirdi.

 

Farenin hareket ettirilmesi ve tıklanması için Java tarafından geliştirilen robot ve event adlı sınıflardan yararlanıldığını belirten Özcan, programın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile çok sayıda engellinin ihtiyacına cevap verilebileceğini sözlerine ekledi.

 

goz17haziran2010.jpg

 

AA

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.