Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Barnard Edward (1857-1923)


Legendary

Önerilen İletiler

edwardhinckley.jpg

 

BARNARD, EDWARD (1857-1923)

 

BARNARD (Edward Emerson), amerikalı astronom (Nashville 1857-Wisconsin’de Yerkes rasathanesi 1923).

 

16 kuyruklu yıldız keşfeden ABD'li astro­not. Astronomi fotoğrafçılığının öncü­sü. California'daki Lick Gözlemevi'nden Samanyolü'nun çok önemli bir di­zi fotoğrafını çekti. Doğrüdan gözlem­le Jüpiter'in beşinci uydusunu saptadı.

 

Basit gözlem araçlarıyle kuyruklu yıldızları keşfederek kendini tanıttı. Lick rasathanelerine çağrıldı (1888) ve ,orada Jüpiter’in beşinci uydusunu ve Yerkes’i keşfetti (1895). Samanyolu ve kuyruklu yıldızların başarılı fotoğraflarını çe­kerek ün kazandı.

 

Barnard Gökadası

 

eso0938a.jpg

 

ESO’dan Şili La Silla Gözlemevi’ndeki teleskopla NGC 6822 olarak kodlanmış Barnard Gökadası’nın güzel bir fotoğrafı alındı. Küresel kümenin sol üst kısmı zengin yıldız oluşum bölgesi bulunuyor.

ESO’nun yayınladığı yeni fotoğrafta Barnard nesnesi 1,6 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Küme, Samanyolu’nun da üyesi olduğu Yerel Grupta bulunuyor. Barnard kümesi 1884 yılında Amerikalı gökbilimci Edward Emerson Barnard tarafından keşfedildi.

 

Cüce Gökada, Samanyolu, Andromeda ve Üçgen (Triangulum) Gökadaları arasında bulunuyor. Fotoğrafın sol üst kısmındaki kırmızımsı bulutsular, yeni yıldız oluşum bölgeleri, genç yıldızlar, sıcak yıldızlar ve gaz bulutlarının varlığını gösteriyor. Bulutsunun merkezinde, bulutsunun çevresine olağanüstü madde dalgaları yollayan büyük sıcak yıldızlar bulunuyor. Dışarı atılan maddeler genç yıldızları oluşturmuştur.

 

Barnard’ın büyüklüğü Samanyolu’nun yanında cüce gökada olarak kalıyor. Samanyolu’nda 400 milyara yakın yıldız bulunuyorken, Barnard’da 10 milyon yıldız bulunmaktadır. Evrende Barnard benzeri ya da daha büyük cüce gökadalar bulunmaktadır.

 

Bu türden gökadalar daha büyük bir gökadayla etkileşime girdiklerinde şekilleri bozulup düzensiz gökada görünümüne girerler. Hatta birçoğu başka bir gökadaya karışmıştır. Samanyolu Gökadamızda da zamanında karışmış ve gökadanın merkezi çevresinde dolanan yapılar olduğu bilinmekte.

 

Kaynakça:Astronomi Diyarı ESO,

Biyografi Ansiklopedisi,

Nüve

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.