Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ay’daki Rus Aracı


Legendary

Önerilen İletiler

Ay’daki Rus Aracı

 

Kaliforniya San Diego Üniversitesi’ndeki araştırmacılar NASA’nın Ay Yörünge Keşif Aracı’ndaki (LRO- Lunar Reconnaissance Orbiter) yardımcı araçlar ile dünyadan gönderilen bir sinyali Rus Lunokhod aracından yansıtmayı başardılar. Bu sayede Rus aracının yeri de kesinleşmiş oldu.

 

İki Rus aracı Lunokhod 1 ve 2 bu yılın başlarında Arizona Devlet Üniversitesi’nden LRO Kamera ekibi (LROC) lideri Mark Robinson başkanlığındaki bir ekip tarafından görüntülenmişti.

 

22 Nisan’da Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden Tom Murpy’nin ekibi New Mexico’daki Apache Nokta Gözlemevi’ndeki 3.5 metrelik teleskop ile LROC’nin sağladığı görüntü ve yüksekliklerle belirlenen hedefe bir lazer ışığı yolladı.

 

Tom Murphy: “Aldığımız sinyalin diğer Rus aracına göre 5 kez daha parlak olduğunu belirledik. Lunokhod 2’den 750 gelen foton görülmesine karşılık diğer araç Lunokhod 1’den yaklaşık 2000 foton görüldü” diyor.

 

Apollo aracının lazeri Ay yüzeyine konuşlandırıldığından bu yana gökbilimciler Ay’ın dünyadan ne kadar uzaklaştığını gözlüyor. Bu harekete neden olan sürecin iyice belirlenmesi, Ay’ın çekirdeğindeki değişim ve dünyadaki gel-gite bağlı gerçekleşen olaylar bu sayede izlenebiliyor.

Lunokhod-1 gezgini, 17 Kasım’da gerçekleştirilen insansız Luna-17 göreviyle Ay yüzeyine indirildi. LRO’nun verileriyle ile Murphy ve ekibi son iki yıldır Lunokhod-1’i indiği noktadan 100 metre ileride buldular.

“LRO olmasaydı aracı bulamazdık. Çünkü biz ancak futbol sahası genişliğindeki bir ölçekte arama yapabiliriz. Lunokhod-1’i bulmak bizim Ay deneylerimiz açısından oldukça önemlidir” diyor Murphy.

 

 

LRO, Ay yüzeyinden 50 km yükseklikte kutupsal bir yörüngede dolanıyor. Araç 2 yıl daha görevi başında olacak. Bu süre içinde LRO Ay’ın kapsamlı bir haritasını oluşturarak, Ay’ın sıcaklık ve ışıma seviyesini belirleyecek. Böylece Ay’a inişlerde güvenli bölgeler tespit edilecek.

 

 

448552main_434279main_soviet_rovers_lunokhod.jpg

 

 

Kaynakça: NASA-LRO/Astronomi Diyarı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.