Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Satürn’deki yıldırımın fotoğrafı çekildi


Legendary

Önerilen İletiler

Satürn’deki Yıldırımın Fotoğrafı Çekildi

16-Nisan-2010

NASA’nın Cassini Uzay Aracı Satürn’de şimşek görüntüleri yakaladı. Görüntülerle bilim insanları ilk kez başka bir gezegendeki şimşeği görmeyi başardılar.

 

pia12575-browse.jpg

 

Cassini'nin 17 ağustos 2009'da aldığı Satürn görüntüsünde, dev gezegendeki bir yıldırım parlaması görünüyor. (NASA/JPL-Caltech/SSI)

 

Yıllardır Satürn ve uydularını gözleyen aracın kamerası mümkün olduğu kadar sönükleştirilerek gezegendeki şimşek görüntülendi.

 

Avusturya Graz’daki Uzay Araştırma Enstitüsü’nden Georg Fischer, “Bu radyo dalgaları yoluyla aldığımız ilk şimşek görüntüsüdür” diyor. Görünür ve radyo görüntülerinden güçlü bir fırtınaya ait şimşeği gördüğümüzü biliyorum” diyor.

 

Kaliforniya Enstitü ve Teknoloji Birimi’nden Andrew Ingersoll’a göre ise bu görülen Dünya’da görülen en büyük fırtına benzeri, hatta daha güçlü bir fırtına gördüklerini söylüyor. “Ama bu fırtınalar kesinlikle sık sık oluşmuyor” diyor.

 

Yıldırımın ilk görüntüleri Ağustos 2009′da elde edildi. Fırtına, 2009′un Ocak ayından Ekim ayına kadar sürmüştür.

 

Şimşeğin filmini oluşturmak için bilim insanları daha fazla görüntüye ihtiyaç duydular. Veriler baştan sona, Kasım 2009′dan Aralık 2009 arasında toplandı. 30 Kasım tarihine gelindiğinde elde 16 dakikalık bir veri elde edildi. Parlamaların 1 saniyeden daha az sürdüğü gözlendi. Görüntülerle 3000 km’lik bir bulutta 300 km çapında bölgeye kadar etkili yıldırımlar tespit edildi. Bilim insanları bulutların altındaki derinliği ölçmek için parıltıların genişliğinden yararlandılar.

 

PIA12576_modest.jpg

 

Dünya ve Satürn’deki bu fırtınalar çoğunlukla AM frekansında alınabilecek radyo dalgaları yayar. Filmdeki sesler Cassini’nin radyosu ile elde edilmiştir ve Satürn’deki fırtınaya aittir.

 

NASA daha önce Voyager ile 1977′de de Satürn’deki fırtınaların radyo dalgası yaydığını belirlemişti. Cassini gezegenin çevresinde radyo dalgası yayan ve parlak bir kuşak tespit etmişti. Ancak araçtaki kameralar buradaki yıldırımları yakalayamamıştı.

 

2004 yılında Satürn’e ulaşan Cassini’nin gezegenin çok parlak ve yansımanın yüksek olması nedeniyle yıldırımları görmesi çok zor olmuştur. Satürn’ün muazzam halkalarından yansıyan güneş ışığı, dünyada parlayan dolunaydan daja fazla ışık saçmaktadır. Ağustos 2009′da gezegendeki gece-gündüz eşitliğinin oluşması ile bu yansıma yokolunca gezegendeki yıldırımlarda ortaya çıktı.

 

Cassini Görüntüleme Ekibi’nden Ulyana Dyudina, “Görünür ışık görüntüleri bize yıldırımlar hakkında çok bilgi vermektedir. Bu fırtınaların ne kadar güçlü, bulut tabakalarının yapısını ve yoğunluklarına göre enerjilerini ölçebiliriz” diyor.

 

Görüntü Quicktime7 istediğinden ekleyemedim..Quicktime7 ye sahip olanlar kaynaktan fotoğrafı görebilirler..

 

Kaynakça:Astronomi Diyarı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.