Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gökadalar Arasındaki Savaş


Legendary

Önerilen İletiler

95864096.jpg

 

Gökadalar Arasındaki Savaş

 

Genel olarak gökadalar birbirlerini etkileyebilen sosyal yapılar olarak düşünülebilir. Ancak NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu böylesine dostça etkileşimde değil, tersine saldırgan bir gökadayı belirledi.

 

Bulunan grup bizden yarım milyar ışık yılı uzaklıktaki fosil yani çok eski eliktik gökadalar gurubudur. ESO 306-17 olarak kodlanmış grup birçok aktif topluluğun son kalıntılarıdır.

 

Gökadalar arasında oluşan kütle çekimi onları birbirine yaklaştırır ve büyük olan gökadalar küçük olanları yutar. Samanyolu içinde de böyle birçok küçük gökadaların bulunduğuna ilişkin kanıtlar bulunmaktadır. ESO 306-17 ve diğer fosilleşmiş gruplar, önlerine geleni yiyen, durdurulamayan aç kurtlar gibi gökada yamyamlığının uç örnekleri olabilir.

 

Bu görüntüyü Hubble 2005 yılında aldı. ESO 306-17’nin sol alttaki diğer gökadalar tarafından kuşatıldığı görülüyor. Küresel gökadanın çevresine uyguladığı zorbalığı ve bu nedenle ona yakınlaşan parlak yıldız kümeleri de görünüyor. ESO 306-17 ve çevresindeki etkileşimi incelemek gökbilimcilere büyük fayda sağlayacağı açıkça belli oluyor.

 

Araştırmacılar bu görüntüyü kullanarak yakın plandaki aşırı küçük, cüce gökadaları da arıyorlar. Bu nesneler büyük gökadaların çekimi nedeniyle çekirdeklerini bırakmış cüce gökadaların küçük versiyonlarıdır. Şimdiye kadar bu tür aşırı küçük gökadalar dev eliptik gökadaların yakınlarında saptanmıştı. Eğer gökbilimciler aynı nesneleri böylesine fosilleşmiş gruplarda görürlerse ilginç olacak.

 

Kaynak: ESA/Hubble

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.