Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kullanımdaki Nükleer Santrallerin Zararları


Kemend

Önerilen İletiler

Dünya üzerinde şu anda çalıştırılmakta olan toplam 349.063 MWe gücündeki 104 Nükleer Santralin ürettiği enerji Kömür Santrallerinden elde ediliyor olsaydı:

 

 

1. 872.657.500 ton kömür kullanılacaktı

2. 2.094.378.000 ton CO2 havaya salınacaktı

3. 41.887.560 ton SO2 havaya salınacaktı

4. 8.762.575 ton NOX havaya salınacaktı

5. 209.473.800 ton atık kül üretilecekti

6. 69.812.600.000 becquerel radrasyon yayılacaktı

Ülkemizde nükleer santral yapımını engellemeye çalışan Green Peace örgütünün saf ve temiz kalpli üyeleri !

Kimlerin, hangi amaçlarına hizmet ettiğinizi düşünün !!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...
  • 1 yıl sonra...

Enerji tüketimini o kadar dengesiz yapıyoruz ki. Hem çevreyi kirleten kaynaklar kullanıyoruz, hem de o enerjiden tam anlamıyla verim almıyoruz. 100kw elektrik üretiliyorsa bunun 40kw'ı ile ihtiyacımızı karşılıyoruz ve gerisi boşa gidiyor. Bu da büyük bir sorun. Bunla ilgili bir çalışma var aslında burayı inceleyerek yapılan son tespitleri okuyarak en azından bilinçlenebiliriz. O santral kurulduysa, tam verim almalıyız öncelikle. Tamam kurulmasın ama geleni de boşa harcamamalıyız.

 

Hem Cebinize Hem de Dünyaya İyilik Edeceğiniz 8 Yöntem

 

 

Değişen iklim koşulları hakkında hepimizin söyleyecek birkaç cümlesi var. Özellikle babaanne ve dedelerimizden duyduğumuz sözler, bu durumu açıklar nitelikte. Peki, değişen ne? Aslında değişimden çok yaşanan gelişmelerle dünyanın bu hale geldiğini söyleyebiliriz. Arabaların, teknolojilerin ve hatta yediğimiz – içtiğimiz her şeyin gelişmesi, dünyayı bu hale getirdi. Lükse ve rahata alışmamız da, bu durumu destekledi.

 

Rahat yaşam koşullarını para ile eşdeğer görmek, yanlış olmayacaktır. Çünkü sabah işinize gitmek için kapının önünde duran arabanız var. Bu arabaya sahip olmak için bir para verdiniz; ama her sabah o arabayı kullanabilmek için düzenli bir yakıt ihtiyacınız da var. Yani araba sahibiyseniz, paraya her zaman ihtiyacınız vardır. Peki, arabanızın çevreye verdiği zarar için de para ödüyor olsaydınız, yine onu kullanmayı tercih eder miydiniz?

 

Arabaların atmosfere yaydığı egzoz dumanı, dünya kirliliğinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Aynı şekilde içtiğimiz pet suların boş şişeleri, tahmin ettiğimizden daha büyük zararlara neden oluyor. Tüm bunları para vererek yaptığımız için de dünya kirliliğine paramızla destek olmuş oluyoruz aslında. Sözü fazlaca uzattıktan sonra gelmek istediğim nokta ise şu; para biriktirmek için ettiğimiz tasarruf sayesinde dünyayı da korumuş oluyoruz!

 

Şimdi sizlerle tasarruf edip para biriktirirken dünyayı da koruyacağımız 8 yoldan bahsetmek istiyorum:

 

1 Tekrar Kullanılabilir Su Şişeleri

 

Tekrar Kullanılabilir Su ŞişeleriÖzellikle sıcak yaz günlerinde ne kadar çok pet su şişesi tükettiğimizi tahmin edebilir misiniz? Etmekte zorlanabiliriz; ama çevreye verdiği zararlar, yadsımaz bir gerçek. Ayrıca her seferinde bir pet şişe suya para vermek yerine tekrar kullanılabilir su şişelerini kullanmak çok daha mantıklı. Belki 50 kuruş veriyoruz; ama bu kadar az miktardaki parayı, her gün biriktirerek bile iyi bir birikim sahibi olabiliriz.

 

2 Az Sürün, Çok Yürüyün

 

Az Sürün, Çok YürüyünTasarruf önerileri arasında araba yerine yürümenizden, bisiklet veya scooter sürmenizden, toplu taşımayı tercih etmenizden bahsetmiştik. Arabaların egzoz dumanları, dünyanın en büyük düşmanlarından birisidir. Yani araba kullanmak yerine diğer ulaşım araçlarını tercih ederek hem cebinize hem de dünyaya iyilik etmiş oluyorsunuz. Ayrıca günlük spor ihtiyacınızı da bisiklet veya yürüme ile karşılayabilirsiniz.

 

3 Açık Muslukları Kapatın

 

Açık Muslukları KapatınBir kamu spotu gibi olacağının farkındayım; ama boş yere akıttığınız her damla su, gelecek nesillerin suyundan çalmanız demektir. Dişinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken, duş alırken ve temizlik yaparken kullandığımız suyu dikkatli harcamalıyız. Özellikle bulaşık yıkama ve diş fırçalama konusunda gereksiz yere su kullanan kişileri, hemen her evde görebiliriz, hatta sizde bu kişilerden olabilirsiniz. Dişinizi fırçalama aşamasında suyun akıyor olması bir fayda sağlamaz, demek istemiyorum. Çünkü bu bilinmeyen bir şey değil, sadece farkında olmadan yaptığımız bir davranış.

Boş yere akıttığımız suyun farkında olduğumuz zaman, faturamızda düşüş sağlayabiliriz ve gelecek nesiller için su kaynaklarını düşüncesizce harcamamış oluruz. Bozuk ve akıtan muslukları tamir ettirmek de işinize yarayacaktır.

 

4 Enerji Tüketimi Konusunda Bilgilenin

 

Enerji Tüketimi Konusunda BilgileninEvde kullanmadığımız halde prizde takılı olan elektronik aletler kullanıyoruz. Örneğin, televizyon kapalıyken, fişini çekmeyiz. Ya kumandadan ya da düğmesinden kapatırız. Bu haldeyken bile televizyonunuz belli bir enerji tüketir. Elbette bu tüketim de faturanıza yansıyacaktır. Peki, başka nasıl zararı olduğunu biliniyor musunuz?

Enerji ihtiyacının artmasıyla birlikte yenilenemez enerji kaynaklarında da azalma yaşanıyor. Daha fazla enerji üretim ihtiyacı doğuyor ve bu üretim sırasında çıkan atıkların, yalnızca bir kısmı geri dönüşümle kazanabiliyoruz. Kazanamadığımız kısım ise atık olarak kalıyor ve çevre kirliliğine neden oluyor. Bu nedenle kullanmadığınız şarj aletlerini, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazların fişlerini prizden çekerek hem elektrik faturanızı düşürebilir hem de dünyayı koruyabilirsiniz. Elektrik faturasından nasıl tasarruf etmeniz gerektiğini öğrenmek için tıklayın.

 

5 Yeniden Kullanın

 

Yeniden KullanınBirkaç sene önce aldığınız koltuk takımından sıkıldığınız mı? Hemen atmayın, belki daha ekonomik bir çözüm bulabilirsiniz. Eski dediğimiz ama henüz yeni olan birçok eşyayı, sırf sıkıldığımız için çöpe atıyoruz. Atmak yerine bu ürünleri yenilemek mümkün. Biraz yaratıcılık işinizi görecektir. Hatta bu yaratıcılığı internette kolayca bulabilirsiniz. Sıkıldığınız koltuklarınızı yenileyerek bambaşka bir görünüm verebilirsiniz. Ayrıca kendi el emeğiniz olduğu için gurur da duyabilirsiniz. Bu şekilde yenileyebileceğiniz birçok eşya var. Yenisi için para vermek, eskisini çöpe atmak yerine bu ürünleri yeniden kullanılır hale getirerek hem para harcamamış olur hem de çevre kirliliği adına iyi bir adım atmış olursunuz.

 

6 Kimyasal Temizleyicilerden Uzak Durun

 

Kimyasal Temizleyicilerden Uzak DurunLekelere daha iyi nüfuz ettiği söylenen ürünlere, her yıl tonlarca para harcıyoruz. Bir yandan kimyasal oldukları için endişe duyuyoruz; ama kullanmaktan da vazgeçemiyoruz. Neden kendi temizleyicinizi yapmıyorsunuz ki? Sonuçta babaanneniz zamanında bu ürünler yoktu. Onlarda temiz kıyafetler kullanıyordu ve bunu kendi yöntemleriyle yapıyordu.

Kimyasal temizleyiciler, çevreye çok fazla zarar veriyor. Ayrıca insan sağlığı için de zararlı oldukları, son birkaç yılın popüler konularından. Eski zamanlarda kullanılan yöntemleri tercih ederek hem harcamalarınızı düşürebilir hem de çevreye zarar vermemiş olursunuz. Örneğin sirke, kabartma tozu, limon suyu gibi ürünleri kullanarak bembeyaz çamaşırlar elde edebilirsiniz.

 

7 Kumaş Peçete Kullanın

 

Kumaş Peçete KullanınBir gün içerisinde milyonlarca kağıt havlu harcadığımızı tahmin edebilirsiniz. Peki, bu peçetelerin üretimi için kullanılan ağaç miktarını ve çevrede kaybolma sürelerini hiç düşündünüz mü? Eskiden okula giderken, hemen hepimizin cebinde kumaş mendiller olurdu. Bu yönteme geri dönmenizi tavsiye ederiz. Hem çöpe atacağınız bir mendil için para vermemiş olursunuz hem kesilecek birkaç ağacı kurtarabilir hem de çevrede birikmelerini engelleyebilirsiniz.

 

8 Gıda İsrafına Dur Diyin

 

Gıda İsrafına Dur DiyinSatın aldıktan sonra buzdolabında unutarak çürüttüğümüz meyve ve sebzeler, yaptığımız en büyük israflardan birisidir. Her şeyden önce boşuna bu gıdalar için para harcamış oluyorsunuz. Belli bir süre muhafaza etmek için enerji harcamış oluyorsunuz ve sonucunda bu gıdayı çöpe atıyorsunuz. Yaptığınız harcamalar da bu şekilde çöpe gitmiş oluyor. İhtiyacınız kadar almak, en iyi çözümdür. Ama bunun kıvamını ayarlamak bazen zor olabiliyor. Bir çözüm olarak örneğin kendi gıdalarınızı küçük boyutlarda üretebilirsiniz. Bu sayede hem ekonomik hem de sağduyulu bir çözüm seçmiş olacaksınız.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.