Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Planck'ın Gözüyle Soğuk Galaksi


Legendary

Önerilen İletiler

Planck'ın Gözüyle Soğuk Galaksi

 

Mayıs ayında büyük heyecanla fırlatılan Planck uydusu görevinin birinci yılını doldurmaya hazırlanırken harika görüntüler göndermeye başladı bile. Gökyüzünün tamamını geniş bir dalgaboyu aralığında tarayan uydu Galaksimizin merkezindeki soğuk gaz ve toz bulutlarının detaylı bir görüntüsünü elde etti.

 

89802475.jpg

Telif Hakkı: ESA and the HFI Consortium, / IRAS

 

Yukarıdaki görüntü Planck'ın çalıştığı dalga boyu göz önüne alınırsa tabii ki sahte renkler kullanılarak renklendirilmiş bir görüntü. Kırmızı renkli bölgeler mutlak sıfırın on derece kadar üzerinde yani - 260 santigrat dereceler seviyesinde soğuk tozları gösterirken, beyazlar ise -240 santigrad derecelerde nispeten daha ılık, dolayısıyla yeni yıldız oluşumları için elverişli bölgeleri işaret ediyor. Fotoğrafın alt kısmındaki beyaz çizgi Samanyolu'nun diskini gösteriyor; yıldızlar arası maddenin en yüksek yoğunlukta olduğu bölgenin disk bölgesi olduğu göz önüne alınırsa neden beyaz ile işaretlendiği açıklığa kavuşuyor... Bu toz yapılara aynı zamanda gaz yapıları da eşlik ediyor fakat bu dalgaboyunda görünmüyorlar.

 

Aşağıdaki görüntüde ise Planck ile birlikte fırlatılan Herschel uydusunun Kartal Takımyıldızı bölgesinden aldığı görüntü ile Planck'ın aynı bölgeden aldığı görüntülerin bir karşılaştırması bulunuyor. Herschel'in elde ettiği detaylı ve daha küçük ölçekli görüntüsünün Planck'ın geniş alan görüntüsüyle uyuştuğu göze çarpıyor.

 

99799790.jpg

 

Soldaki görüntüde Herschel'in, sağdaki ise Planck'ın elde ettiği görüntü görülüyor ( Telif Hakkı: ESA/HFI Consortium [sağ]. ESA/SPIRE and PACS consortia/P. André (CEA Saclay) for the Gould’s Belt Key Programme Consortium[sol])

 

Fotoğraflar iyi güzel de Planck'tan biz kozmik mikrodalga fon ışınımının detaylı görüntülerini beklerken Galaksi diskindeki toz bulutlarının görüntüsü de nerden çıktı? Planck, gökyüzünün tamamını tarayarak bir taraftan kozmik mikrodalga fon ışınımı haritası çıkarırken üzerindeki gözlem araçlarının dalgaboyu çalışma aralığı geniş olduğundan bu gibi konu dışı veriler de elde ediyor. Bu veriler doğrudan kozmoloji için hayati öneme sahip olmasalar da yıldız oluşumu gibi konularda birçok ipucu barındırıyor.Evrenin içeriği, geometrisi, oluşumu ve geleceği hakkında büyük sorulara iddialı cevaplar sunacak verilerin yayınlanmasına ise daha iki yıl var diyebiliriz. Bu iki yıl süresince de bu gibi görüntülerle idare edeceğiz...

 

Kaynak:Gökgünce

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.