Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nasıl HAZIRCEVAP olunur?


G B

Önerilen İletiler

Nasıl HAZIRCEVAP olunur?

 

Hazırcevaplılık; zaman ve mekân şartlarına uygun olarak her soruya anında cevap verebilme, söylenecek söz bulamadığınızda bile ortamı ölüm sessizliğinden kurtaracak cümleleri oluşturabilme yeteneğidir. İşte hazırcevaplılık yeteneğini geliştirecek uygulamalar:

 

1- Her cümlenizin edebî, felsefî, şâirâne, tutuşturan, etkileyen olmasına takılıp kalarak; kendinizi buna şartlandırarak konuşmayın. Aksi halde hemen tutukluk başlar, yanlış şeyler söylersiniz, motivasyonunuz dibe vurur. Fikirlerle dopdolu olsanız bile hitabete böyle yanlış şartlandırmayla başlamayın.

 

2- Hedefiniz, duraksamadan konuşmaya devam edebilmek olmalı. Bunun için de sürahiyi iyi doldurmalısınız. Çok iyi bir dinleyici, titiz ve dikkatli bir okur olmaya çalışmakla bilinçli seyahat etmek sürahinizi doldurmaya büyük oranda yeter. Okumayı, dinlemeyi, seyahati sevmeyen hazırcevap olamaz. Tarihe geçmiş hazırcevap hatipleri inceleyin, birikimlerine hayran kalırsınız. Beyhûde bir okuyucuysanız ve zekânız çok da parlak görünmüyorsa; bir bütünün içindeki küçük parçacıkları farkedemiyorsanız işiniz çok zor! İlgili olmak ve değerlendirilesi bir yetenek gerek hazırcevaplılık için. Dışarıdan bakıldığında hazırcevap kişiler muhteşem insanlar olarak görülürler ama her ülfetin bir külfeti vardır. Hazırcevaplılıktaki külfetse okumaktır, dinlemektir, seyahat etmektir. Ve elbette bütün bunların sonrasında düşünmek, düşünmek, düşünmek...

 

3- Ne kadar birikimli, kelime haznesi zengin de olsanız “boşluk doldurma cümleler”ini bilmelisiniz ve usûlüyle kullanmalısınız. Aksi halde bütün mâruzatınız birkaç cümlede biter. 4- Size yöneltilen sorudaki anahtar kelimeyi birkaç saniyede yakalamalısınız. Bunun kısa yolu şudur: Kurulan cümlenin doldurma kelimelerini zihninizde hemen ayıklayıp esas kelimeyi tesbit edin ve o kelimeyle ilgili olarak hafızanızı tarayın; hafızanızın size en gerekli ifadeyi mizahî bir kompozisyonla sunduğunu hayretle göreceksiniz. Çünkü hazırcevap kişi kelimelere hakim olmalı ki, her atağın savunma plânını önceden çizilmiş ve raflarda bulunuyor görebilsin.

 

5- Rastgele seçeceğiniz 10 kelimeyle ilgili hiç duraksama yapmadan mantıklı ve esprili bir cümle kurun, cümleler 5 kelimeyi geçmesin. Bu önemli alıştırmayı sıklıkla tekrarlayın.

 

6- Bir konu hakkında hayalî dinleyicilerin dilinden kendinize ilginç sorular sorun; sonra da bu soruları fasılasız şekilde en fazla 3 cümleyle cevaplayın.

 

7- Usta hatiplerin hazırcevaplılıklarını gösteren örnekleri ezberleyin, bunları zihninize iyice yerleştirene kadar günlük konuşmalarınızda anlatın; zamanla sizde de benzer hazırcevapları verme yönelimi başladığını göreceksiniz. (Dergimizde her ay 34. sayfada yayınlanan “Hazır cevaplar” bu konudaki örneklerin en seçkinleridir.)

 

8- Kaliteli fıkra, espri, şiir vs. öğrenin; bunları seviyeyi, yeri ve zamanı dikkate alarak anlatın.

 

9- Şu 2 konuda âcil bilgi sahibi olun, eksiklerinizi giderin: Pratik zekâ, hızlı ve aktif düşünebilmek. İşte ikisini de içinde barındıran örnek: “Amerikan sığırları bufalolar sürüler halinde dolaşırlar. Sürünün tek bir lideri olur, diğerleri onu sadakatle izler. Bufalolar liderleri ne yapmalarını isterse onu yaparlar, liderlerini ortada göremezlerse oldukları yerde çakılıp kalırlar. Bu yüzden bufaloların soyları bugün tükenmiştir; çünkü bufalo avcıları önce sürünün liderini vurmuşlar, liderleri ölen diğer bufalolar oldukları yerde kalakaldıkları için de geri kalan yüzlercesini rahat rahat öldürmüşlerdir.”

 

10- Bu iş üniversiteyi bitirmekle, profesörlükle, üst mevkiye gelmekle olmaz. Kişisel gelişimine kendi çabalarıyla katkıda bulunan kültürlü, bilgili insanlar hazırcevaptırlar.

 

(Alıntı)

 

"Kaybettiğiniz taktirde ne yapacağınızı düşünmeye başladığınız dakika zaten kaybetmişsinizdir." George P. Shultz

 

 

Böyle birşey okumadınız.... laugh.gif

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.