Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Trafikten illallah edenler için...


Radya

Önerilen İletiler

 

Aynı güzergahtaki yolcuların tek bir araçta ulaşımlarını sağlayan sistem, hem çevre kirliliğinin azaltılması hem de saatlerce trafikte kalınmaması açısından büyük avantaj sağlıyor.

Trafikteki araç sayısını azaltarak, ulaşımda zaman kazanmak mantığıyla hayata geçirilen ve Türkiye'de 3 yıldır kullanılmaya başlayan ''ortakaraba'' sistemine ilgi her geçen gün artıyor.

 

Türkiye'ye bu sistemi getiren ve ''www.ortakaraba.com'' sitesinin yöneticisi Fuat Raat, yurt dışında uzman olarak çalıştığı sıralarda bu sistemi tanıdığını ve kullandığını belirtti.

 

Ortak araba sistemi aynı güzergahı paylaşan şoför ve sürücüleri internet ortamında tanıştırarak aynı yolu birlikte kullanmalarını sağladığını kaydeden Raat, trafiğe daha az araçla daha çok yolcu taşıma imkanı sunan sistem sayesinde yolda kaybedilen vaktin azaldığını, ithal ve pahallı benzinden tasarruf sağlandığını, çevre için de daha az egzoz gazı yayıldığını söyledi.

 

Bu sistem sayesinde yolcuların trafik sıkışıklığından etkilenmeyeceklerinden, yolculuk sürelerinin ve streslerinin azalacağını belirten Raat, toplu taşıma ağı istenilen duruma gelene kadar geçici bir çözüm olarak benimsenen bu uygulamayla araçların aynı yöne giden kişiler tarafından dönüşümlü olarak kullanılması ve birlikte yolculuk etmelerinin özendirileceğini kaydetti.

 

Raat, sistem sayesinde boş koltukların dolacağını, özel otomobilleriyle tek başına seyahat eden ve trafik yoğunluğuna sebep olan kişilerin sayısının gün geçtikçe düşeceğini ve yakıt sarfiyatı ve çevreye verilen zararın azalacağını dile getirdi.

 

DAHA AZ ARAÇ TRAFİĞE GİRİYOR

Araç paylaşım sisteminin tanıtılması, kullanılması ve uluslararası seviyeye geldiğinde yılda 11 bin 500 aracın trafikten çekilerek 1,5 milyon litre yakıt tasarrufunun hedefleri olduğunu anlatan Raat, bu oranda yakıtın doğurduğu karbondioksit gazını oksijene çevirmek için 10 bin 500 fidan dikmenin gerektiğini

söyledi.

 

Son yıllarda Türkiye'de de yaşam alanlarının genellikle şehir merkezine uzak sitelere kaydığına, ortalama hane başı 3 kişiden oluşulduğu düşünülürse 13 bin nüfuslu bir şehir oluştuğuna dikkati çeken Raat, bu tür yaşam alanlarının trafik ve ulaşım sorununun sadece yerel yönetimlerin çözmesinin zor olduğunu, önerilerinin ise bu sistemin trafik sorununa kolay, güvenli ve çevre dostu bir alternatif sunmayı amaçladığını anlattı.

 

 

Sistemin, yakın yerlerde oturan ve çalışanların iş yolculuklarını ortak araçlarla yapmalarını sağlayarak özel otomobillerin doluluk oranını artırmayı amaçladığını belirten Raat, bu sistemin, Avrupa ve Amerika'da uzun dönemdir kullanıldığını anlattı.

 

Sistemin daha çok 22-32 yaş guruplarınca talep edildiğini kaydeden Raat, yolcuların güvenliğini ise portal üzerinden araç sahiplerinin plaka ve IP numaralarını takip ederek, maillerin ve telefon numaralarının kontrolüyle ve yolcuları da dikkatli olmaları konusunda sürekli uyararak sağladıklarını kaydetti.

 

Sadece İstanbul'da yaklaşık 3 bin kişinin bu sistemi kullanarak işlerine gittiğini söyleyen Raat, araç sahibi olmayanların da sisteme üye olduğunu belirti.

 

''1 EYLÜL 'DÜNYA ARAÇ PAYLAŞIM GÜNÜ' İLAN EDİLSİN''

İstanbul'un bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla gelecek turist potansiyelini düşünerek, sitelerini, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde hazırladıklarını anlatan Fuat Raat, turistlerin sitelerini ziyaret ederek bu sistemi Türkiye'de de kullanabileceklerini anlattı.

 

Raat, bu sistemin çevre açısından da çok yararlı olduğuna inandıklarını, bu nedenle BM'ye 1 Eylül'ün ''Dünya Araç Paylaşım Günü'' ilan edilmesi için müracaat ettiklerini sözlerine ekledi.

 

ntvmsnbc

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.