Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Parlama


Legendary

Önerilen İletiler

18922142.jpg

 

29/01/2010

 

Bir savaş topunun namlusundan içeriye bakıyor olmak nasıl bir duygudur? Bu rahatsız edici duygu, gökbilimcilerin 7,2 milyar ışıkyılı uzaklıktaki Kanatlıat (Pegasus) takımyıldızında yer alan ve aktif gökada 3C 454.3‘ü gözlerken hissettiği duygudur. Bu gökada, çok büyük kütleli ve aşırı parlak parçacık ışınımı yapabilen (ç.n. gözlenen bu olaya “jet” denir), ve bu ışınımın doğrudan Yeryüzü’nü işaret ettiği, bir karadelik barındırmaktadır. Jetler karadeliğin çevresinden madde yutmasıyla meydana gelirler .

 

Jetin parlama miktarındaki artma veya azalma bilinmeyen değişimlere veya karadeliğin beslenme davranışına bağlıdır. 20 ay önce fırlatılmasından bu yana Fermi Gama-Işını Uzay Teleskopu’nun (Fermi Gamma-Ray Space Telescope) yaptığı gibi 3C 454.3 üzerinde keskin bir göz bulundurmak iyi bir fikir. Fermi’nin, 3C 454.3′ün son zamanlarda güçlü bir şekilde parladığını göstermesi de iyi bir şey.

 

Bu durum onu Samanyolu Gökadası’nın en parlak gama-ışını nesnesi olan ve Yeryüzü’ ne 3C 454.3′ ten milyon kat daha yakında bulunan Yelken Atarcası’ndan (Vela Pulsar) yaklaşık iki kat daha parlak bir gama ışını kaynağı haline getiriyor. Neyse ki, yeterince uzakta olduğumuz için 3C 454.3′ ten gelen ışın bize fazla bir zarar vermiyor; ancak diğer gökadalar o kadar da şanslı değiller.

 

Çeviren: Senem ERDEN

 

kaynak:heasarc.gsfc.nasa

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.