Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çok düşünme hastalığı


Radya

Önerilen İletiler

Çok düşünme hastalığı

 

Genelde kadınların daha fazla kapıldığı ‘çok düşünme sendromu’ kişinin kendi psikolojisini de, sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiliyor.

 

Eğer size söylenen herşeyi büyütüp altında birşeyler arıyorsanız; veya ufak kararlar almanız gerektiğinde karar süreciniz gitgide uzuyor ve zorlaşıyorsa bu duruma bir dur deyin. Çünkü ‘çok düşünme sendromu’na yakalanmış olabilirsiniz!

 

Düşünmek elbet harekete geçireceğimiz her eylem, söyleyeceğimiz her kelime öncesinde uygulamamız gereken, hatta uyguladığımız bir eylem… Her zaman söylenmez mi bizlere; konuşmadan önce düşün, önce düşün sonra yap diye… Düşünmenin bir zararı yok anlayacağınız. Zararlı olan fazla düşünmek. Çünkü farkında olmadan insanı yıpratıyor, karamsarlaştırıyor, yoruyor ve hem kendimize hem etrafımıza zarar vermemize neden oluyor; hayattan alabileceğimiz zevki yok ediyor.

 

Maalesef birçoğumuz bunu istemsizce yapıyoruz. Hatta özellikle kadınların bu sendromu daha fazla yaşadığına dair yapılmış araştırmalar var. Kadınlar dış görünüşleri, sosyal çevreleri, ilişkileri, kariyerleri, aileleri hakkında hep daha fazla düşünüp, karamsar senaryolar yazmaya yatkın oluyorlarmış. Kadınlar “Nasıl gözüküyorum?”, “Çevremdekiler hakkımda ne düşünüyor?”, “Bu hareketin / sözün altında aslında ne yatıyor?” gibi soruları kendilerine daha fazla soruyor ve yanıtlarını da irdeleye irdeleye düşünüyorlarmış.

 

Dediğimiz gibi düşünme eylemi hepimizin hayatının bir parçası. Fakat fazla düşündüğümüzde dış görünüşümüzden ilişkilerimize, kariyerimizden aile yaşantımıza kadar herşeyin altında kötü birşeyler bulmamız mümkün. Aslında ufacık olan problemleri büyütmemiz, söylenen lafların altında eleştiriler bulmamız, yapılan hareketlerin karşısında alınganlıklar yaşamamız; özetle mutsuz ve şüpheci olmamız söz konusu… Tüm bunların yanı sıra vaktimizi çok daha faydalı ve keyifli geçirebilecekken boş şeylere harcamak, konsantrasyonumuzu kaybetmek, hedeflerimizden uzaklaşmak, problemlere sağlıklı çözümler bulamamak gibi sonuçlar da doğuyor. Tüm bunların bir sonucu olarak da başarısız, pasif, pişman, endişeli; herşeyden önemlisi depresif oluyoruz.

 

Peki ‘çok düşünme sendromu’na yakalanmışsak ne yapacağız? Bu durumdan kurtulmanın en temel iki kelimesi ‘farkındalık’ ve ‘kontrol’. Yani çok düşünmenin yol açtığı karamsarlıkların farkında varıp, hemen onları kontrol altına almak. Bunu sağldaıktan sonra ise biraz yüzeyselliğe yönelmek gerekiyor. Karşı taraftan yapılan hareketlerin altında birşeyler aramamak, söylenen sözleri deşip altlarından negatif sonuçlar doğurmamak… Unutmamamız gereken birşey varsa o da asla başkalarının bizim hakkında ne düşündüğüne kafa yormamaktır. Ortada bir problem varsa ağıtlar yakmak yerine çözüm bulmak için düşünmek; fazla düşünmek, abartılı düşünmek değil!

ALINTI

Bizim bir komşumuz derdi ki; "Kafana tokadan başka birşey takma" :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu "Çok Düşünme"nin bir hastalık olduğunu sanmıyorum.

Ama kimilerinde hastalık derecesinde yüksek potansiyele sahip olabilir.

 

Ben örneğin eskiden, geceleri yatmadan önce binbir türlü düşünce ile meşgul olurdum

Ve uyuyamazdım.

Birşeyleri sorun ettiğimden değil;

Birşeylerin nasıl ve ne olacağına dair kurgular yapmaktan kendimi alamamamdandı.

 

Yaş büyüdükçe ve kuramlarınız tutarlı bir hal aldıkça

Sorularınız ve kurgularınız da azalıyor.

 

Üniversitedeyken Passiflora alarak yatardım;

Reçetesiz bir sakinleştirici gibi bir ilaçtı.

Yine de çok işe yaramazdı.

Kafamda sorular döner dururdu.

Ve uyuyamamaktan çok şikayet ederdim ama düşünmek zevkli gelirdi.

Şimdi ise çok rahat uyuyabiliyorum ama eskisi kadar çok düşünmüyorum.

Bence bu kötü.

Keşke eskisi kadar sık düşünsem...

Sorular artık kafama sık sık değil de;

Arada sırada takılıyor...

Yatakta döne döne uyuyamamanın da zevki varmış meğer.

 

Bir zaman karabasanlara gark olmuştum.

Sonra alıştım kendilerine.

Ama artık onlar da gelmez oldular.

Uykularım çok sıkıcı oldu yani...

 

Uyuyamamanın kıymetini de bilmek lazım aslında...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Cok dusunmek aslinda iyidir bence bir hastalik turu degildir bir bakima ince eleyip slk dokuyorsun kafandaki sorulari dusunerek sorguluyarak cevaplamaya calisiyorsun hatta bazen beyninde bu sorularin fotografini cekiyorsun.. Birde bunun ters olani vardir hani su az dusunup cok konusan turu :yuvarlan: az dusunup cok konusan olmaktansa cok dusunen az konusan olmayi tercih ederim :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

güneydogudan askerden geldıkten sonra aylardır uyuyamıorum askerde yasadıklarım sıvıl telaşları iş ev aile sosyal hayat düşüncelerı yuzunden aşırı dereceden dusunmeye baslıyorum kafamda herseyı bır fılım serıdı gıbı canlanıo acaba soyle yapsaydım nasıl olurdu keşke boyle olsaydı dıye baslayan cumlelerden kendımı  alıkoyamıyorum ve yaptıgım yapamadıgım seyler yuzunden hiç olmayan veya olan seylerden acı çekmeye baslıyo ınsan ve tabıkı pesınden uykusuzluk... çözüm mü ben onu daha bulamadım uyku ılaçları,sakinleştiriciler hiç bir işe yaramıo sadece 1 kaç saat buzlu camlar arkasından baktırıyor dünyaya

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

aslinda gerektiginden fazla dusunmeye baslamak insanin kontrolunu kaybetmesi ve bir sure sonra yine kendi zihnine esir dusmesi anlamina gelmektedir

 

farkli bir acidan bakayim

bilinc ve bilinc alti savasini mutlaka bilincalti kazanicaktir

 

bilinc altimizi zaten yenemeyiz ama savasin kazananinin ilan edilecegi yer bilinc alti olacagi icin; on bilincimizi asabilip, bilincaltimiza yon verebilmemiz gerekmektedir

 

peki bu nasil mumkundur ? 

 

E zaten son 3 paragrafta aciklanmis ben sadece keskinlik katmak istedim original.gif

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dusunmek bir hastalik degil, aksine beynin islevi ve yapasi gerekendir. 

 

Beynin dusunmesi demek, bilincaltinda yerlesmis hafizada olani kullanmak demek degildir.

 

Aksine hafizada olan yerlesmisi kullanmadan once onun uzerine muhhakeme yapmak, onu degerlendirmek ve sorgulamak; bu bilincaltina yerlesmisi bilinc ile bilerek ve sorgulayarak degerlendirmek, bilmek ve beynin bilincalti yerlesmisi olarak degil; kisinin kendi karari ve bilgisi olarak bu yerlesmisin degerlendirilebilmesi ve kisi kontrolunda degerlendirilenin dile getirilmesidir.

 

Burada serbest irade ve bu iradenin kisice alinmis karari cok onemlidir.

 

Bunu ancakbirey bilinci olan yapabilir.

 

Beynin dusuncesi ancak dusunmekeylemi ile ve bu eylemin kisice bilincli olarak yapilmasi ile harekete gecer.

 

Aksi dusuncvedekinin hafizadan dile gelmesidirki burada bir dusunmek eylemi yoktur.  

 

Kisinin kendisi ya da bilinci de yoktur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

acaba şizofrenimi olucaz ileride´´ çok düşünmenin sonu bu bence bir an evel düşüncelerden sıyrılmalıyız yoksa düşündükce birşeyler cıkıyo hep o an gercekmiş gibi düşünüyoruz etrafımıza citti zararlar verebiliriz hee bişey daha demek istiyorum 

 

  belkide düşüncelerimiz hepsi doğru tespitlerdir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • 3 ay sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 2 hafta sonra...

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olanlarda bazı konuları aşırı düşünme gibi bir yağday söz konusu olabiliyor. Şöyle ki, bu rahatsızlığı olan kimse bir konuyu düşünürken daha o konu bitmeden başka bir konuyu düşünmeye başlayabiliyor. Bu rahatsızlığın diğer belirtileri de takıntılı olmak, ayrıntılarla fazla ilgilenmektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
Misafir Harmonious1997

Düşünmek düşündükçe farkına varmak,dünyayı anlamak.Gereğinden fazla anlamak.İnsanların aslında hep iyi doğduklarini ama bu dış etkilerden dolayı kötü olduklarini anlamak.Aslında iyi veya kötünün olmadığını anlamak..Ahlakın olmadığını,sadece su ve doğadaki besinlerle insanların yaşayabileceğini,ahlaksız bir toplumun var olabileceğini anlamak.Kuralları hiçe sayıp kendi kurallarını oluşturabilmek.Her kural koyan insanın diğer insanlar uzerinde ne kadar etkisi olduğunu ve o kurallara uymak zorunda kaldığını anlamak işte bunlar olmasa belki rahat uyuyabilirim ve çok düşünmek bir hastalık olmaz benim için.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Ben çözüme yaklaştım sanırım

Şöyle ki öncelikle kendinizi zihinle tanımlamayı bırakın, düşünen siz değilsiniz,zihniniz ve yaşayan her insan sürekli bilinçli bilinçsiz düşünür. Sorun o anki meşguliyetlerinize yöneltin zihninizi ve sürekli meşgul olun.Boş durmayın, beyninizin kimyası bozulmuştur muhtemelen ve düzelmesi zaman alır ama etkisini her geçen gün göreceksiniz inşallah.Serotoninlerde azalmadan dolayı karakterinizde garipleşmeler hissetmiş olabilirsiniz.

Spor yapın, müzik dinleyin,kafanızdakileri yazın (kafayı düzenlemek için) ve ek uğraşlar bulun

Ben yapıyorum ama psikolojik destek şart özellikle. 1.5 yıldır muzdaribim lise 2 ye gidiyorum.yaşın etkilerimi bunun etkilerimi hangisiyle uğraşayım :)

İnşallah faydalı olmuştur

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 3 hafta sonra...
  • 3 hafta sonra...
Misafir Benbilmenegerekyok

Arkadaşlar yorumlar çok güzel, öncelikle bende çok düşünen bir insanım ve bunun artık farkına vardım her şeyi kafaya takıyorum aslında öz eleştiri yaparsanız bunu sizde anlıycaksınız. Bazen tüm gün hiç birşey yapmadan sadece düşünebilirim diye düşünüyorum. Bence bu bizim çok fazla yalnız kalmamızdan ve bir uğraş bulmadığımızdan oluyor. Bence şöyle yapalım kendimize ufak hedefler koyalım yani yapılması kolay hedefler atıyorum 15 dk dikkatimi dağıtmadan ders çalışacağım. Ve 15 dk bitince kendimize ödül verelim yani başarma duygusunu tadalım böyle ufak hedefleri büyüterek başarmanın keyfine varalım bu şekilde kendimize güvenimiz gelecek. Artık boş şeyleri kafaya takmayacağız, iyi günler kendinize iyi bakın çünkü yönetebildiğimiz tek varlık kendimiz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Çok düşünmek bence hayattaki yaşamımızda önceden düşünüp hata yüzdesini en alt seviyeye indirmek bence bu normal bir Generalde olsam aynı şeyi yapardım ama bu düşünmeyi kategorilere göre sınıflandırma yapamıyoruz ufak şeylere bile kafa yoruyoruz ve düşünüyoruz ama bizim gibi insanlar profesyonel değil ikincisi yapamadığım şeyleri düşünürüm fazla hayal kurmak ta düşünmek gibidir yapamadığım şeylerde maddi güçten geçiyor şunu alırım aldığım şeyle şuraya giderim orda bir restaurant a otururum gibi şeyler ama gerçekleştiremediğim için o kadar çok farklı senaryolardaki ve fazla ama her şeye rağmen doğru şeyleri yaptığımda mutlu oluyorum en basitinden sokakları kirletmemek gibi 3 yada 4 kere bir garsondan bir tane su dememe rağmen rendice etmemek gibi hatasını yüzüne vurmamak gibi insanlarla iyi geçinmek isterim yolda yürürken bir sokakta 2 araba sağ tarafa yanaşıcaktı arkalarındanda arabalar geliyodu arkadaki adam abi ileri alırmsın bende park edicem dedi ve öndeki adamda hafifçe bağırarak biz eşekmiyiz dedi belkide o abi kelimesini kullanarak bu lafı telaffuz etti neden herkez bir az fazla düşünüpte şu adaleti ve hatalı olduğunu kabulenmiyo trafikte çok yaşamışsınızdır yada camına bir kartopu geldi diye birilerini öldüren insanlar olduğu sürece iyi niyetli insanlar her zaman çok düşünürler bide onu kırmamak gibi bunu kırmamak gibi yada birini kırdıktan sonra onun hakında düşünmek gibi ben nerde hata yaptım nerde haklıydım 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • 2 hafta sonra...
Misafir Takıntılı  insan

Arkadaslar bana yardım edin 4 yıl önce babNnem wefat etti daha sonra 2 yıl önce sevdiğim bi arkadaşımı kaybettim ben bunlardan çok etkilendim bnde ölüm korkusu oluştu kaybetmekten ölmekten çok korkardim günlerce ayalraca uyuyamadim herseyi panik yaptım ws ws şimdi herseyi kafama çok takiyirum çok düşünüyorum herseyden bi sebep arıyorum mesela suan hayatımda sevdiğim bir insan war çok seviyorum aklımdan çıkmıyor hiç 24 saat aklımda hep o haytimdan çıkıp gtse hayat bana duracak gibi geliyor kaybetmekten korkuyorum aklım fikrim hep ona adapte olmuş herseyden sebep arıyorum takıntı oluştu telefonu 5 dk geç açsa kalbim hızlıca çarpar mgdeme ağrı griyir acele biseymi oldu acebi neden acmadi Dye kndime hakim olamıyorum ne olur bana yardım edin

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

3 gündür çok düşünüyorum. Çok düşündükçe başım ağrıyor, midem bulanıyor. Bu ülkede ruh hastası olmamak imkansız. sad.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Hayat o kadar zor ki her zaman büyük uğraşlar vererek elde ettiğimiz şeyleri bir gün kaybedeceğiz endişesiyle yaşıyoruz daha doğrusu hayatın kıyısında yaşamaya çalışıyoruz. Çok düşünmemizin nedeni bana göre geleceğimizin belirsizliğinden tedirginlik duyarak acaba gelecekte ne olacak gibi sorularla zihnimizi meşgul etmek ve sürekli bu sorulara cevap aramak maalesef.Zihnimizi bu sorularla meşgul ederken hızla geçip giden zamanın da farkında olamıyoruz. Bu da bizi şimdiki zamanımızdan uzaklaştırıyor. Çok düşünmenin önüne geçmek için yapmamız gerekenler zihnimizi dışardan bir izleyici olarak izleyebilmek yani düşüncelerimize nesnel yaklaşabilmek ve düşüncenin yapısı ne olursa olsun her zaman ona mantıklı bir şekilde bakabilmek ve ona göre muhakemeler yapmaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben çok düşünürüm. Düşünmek başlı başına başka hiç bir şey yapmadan gerçekleştirdiğim bir eylemdir. Ama bu bana zarar vermez. Tersine beynimi boşaltır ve önbelleği temizler, formatlar. 

 

Beni bunaltan, olumsuz bilgi bombardımanı. Bu ülke, olumsuzlukların, cehaletin, dogmatizmin kol gezdiği bir ülke ve enformasyon bombardımanı sürekli bu yönde olduğu için bunaltıcı. Tüm enformasyon makineli tüfek gibi cehalet, dogmatizm, faşizm kusuyor. Haberleri açtığın anda ekrandan bunlar fışkırıyor. Diktatör emrine amade olmaya teşne bir toplum yapısı sergiliyor. Aman diktatörümüzün kılına zarar gelmesin, aman allah diktatörümüzü başımızdan eksik etmesin, aman o olmazsa biz mahvoluruz... Korkunç bir atmosfer soluyoruz. Zehirli ve boğucu bir faşizm cehenneminde yaşıyoruz.

 

Bu atmosferde neşeli, zinde ve dinç olmak bir sanat haline geldi. Düşünen, beyni çalışan insanlar için elbet. Faşist dogmatik kişiler için bir sorun elbette yok. Onlar özledikleri faşizm dogmatik cennetinde yaşıyorlar. Tam da arayıp bulamadıkları şeydi bir faşist dogmatik diktatörün kulları olmak. Özlemişlerdi...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.