Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky (1857-1935)


Legendary

Önerilen İletiler

83436019.jpg

 

Uzay çalışmalarının öncülerinden olan Tsiolkovsky’nin (1857-1935) Kaluga’daki evi.Bugün müze olarak kullanılan bu ahşap ev, her gün yüzlerce turist tarafından gezilmektedir (üstte).

 

<<Yepyeni düşüncelerle dolu bir insan, düşüncelerini gerçekleştirene kadar tuhaf bir insandır...>>

 

Mark Twain

 

Moskova’nın güney batısında yer alan küçük bir kent olan Kaluga’da, Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky adlı bir öğretmenin heykeli, aradan hayli uzun zaman geçmesine rağmen bütün görkemiyle ayakta durmaktadır.Aynı öğretmenin bugün müze olarak kullanılan ahşap evi ise, kenti gezmeye gelen yüzlerce turist tarafından dolaşılmaktadır.

 

53772451.jpg

 

Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky (1857-1935)

 

Uzay biliminin öncülerinden biri olan Tsiolkovsky, asıl geçim kaynağı ormancılık olan Kaluga’da dünyaya gelmişti.On yaşındayken kızıldan yatağa düştü.Hastalık onu sağır bıraktı.Bu yüzden de okulundaki öğretmeni izlemesi çok güçleşti.Dersleri ona evde annesi vermeye başladı.

 

Küçük Tsiolkovsky, kendi yaşındaki çocuklarla çok az oynuyor, vaktinin çoğunu köydeki yaşlılardan edindiği kitapları okumakla geçiriyordu.Kendi kendine yaptığı bu çalışmalarla Tsiolkovsky iyi bir eğitim gördü.En sevdiği kitaplar, matematik, kimya ve fizikten söz eden yapıtlardı.On altı yaşına gelince, babası daha iyi bir eğitim yapabilmesi için, onun büyük bir kente gitmesi gerektiğine karar verdi.Hedef.Moskova’ydı...

 

Genç Tsiolkovsky, büyük kentte bilimsel kitaplarla dolu kitaplıklar buldu.Üstelik, çevre üniversitelerinde sık sık matematik, fizik ve kimya konularında konferanslar da veriliyordu.Ama, yoksul bir aileden gelmesi, istediği gibi çalışmalar yapmasını engelliyordu.Nitekim, üç yıllık bir çalışma ve eğitimden sonra, bir deri bir kemik kaldı Tsiolkovsky.Babası, onun yaşamını hiçe sayarak çalıştığını görünce, oğlunu köye götürdü.

 

Genç Tsiolkovsky ise köy okulundaki öğrencilere matematik dersi vererek babasına daha fazla yük olmamaya çalıştı.Bir fizikçi olarak ün kazanmak için de çalışıyordu bir yandan da... Tsiolkovsky gazlar konusunda yeni kuramları olduğuna inanıyor, tümboş vakitlerini gazlar üzerinde deneyler yapara geçiriyordu.

 

Çalışmaları bitince notlarını ‘St.Petersburg Fizik ve Kimya Derneği’ ne yolladı.Genç bilim adamının notları derneğin yönetim kurulunu oluşturan ünlü bilim adamlarını şaşkına çevirdi.Tsiolkovsky’nin keşifleri doğruydu.Ama yalnız ortada bir sorun vardı: Bu isimsiz kasaba delikanlısının buluşları yıllar önce başka bilim adamları tarafından keşfedilmişti...Yönetim kurulu üyeleri ne yapacaklarını şaşırmışlardı.Acaba onlarla alay mı ediliyordu.Durum öyle gibiydi.

 

Ama konu üzerine biraz kafa yorunca gerçeği anlamakta geçikmediler.Bilim çevreleirnden uzakta, tek başına çalışan Tsiolkovsky, yaptığı işin kendinden çok önce ele alındığını bilme olasılığından tümüyle yoksundu.

 

Bu durum Tsiolkovsky’nin hızını kesmedi.Çalışmalarını sürdürdü.Kısa bir süre sonra derneğe başka notlar da yolladı ve üye seçildi.Sonunda bir bilim adamı olarak kabül edilmişti.

 

Tsiolkovsky, bilim adamlarını ileride çözmek zorunda kalacakları sorunların bir bölümünü daha o zamandan görmüştü.Bu amaçla bir çok çalışma yapmıştıBu çalışmalardan biri roket motorunu, patlayıcı yakıttan çıkacak büyük ısıdan koruma sorunuydu.Tsiolkovsky, bu büyük ısıyı yine roketin içinde bulunan soğuk oksijenle gidermeyi planlıyordu.

 

1895 yılında da bu kuramlarını içeren ‘Dünyayı ve Gökyüzünü Düşlerken’ adlı yapıtını yayımladı.Kitabında insan yapısı bir araçla uzaya yönelebilmeyi planlamıştı Tsiolkovsky.

 

Dünya adlı bu görkemli gezegenden uzaklaşıp, atmosfer dışına yaklaşık 300 versi kadar çıkınca, onun da ‘Ay’a benzer bir şey olduğunu görebiliriz. (Verst: Rus uzaklık ölçüsü birimi.1 verst: 1.967 metre)

 

Tsiolkovsky ‘nin hazırladığı uzay gemisi, elips biçimindeki eski bir gözyaşı şişesini andırıyordu.Geminin bir bölümü yakıt deposu, bir bölümü de yolcu kabini olarak düşünülmüştü.Depodaki sıvı oksijen ve hidrojen karışımı yakıt ateşlendikten sonra çeşitli borulardan geçiyor, böylece rokete ateşleme gücü sağlanıyordu.

 

Bilim adamının düşünceleri gerçeğe o kadar yakındı ki, yıllar sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin uzaya insan taşıdığı dev Satürn V roketlerinde de buna benzer bir ateşleme sistemi kullanılacaktı.

 

Tsiolkovsky, roketin atmosfer dışındaki hareketlerini eksoz gazıyla sağlamayı planlıyordu.Onun uzay gemisi kabini ile ilgili yaptığı planlarında kabinin yaşam kurtarıcı bazı bölümlere de sahip olduğu görülür.Bunların en başında, karbondioksit ve kokuların emilmesine yarayan bir sistem geliştirdi.Ayrıca gemi personelinin havalanma sırasında sırtları roket makinesine dayanmış olarak, sırt üstü yatmaları gereğinin önemininde farkına varmıştır.

 

Bu konuda önerdiği ilginç görüşlerden biri de, aşırı sıcaklığa ya da soğuğa karşı uzay gemilerinin çift duvarlı yapılmasıydı.Bugün uzay çalışmalarıyla gerçekleştirilmiş olanuzayda yürüme hareketinin düşünce olarak önerilmesi de onun tarafından olmuştur.Ama onun bu konuda yanıldığı tek nokta, bu işin yaklaşık yüzyıl sonra gerçekleşeceğini söylemesiydi.

 

Uzay çalışmaları içinde öncülerden olan Tsiolkovsky, ayrıca uçuşun çeşitli evrelerinde roketin parçalarının ayrılması ve uçuşun ancak bu şekilde gerçekleşebileceği düşüncesini de ortaya atmıştır.Çalışmalarını daha da ilerletmiş, uzay istasyonlarını planlamış, parçaların nasıl tek tek katlanmış olarak uzaya götürülebileceğini ve orada açılarak monte edilebileceğini anlatmıştır.

 

Kaynakça:

Milliyet yayınları-Bilim Dünyası Ansiklopedisi-UZAY-

The Time Machine Project © 2005 Cetin BAL

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.