Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Özürlüler Vakfı üyelerinin 20. 12. 2009 tarihli eyleminden “insan” manzaraları…


gloria

Önerilen İletiler

 

Mecidiyeköy’ de Dün İnsanlık “İzne” Çıkmıştı

 

Mecidiyeköy metrobüs durağı önünde eylem yapan engellilere tahammülsüzler ‘Sokağa niye çıkıyorsunuz’ diye bağırdı. Ezilme tehlikesi geçiren eylemcinin yardım çağrısını polis ‘Siz başlattınız, niye yardım edeyim’ diye geri çevirdi.

“Bir grup tekerlekli sandalyeli metrobüsle gezmeye çıkarsa ne olur?” diyerek yola çıkan Özürlüler Vakfı üyeleri, engelli asansörünün bozuk olduğu Mecidiyeköy Metrobüs Durağı’nda, tekerlekli sandalyeleriyle tek merdivenin girişinde eylem yaptı. Dertleri, engelsiz yolculara “Bir dakika bakar mısın?” diye sormak, “Buradan geçemiyoruz” diye seslerini duyurmaktı. Beş dakikalık eylem merdivenleri tıkayınca kimi ‘engelsiz ancak demokrasi özürlü vatandaşlar’, “Burada ne işiniz var, sokağa niye çıkıyorsunuz!” diye bağırdı. Polis de “Artık eylemi bitirin” diye çıkıştı. Engelliler, seslerini duyurmak için geldikleri merdivende, izdihamda ezilmekten son anda kurtuldu…

 

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği’nin, metrobüs duraklarının engellilerin kullanımına uygun hale getirmesi için açtığı davanın ardından bu kez Özürlüler Vakfı ile çeşitli engelli derneği üyeleri soruna dikkat çekmek için, engelli asansörünün ‘nedense’ çalışmadığı Mecidiyeköy Metrobüs Durağı’nda buluştu. Eylemciler ellerinde, “Bir dakika bakar mısınız”, “Buradan geçemiyoruz”, “Özür dileriz sokağa çıktık” yazılı dövizler taşıdı. Durağa çıkan turnikeleri geçen 10’a yakın tekerlekli sandalyede bulunan 50 civarında engellinin amacı, seslerini ‘engelsizlere’ duyurmaktı. Kaldı ki, engellilere göre, merdivenleri sadece engelliler değil, yaşlılar ve nefes darlığı çekenler de kullanamıyordu.

 

‘Sonuç alana kadar devam’

 

Açıklamayı yapan Vakıf Başkanı Seyhan Sandıkyapan sonuç alana kadar bu eylemlere devam edeceklerini belirtti. Metrobüslerin, özürlülerin binmemesi için dizayn edildiğini ifade eden Sandıkyapan “Ülkede sekiz milyona yakın özürlü var. Bu insanların da özgürce dolaşabilmesini, sosyal hayata katılabilmesini istiyoruz” dedi.

 

Yaklaşık beş dakika süren bu eylem yüzünden metrobüslerden boşalan yolcular merdiven başında kaldı. Kimi yolcular, “Bir dakika bakar mısınız?” çağrısına uyup eyleme destek verirken, merdivenin sıkışmasından ve beklemekten rahatsız olan ‘engelsizler’ eylemcilere “Burada ne işiniz var”, “Gidin eyleminizi başka yerde yapın”, “Sokağa niye çıkıyorsunuz” diye bağırdı.

 

Giderek artan tepki ve izdiham karşısında polis, engellilere, “Eylemi bitirin” dedi. Ancak, dışarı çıkamıyorlardı. Vakıf üyelerinden biri, engellileri dışarı çıkarabilmek için eylemi izleyen polisten yardım istedi. Polisin verdiği cevap “Siz yaptınız, niye yardım edeyim” oldu.

 

Vakıf Başkanı Sandıkyapan insanların tepkisini üzüntü verici olarak nitelendirerek “Bu toplumun bilinçlenmesi için uğraşacağız” diye konuştu.

 

‘Tepki acizliklerini gösteriyor’

 

Vakıf Genel Sekreteri Esra Berberoğlu’na göre, eyleme yönelik tepkinin toplumun özürlülere yönelik bakışını da gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Biz metrobüsün ulaşıma uygun olmadığı ve düzeltilmesi noktasında farkındalık oluşturması için bu eylemi yaptık. Sadece tekerlekli sandalyeliler değil, yaşlılar, hamileleler ve nefes darlığı çekenler dre metrobüse ulaşamıyor. Herkesin erişimine uygun mekanlar oluşturulmasını istiyorduk. Bir kısmı destekledi, bir kısmı da beş dakika engellenmeye tahammül edemedi. Düşünün ki, engellilerin bütün ömrü böyle geçiyor. Bu tepki onların acizliğini gösteriyor. Çok da şaşırmadık. Türk toplumunun özürlüye bakışını gösteriyor. İnsanların bu durumu anlaması için bizim yaşadıklaramızı yaşamaları gerekmiyor. Bir arkadaşım ömrü boyunca oraya çıkmakta zorlanacakken, onların beş dakikalığına bu sıkıntı yaşaması çok mu önemli?

 

metrobs-eylemi1.jpg

 

Alıntıdır.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.