Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Harrison Ford (doğum:13 Temmuz 1942)


Önerilen İletiler

38925249.jpg

 

Harrison Ford (doğum:13 Temmuz 1942),

 

Akademi Ödülü ve BAFTA Ödülü adayı, Altın Küre ödülü kazanmış Amerikalı sinema oyuncusudur. En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in efsane TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. Gişeyi altüst eden the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.

 

1997 yılında Empire sinema dergisinin düzenlediği "Tüm Zamanların En Büyük 100 Film Yıldızı" listeisnde 1 numaraya oturmuştur. Eylül 2006'da, Ford'un rol aldığı filmlerin gişe hasılatı ABD'de yaklaşık olarak 3.1 milyar $, dünya çapında ise 6 milyar $ civarındadır. Bu rakamlar Harrison Ford'u, Tom Hanks'in ardından tüm zamanların en fazla gişe yapan 2. aktörü konumuna getirmiştir. Yine Empire dergisinin yaptığı "Tüm Zamanların En Seksi 100 Film Yıldızı" listesinde 15. sırada yer aldı. 1998 yılında "People" dergisi tarafından yaşayan en seksi adam şeçildi.

 

Hayatı

 

13 Temmuz 1942'de radyo oyuncusu Dorothy Nidelman ve oyunculuk da yapan reklam ajansı yöneticisi Christopher Ford'un oğlu olarak Illionis, Chicago'da dünyaya geldi. Harrison küçüklüğünde izciydi. Maine East High School'da kızlar tarafından pasif ve başarısız bulunan Ford, WMTH-FM adlı radyoda çalıştı.

 

Ford'un anne tarafından büyükannesi ve dedesi Anna Lifschutz ve Harry Nidelman Belarus kökenli, baba tarafından büyükannes ve dedesi olan Florence Veronica Niehaus ve John Fitzgerald Ford, Alman kökenli İrlandalı katoliklerdir.

 

Üyesi olduğu Boy Scouts of America’da başarılı olan Ford, 1960 yılında Park Ridge, Illinois'teki Maine East High School okulundan mezun oldu. Üniversite eğitimi için Wisconsin'deki Ripon College okuluna gitti. Burada Sigma Nu isimli derneğe katılan Ford, kızlarla tanışabilme umudu adına okuldaki drama derslerine de katılıyordu. Brothers Gross isimli folk müzik yapan grupta da yer alan Harrison, eğitimini tamamlayamadan şehirden ayrıldı.

 

Kariyeri

 

1964 senesinde Los Angeles şehrine gelen Ford, Clumbia Pictures'in "Genç Yetenekler" isimli programında küçük roller canlandıran Ford haftada 150 dolar maaş alıyordu. Bunları takiben ilk eşi olan Mary Marquardt ile evlendi. Sonra da ilk sinema filmi olan Dead Heat on a Merry-Go-Round'da rol aldı. Bu filmden sonra da Luv adlı yapımda rol aldı. A Time for to Kill adlı western türü filmde başrolü almadan önce, ilk oğlu Benjamin Ford doğdu. Universal Studios'un Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style, ave Kung Fu TV dizislerinde oynayan Ford, sinema filmlerinde oynayamadığı için sıkkındı. İkinci oğlu Willard Ford 1969 yılında dünyaya gelince marangozluk yapmaya başladı.Aktör bu sebeple The Doors'un konserlerinde çalıştı.

 

George Lucas evinin tamiri için Ford'u çağırınca aktöre de şans doğdu. Zira çıkış yapabileceği bir film arayan Ford, Akademi Ödülleri'ne aday olan American Grafitti filminde rol alınca sinemaya geri döndü. 1974 yılında The Godfather filmleri ile tanınan Francis Ford Coppola, Konuşma adlı yeni filminde başrolleri Gene Hackman ile Harrison Ford'a verdi.

 

Harrison Ford'un oynadığı filmler içerisinde performansını en çok beğendiği yapım The Mosquito Coast adlı filmdir. En sevdiği ise Indiana Jones sersindeki karakteri.

 

Bob Falfa

 

American Graffiti filmi Ford için büyük bir şans oldu. Bu film ile Lucas ile tanışan aktör Yıldız Savaşları'ndaki rolünde önünü açmış oldu. Ayrıca bu filmden sonra Francis Ford Coppola ile çalışarak sülse yaptı.

 

Han Solo

 

Ford'un Han Solo'yu canlandırması aslında şans eseri oldu. George Lucas rol için Nick Nolte, Christopher Walken, Al Pacino, Richard Reyfuss, William Katt veya Billy Dee Williams (sonradan Lando Calrissian adlı karakteri canlandırdı) gibi isimleri düşünüyordu. Ancak Lucas tarafından oyuncu seçmelerinde sadece diyalogları okuması için işe alınan Ford diyalogları belli bir alaycılık ile okuyunca rolu kendisi aldı.

 

Film hasılat rekorları kırınca Ford da bir süperstar oldu. İki devam filminde de rolü tekrarlayan Ford, Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator filminde Lucas'a karakterini öldürmesini söyledi. Lucas da bu teklifi hiç düşünmeden reddetti.

 

Indiana Jones

 

 

Ford bu rolü de şans aldı. İlk başta Indiana Jones rolü için Dennis Quaid, Kurt Russell, Jeff Bridges, Powers Boothe ve Tom Selleck ile görüşülüyordu. Sonunda da Tom Selleck'te karar kılındı. Ancak aktörün o dönem Magnum P.I. dizisinde oynaması ve kast ekibinin Selleck'in bir kadının karşısında rahat görünmeyeceğini düşünmesi yüzünden başka seçeneklere gidildi. Steven Spielberg rolü Ford'a vermek istese de aktörle Yıldız Savaşları filmlerinde çalışan Lucas kendini tekrarlamak istemiyordu. Ancak baskılara dayanamayan Lucas rolü Ford'a verdi.

 

Rick Deckard

 

Yönetmenliğini Ridley Scott'un yaptığı bu bilim-kurgu filmi ilk vizyona girdiğinde eleştirmenler tarafından küçümsendi ve gişede istenen başarıyı elde edemedi. Yıllar sonra ise kült statüsüne ulaştı. Harrison Ford ise filmde Rick Deckard adlı replicant avcısı polis karakteridir. Ford, filmi çok karanlık ve kasvetli bir fantastik film olarak görüyor.

 

Dr. Richard Kimble

 

Andrew Davis'in aynı adlı TV dizisinden uyarladığı bu filmde Harrison Ford, karısını öldürmekle suçlanan Richard Kimble adlı karaktere hayat veriyor. Burada Ford'a, filmideki rolü ile Akademi Ödülü kazanan Tommy Lee Jones eşlik ediyor.

 

Diğer İşleri

 

Aktör 1985 yılında Peter Weir'in Tanık filminde canlandırdığı John Book rolü ile Oscar'a aday oldu. The Mosquito Coast (1986), ve Roman Polanski'nin Frantic (1988) adlı yapımlarda yeteneğini sergiledi. Ardından da Mike Nichols'un romantik draması Working Girl (1988)'te rol aldı. 2002'de Ford, Kaptan Alexei Vostrikov rolü ile National Geographic filmi K-19: The Widowmaker'da yer aldı.

 

Ford, 90'larda Alan J. Pakula(Presumed Innocent ve The Devil's Own), Sidney Pollack(Sabrina), Robert Zemeckis(Gizli Gerçekler) gibi yönetmenlerle çalışmıştır.

 

Reddetiği Roller

 

Harrison, [2004] yılında Syriana adlı yapımda rol alması için yapılan teklifi geri çevirdi. Rolü kabul eden George Clooney ise Akademi Ödülü ve Altın Küre Ödülü kazandı. Ford ayrıca Oscar kazanan Trafik filmini ve David Cronenberg'in yönettiği Şiddetin Tarihçesi ve Mel Gibson'ın rol aldığı, bir Roland Emmerich yapımı olan Vatansever filmlerindeki rolleri de reddetti.

 

Kişisel Hayatı

 

Ford, babasını 1999'da, annnesini ise 2004 yılında kaybetti. 1964 yılında evlendiği Mary Marquardt ile 1979 yılında yolları ayrıldı. E.T. filminin senaristi olan Melissa Mathison ile 1983'te evlendi. Eşinin senaryosunu yzdığı "Kundun" filmi nedeni ile Tibet'e girişi yasaklandı. 1987’de üçüncü oğlu Malcolm Ford, 1990’da ise tek kızı Georgia Ford dünyaya geldi. Yüklü bir tazminat ile Mathison'dan da ayrılan Ford, 2004 yılından beri Calista Flockhart ile beraber. Flockhart ile Wyomin'de kendi yaptığı bir çiftlikte yaşıyor. Yaptığı bir araba kazası yüzünden çenesinde yara izi var. Ayrıca sinema kariyerinin başlarında geçirdiği bir kazadan dolayı takma diş takıyor.

 

Ford tam bir demokrat ve Bill Clinton ile yakın arkadaş. ABD'de silah kontrolüne destek veriyor. Helikopteri bulunan Ford 2000 yılında evinin yakınlarında bulunan bir dağda neredeyse susuzluktan yaşama veda etmek üzere olan 20 yaşındaki Sarah George'ı helikopteriyle kurtardı. 2001 yılında en zengin aktör olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi.

 

Profesyonel arkeologlara yardım için çalışan Ford, çevre konusunda da oldukça bilinçli olduğu için, hayvanları koruma konusundaki en prestijli ödül olan Indianapolis Prize ödülünü kazandı.

 

Boş zamanlarında, hobi olarak ustabaşılık yapıyor.

 

Hava Araçları

 

* De Havilland Canada DHC-2 Beaver (N28S)

* Aviat Husky A-1B (N6HY)

* Cessna Citation CJ3 (N5GU)

* Beech Bonanza B36T3

* Cessna 208B Grand Caravan

* 1929 Waco Taperwing

* Bell 407

* Gulfstream II

* Gulfstream IVSP

* Pilatus PC-12

 

Ödüller ve Onurlar

 

Akademi Ödülleri

 

* Adaylık: En İyi Aktör, Witness (1985)

 

BAFTA Ödülleri

 

* Adaylık: En İyi Aktör, Witness (1985)

 

Golden Globe Ödülleri

 

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Drama, Witness (1986)

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Drama, The Mosquito Coast (1987)

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Drama, The Fugitive (1994)

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Musical/Comedy, Sabrina (1996)

* Kazandı: Cecil B. DeMille Award (2002)

 

Scream Ödülleri

 

* Kahraman Ödülü Kazandı (Han Solo ve Indiana Jones rolleri ile) (2007).

 

Ödülleri

 

Akademi Ödülleri

 

 

* Adaylık: En İyi Aktör, Witness (1985)

BAFTA Ödülleri

 

* Adaylık: En İyi Aktör, Witness (1985)

 

Golden Globe Ödülleri

 

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Drama, Witness (1986)

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Drama, The Mosquito Coast (1987)

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Drama, The Fugitive (1994)

* Adaylık: En İyi Aktör - Motion Picture Musical/Comedy, Sabrina (1996)

* Kazandı: Cecil B. DeMille Award (2002)

 

Scream Ödülleri

 

* Kahraman Ödülü Kazandı (Han Solo ve Indiana Jones rolleri ile) (2007)

 

Saturn Ödülleri

 

* Kazandı: En İyi Aktör, Kutsal Hazine Avcıları (1982)

* Adaylık: En İyi Aktör, Indiana Jones: Kamçılı Adam (1985)

* Adaylık: En İyi Aktör, Indiana Jones: Son Macera (1990)

 

Bambi Ödülleri

 

* Kazandı: En İyi Aktör, Hava Kuvvetleri Bir (1997)

 

MTV Ödülleri

 

* Kazandı: En İyi Aktör, Kaçak (1994)

 

vikipedi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.