Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gustav MAHLER, (1860-1911) Avusturyalı Besteci


Legendary

Önerilen İletiler

39546432.jpg

 

Gustav MAHLER

 

 

 

( 7 Temmuz 1860 yılında Bohemya Kalisht de doğmuş, 18 Mayıs 1911 yılında Viyana da ölmüştür).

 

 

 

Müzikte Romantizm 19. yüzyılın başlarından 1890 a kadar süren zaman dilimini kapsar. Bunu izleyen Geç Romantik dönem de ise (Post Romantizm) bir çok besteci klasik ve romantik ilkeleri birleştirerek eserler vermişlerdir. Gustav Mahler in yanı sıra Anton Bruckner, Richard Srauss ve Hugo Wolff da bu dönemin özelliklerini duyuran besteler vermişlerdir.

 

Gustav Mahler in asıl uyruğu Avusturya dır. Aslı da Yahudidir. Besteci ve aynı zamanda orkestra şefidir. Müzik yeteneği çok küçük yaşlarda dikkati çekmiştir. Daha 4 yaşında iken Kalischt yöresindeki kışlada çalınan askeri müziğin, bir de köylülerin söylediği Çek halk şarkılarının büyüsüne kapılduğu söylenir. Daha o zamanlar bu şarkıları bir yandan akordeon ve piyanoda çalmakta, öte yandan besteler yapmaktadır.

 

On yaşına geldiğinde piyanist olarak Jihlava da dinleyici karşısına çıkar ve ilk konserini verir. On beş yaşına geldiğinde Viyana Konservatuarına kabul edilir. Okul süresince çeşitli piyano ve kompozisyon ödülleri kazanır. Konservatuarı bitirdikten sonra da dersler vererek geçimini sağlamaya çalışacaktır. Mahler, Alman ve Avusturya halk kültüründen derin bir şekilde etkilenmişti. 1. Senfoni nin ikinci ölçüsünde, Avusturya nın popüler danslarından Lander in ritimleri de duyuluyordu.

 

İlk önemli yapıtı Das Klagende (Yakınma Şarkısı)dır. Bu yapıtı ile konservatuarın koyduğu BEETHOVEN ÖDÜLÜ nü kazanamayınca orkestra şefliğine yönelmiştir ve bu görevini 17 yıl boyunca sürdürmüştür. Bu 17 yılda da Avusturya da müzikal farslar yönetmiş, zaman zaman Budapeşte ve Hamburg operalarında çalışmıştır. Gustav Mahler 1880 yılında, aynı zamanda termal bir kasaba olan Marienbad da ilk işini aldı. Nihayet yıl 1888 de Budapeşte Operası nda yönetmenliğe başlamıştır.

 

Mahler Budapeite Operası nın yönetmenliğine atandığında tüm köşe başları tutulmuştu, fakat parlak zekası ve kendine özgü buluşları sayesinde, Wagner in Die Walküre eserinin açılışıyla dinleyicileri etkiliyerek, tümünü silip süpürdü. 1897 yılında yani 37 yaşındayken Viyana Hopofer Operası nın sanat yönetmenliği görevini üstlenir. 1902 yılında ise Alma Maria Schindler ile evlenir. Mahler in eşi Alma Schindler güzel bir kadın olduğu kadar yetenekli bir besteciydi de. İlki evlendikleri yıl, ikincisi 1904 yılında, Maria ve Anna isminde iki kız çocukları olur. 1907 yılında 47 yaşındayken Viyana Operası ndan ayrılmak zorunda kalır. Ardından bir Amerika yolculuğuna çıkar. 1908 yılında Metropolitan Operası nın yöneticiliğine getirilir.

 

Bir yıl sonra New York Filarmoni Derneği nin orkestra eşfliğini yaparak, ününün yeniden gündeme gelmesini sağlamıştır. 1911 yılında dört yıldan beri bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri nden her yaz gittiği Avusturya ya kesin dönüş yapar. Gustav Mahler in önemi: On senfonisi ve Romantizmin farklı bir çok türünü bir araya getiren orkestra eşlikli şarkılarının olmasıdır. Gustav Mahler in değerine gelince ölümünden sonra müziği 50 yıl görmezlikten gelindi, daha sonra da 20. yüzyılda bestecilik tekniklerinin öncüsü olduğu kabul edildi. Mahler in 5. Senfoni si, Dirk Bogarde nin başrolünü oynadığı Venedik te Ölüm filminin atmosferine önemli katkıda bulundu.

 

En önemli yapıtlarını sıralamak gerekirse; 1880: Das Klagende Lied. 1883: Lieder Eines Fahrenden Gesellen. 1888: Lieder ais Des Knaben Wunderhorn. 1902: Kindertotenlieder. 1908: Das Lied von der Erde...

 

Gustav Mahler in amacı, müzikte kendi yaşam öyküsünü yazmaktı. Ölüm onu 18 Mayıs 1911 yılında Venedik te yakaladı...

 

Orkestra Şefi Bruno Walter in 35 yaşındaki Mahler için yazdığı tasvirde bakın neler demiştir:

 

SOLGUN BİR BENİZ, ZAYIF BİR BEDEN, KISA BİR BOY, UNUZCA HATLAR, SIK SİYAH SAÇLARLA ÇEVRELENEN GENİŞ BİR ALIN, GÖZLÜKLERİN ARKASINDA SAKLANAN OLAĞAN ÜSTÜ GÖZLER, ÜZÜNTÜ VE MİZAH DOLU YÜZ HATLARI...

Diğer Önemli Yapıtları

 

Lieder und Gesänge aus der Jugendzeit (gençlik liedleri ve Şarkılar)

Lieder eines fahrenden Gesellen (1883-1885; gezginci bir gencin Şarkıları)

Fünf Lieder Nach Rückert (1901-02; Rückert’den 5 şarkı).

 

Klasik Müzik

vikipedi

 

79299284.jpg

 

Çocukluğu

 

24021259.gif

 

41449939.jpg

 

46540594.jpg

 

Doğduğu Ev

 

34194549.jpg

 

10144547.jpg

 

89140320.jpg

 

Mezarı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.